'GÖKTÜRK VE KÂÐITHANE, ÝSTANBUL'UN YENÝ CAZÝBE MERKEZLERÝ OLACAK '

'GÖKTÜRK VE KÂÐITHANE, ÝSTANBUL'UN YENÝ CAZÝBE MERKEZLERÝ OLACAK '

Mars Investment’ýn Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Bucak, “Sektörü canlandýrmaya yönelik atýlan adýmlar, toparlayýcý bir etki yarattý. Ancak hýzla artan konut fiyatlarýyla ortaya çýkan fahiþ rakamlarýn önüne geçilmesi için adýmlar atýlmalý. Bunun yolu da þehrin çeperlerine doðru özellikle alt gelir gruplarýný hedefleyen sosyal konut projeleri üretmek. Göktürk, Kâðýthane gibi ilçelerde master planlý göre projeler üretilmeli.

Talep ve arz dengesi çok iyi hesaplanarak yatýrýmlar ona göre yapýlmalý. Söylenti modeliyle gerçek olmayan talebe hazýrlanan arzlarýn yani projelerin satýþ krizleri yaþadýðýný çok gördük. Kâðýthane, Ayazaða gibi merkeze yakýn bölgelerde ise yeþil enerji belgeli, bölgenin demografik yapýsýna uygun ve özellikle alýcý kitlenin gelir seviyelerine uygun konut projelerin yapýlmasý gerekiyor. Arsa maliyetlerinin yüksek olmasý nedeniyle planlanan büyük daireler geliþtiriciler için satýþ açýsýndan zor bir durum oluþturuyor” diye uyardý.

 

Normalleþme süreciyle birlikte gayrimenkul ve inþaat sektörüne kazandýrýlan destek paketi, sektörün toparlanmasý yönünde olumlu bir etki yarattý. Ancak diðer yandan konut fiyatlarýndaki hýzlý artýþ, önümüzdeki dönem için endiþe yaratýyor. Gayrimenkul, enerji, tarým ve turizm gibi stratejik sektörlerdeki büyük iþletmeleri küresel giriþimcilerle buluþturan ve ayný zamanda küresel yatýrýmcýlara Türkiye'de iþ geliþtirme ve stratejik iþ ortaklýðý modelleri hizmeti veren yatýrým danýþmanlýk platformu Mars Investment’ýn Kurucusu ve Genel Müdürü Hakan Bucak, sektöre kazandýrýlan destek paketini konut geliþtiriciler ile yatýrýmcýlarýn gözünden deðerlendirdi:

 

Bankalarýn bu süreçte kendi menfaatleri doðrultusunda adýmlar atýyor. Hem müteahhit firmalara hem de konut alýcýlarýna yeteri kadar destek vermekten kaçýnýrlar. Emlak Konut GYO'nun projeleri dýþýnda kalan projelerin önünde ciddi bir konut kredi masrafý var. Bankalar yüzde 20-25 seviyesinde komisyon alýyor. Kampanyanýn açýklanmasý ile birlikte konut fiyatlarýna 1 veya 2 yýl ödemesiz sistemin getirdiði faiz baskýsý hemen eklendi ve fark edildi. Bankalarýn bu ödemesiz sistemdeki masraf ve maliyeti inþaat firmasýndan çýkarýyor.  Öte yandan yabancý yatýrýmcý da duruma ayný bu þekilde bakýyor. Konut fiyatlarýnýn bu denli sert geçiþ ile yükselmesi yerine doðru uygulamalarla stabil bir yükseliþ seyredebilirdi. Bugün faizlerin düþmesiyle birlikte 6 aylýk yükseliþ sadece 24 saat içinde gerçekleþmiþ durumda. Bu da beraberinde fahiþ fiyatlý konutlarý getirdi. Buradaki en temel gerekçe ödemesiz sistemlerden gelen faizlerin fiyatlara eklenmesi idi.

 

Türkiye'de konut fiyatlarýnýn üst segmentin alým gücüne göre belirlendiðine, bunun da fiyatlarý ortalamanýn üstüne çýkardýðýna iþaret eden Hakan Bucak, artan konut fiyatlarýný ortalama bir düzeye indirmeye yönelik yapýlmasý gerekenleri þöyle özetledi:

 

“Herkese ve her keseye hitap eden projeler geliþtirilmeli”

“Bugün Ýstanbul þehrin merkezinde 750 bin TL’nin altýnda konut yok denecek kadar az. Herkese ve her keseye hitap eden, þehrin çeperlerine doðru sosyal konut projelerinin geliþtirilmesi gerekiyor. Kýsa ve orta vadede Riva, Silivri, ve daha ilerisinde sosyal konut projeleri üretilirse, merkezdeki fiyatlarýn tansiyonu bir nebze de olsa düþecektir. Göktürk, Kaðýthane gibi ilçelerde master planlý projeler yapýlmalý. Öte yandan devletin açýkladýðý kampanya talep görülen bölgelerde sýfýr  konut arzýnda ciddi azalmaya sebep oldu. Talebin yüksek olmasý ile fiyatlar çok yükseldi ve bu durum yeni projelerin hayata geçme gereksinimi hissettirdi.  Ancak bu yeni projelerin hayata geçmesine kadar fiyatlarýn yükseklerde seyretmesi çok muhtemeldir.

 

“Yeþil enerji belgeli sosyal konut projeleri yapýlmalý”

Kâðýthane baþta olmak üzere Ayazaða gibi merkeze yakýn bölgelerde ise yeþil enerji belgeli, bölgenin demografik yapýsýna uygun konut projelerin yapýlmasý gerekiyor. Öte yandan yine þehrin çeperlerinde fizibilite yapýlarak sosyal ve büyük dairelerin planlanmasý gerekiyor. Konut alýcýlarýnýn ise bu süreçte alacaklarý bölgeyi, projeyi çok iyi araþtýrmalarý gerekiyor. Aksi takdirde fýrsat sanarak çok yüksek fiyatlara ev sahibi olabilirler.”

 

Müteahhitler kar için deðil, itibar için proje geliþtiriyor

Arsa sahiplerinin beklentilerinin yükselmesini konut fiyatlarýnýn artýþýnda önemli bir etken olarak gösteren Hakan Bucak, “Müteahhitlerin birçoðu proje geliþtirirken, kredi ve faiz hesabýna girerek, kar yerine zarar ediyor. Faizsiz öz sermayesiyle projeye çýkan firmalar, bundan 7-8 sene önce yüzde 80’lere varan kar marjlarýný elde ediyorlardý. Ancak bugün bu oran yüzde 20’lerin altýna düþmüþ durumda. Yüksek arsa maliyeti ve inþaat üretim maliyetleri sebebiyle bugün en köklü inþaat markalarý konuta yatýrým yapmýyor, yapamýyor. Üretilen konut projeleri ise kar amacýndan uzak sadece markalarý sürdürebilir kýlýyor.” Dedi.

 

 

 “Dijital açýlým, kaçýnýlmaz”

Pandemi sürecinin geleneksel satýþ metodlarýný rafa kaldýrmaya baþladýðýný ifade eden Hakan Bucak, “Türkiye online satýþ ile henüz yeni tanýþtý. Daha gidilecek çok yol var. Yurtdýþýnda konut satýþýnda teknolojinin tüm imkanlarý kullanýlýyor. 360 daire turu, sanal tur, 3 boyutlu gösterim gibi birçok teknoloji kullanýlýyor. Pandemi sonrasý yeni normal düzenin içinde artýk teknolojinin de olmasý gerekiyor. Firmalar için satýþ faaliyetlerini dijitale taþýmak, kaçýnýlmaz bir hal aldý. Dijital açýlým baþlatan firmalar kazançlý çýkacak” dedi.

 

“Türkiye’yi 2 yýl içinde ciddi fýrsatlar bekliyor”

Yabancý yatýrýmcýlarýn gayrimenkul ve inþaat sektörüne yönelik taleplerinin önümüzdeki dönemde de hýz kesmeden devam edeceðini belirten Hakan Bucak, “Tarihi Ýpek Yolu’nun Türkiye’den geçtiðini de göz önünde bulundurursak, ülkemizi 2 yýl içinde çok ciddi fýrsatlar bekliyor. Yabancý yatýrýmcýya doðru planlanan yatýrýmlarýn arz olmasý gerekiyor. Doðru anlayýp, yabancý hedef kitleye hitap eden konut projelerinin geliþtirilmesi gerekiyor. Mevcut konut piyasasý, yabancý yatýrýmcýlar için de artýk fiyat olarak sýnýr noktasýnda.” dedi.

 

“Türkiye’nin virüsle mücadeledeki baþarýsý, yeni yatýrýmlarý tetikleyecek”

Türkiye’nin salgýnla mücadelede dünyada örnek gösterilen üstün bir performans sergilediðini, bu süreçte gerçekleþtirilen saðlýk yatýrýmlarýnýn yabancý yatýrýmcýlarýn dikkatinden kaçmadýðýný ifade eden Hakan Bucak, “Virüsle mücadeledeki üstün baþarýmýz, ülkemize yönelik yatýrýmlarý tetikleyecek” dedi. Bucak, konuyu þu sözlerle açýkladý:

 

”Maske, üretilen solunum cihazlarý, hayata geçen devasa hastane projeleri yine yabancý yatýrýmcý açýsýndan büyük önem taþýyor.  Müslüman ülkeler ve yakýn coðrafyada “Türk Malý” kalitesi hâkim. Birçok Müslüman ülke, “Türk Malý” damgasýna sahip ürünleri tercih ediyor. Dolayýsýyla yatýrýmlarýn planlanmasý ile birlikte Türkiye’nin iyi bir lojistik ülke olacaðýna inanýyorum. Dýþ pazarda Bangladeþ, Malezya, Singapur, Libya, Cezayir, Tunus, Yemen gibi ülkelerden Türkiye'den konut alýmý konusunda çok ciddi talepler almaya baþladýk. Önümüzdeki dönemde bu taleplerin artarak süreceðini bekliyoruz.”

Yorumlar

Top