ÞEHÝRLERÝN GERÇEK DEÐERÝ ORTAYA ÇIKIYOR

ÞEHÝRLERÝN GERÇEK DEÐERÝ ORTAYA ÇIKIYOR

Gayrimenkul sektörünün teknoloji ve güvenli ticaret platformu GABORAS, illerin gerçek deðerini ölçmek ve ölü sermayenin geri kazanýmýný saðlamak amacýyla baþlattýðý DAV Projesi’nin (sahadan veri doðrulama) ilk aþamasýný tamamladý. 18 il örneklemi üzerinden Türkiye’nin mercek altýna alýndýðý projede, en deðerli illerin Ýstanbul ve Muðla olduðu ortaya çýktý.

GABORAS tarafýndan Müstakil Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði (MÜSÝAD) iþbirliðinde yürütülen DAV Projesi’nin ilk aþamasý tamamlandý. 181 kiþiden oluþan il komisyonlarýyla yapýlan çalýþma kapsamýnda 16 il ve 2 ilçe mercek altýna alýndý.


DAV Projesi’nin ilk aþamasýný deðerlendiren GABORAS CEO’su Kurtuluþ Altun, “GABORAS yapay zekasý, iddia edildiði gibi ülke varlýklarýmýzýn erimediðini ortaya koydu ve DAV projesi ile de bunu tescillemiþ olduk” diye konuþuyor.


KALKINMA AJANSLARININ YARISINI KAPSADIK


DAV (Sahadan Veri Doðrulama) projesinin ilk aþamasýna Afyonkarahisar, Adana, Antalya, Batman, Bursa, Çanakkale, Denizli, Eskiþehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Muðla, Samsun, Uþak illeri ve Gebze ile Karadeniz Ereðlisi ilçelerini kapsayan projenin çalýþma bölgesinde 12 kalkýnma ajansýnýn yer aldýðýný belirten Altun, çalýþmanýn detaylarýyla ilgili þunlarý söyledi:


“Yaptýðýmýz çalýþma toplamda 26 kalkýnma ajansýnýn bulunduðu ülkemizin yaklaþýk yüzde 50’sini kapsamakta. Amacýmýz bu çalýþmayý tüm kalkýnma ajanslarýnýn kapsadýðý bölgeler doðrultusunda geniþleterek IMF ve dünyadaki diðer finans kuruluþlarý tarafýndan Pakistan ve Mýsýr’dan bile daha deðersizmiþ gibi gösterilen ülkemizin gerçek deðerini gün yüzüne çýkarmak. Bu çalýþma için sahadaki çalýþmalarýn önünü açarak gerekli teþvik ve kolaylýðý saðlayan baþta MÜSÝAD Genel Baþkaný Abdurrahman Kaan olmak üzere tüm il baþkanlýklarýna teþekkür ederiz”


8 BÝN 625 ADAM/SAATLÝK ÇALIÞMA, BÝN 587 SAYFA RAPOR


GABORAS ve MÜSÝAD’ýn 16 il ve 2 ilçe baþkanlýklarýnýn katký ve koordinesiyle, GABORAS danýþmanlarý ve data uzmanlarýnýn, akademisyenlerin, yerel sanayici ve iþ adamlarýnýn yer aldýðý il komisyonlarýnca yürütülen projede 8 bin 625 adam/saatlik çalýþma gerçekleþtirilerek bin 587 sayfalýk rapor hazýrlandý.


Rapora göre, her ilin birbirinden ayrýþtýðý, þehirlerin ekonomik dinamiklerinin banka kaynaklarýnýn dýþýnda ilerlemekte olduðu ve bilanço dýþýna sürüklendiðini gördüklerini belirten Altun, “Verileriyle kendini anlatan, markalaþan ve yarýþan þehirler yerine verilerle kendini ifade edemeyen þehirlerin çoðunlukta olduðunu saptadýk. Bazý iller çeþitli þoklara ve sürekli deðiþen deðer haritalarýna karþý direnç gösterirken bazýlarýnýn ise hak etmediði bir sonuçla karþýlaþtýðýný gördük. GABORAS, bu gücün yönetilmesinde illere rehberlik etmeye hazýrdýr. Ulusal ve uluslararasý düzeyde kendini ifade edemeyen ve tanýmlayýcý verilerini sunamayan ülke veya illerin notlarý eksik bilgilendirmeden, hatta kasýtlý saptýrýlmýþ verilerden dolayý çok düþük çýkýyor. Ülkemiz, þehirlerimiz veya sektörlerimiz kendini ifade edecek veri sunamýyorsa, yatýrýmcýlar gözünde puslu ortam algýsý oluþur. Kirli bilgiler bu alaný doldurunca yýkýcý etkiler gösterir. GABORAS olarak Sahadan Veri Doðrulama (DAV) projesi bu karmaþayý ortadan kaldýran bir misyon üstlendi ve baþarýyla yerine getirdi” dedi.


YARIÞAN ÞEHÝRLER ÝÇÝN DAV ARTIK ÜLKE PROJESÝDÝR”


‘Yarýþan Þehirler’ konseptiyle illerin gerçek deðerlerinin ve hangi ilin hangi alanda öne geçtiðini ve sektörel altyapýsýný her ay güncelleyerek kamuoyuna duyurulacaðýný belirten Altun, “Þimdi göstergelerle þehirlerimizin hangi klasmanda olduðunu ortaya çýkarma zamaný. Yarýþan Þehirler konseptiyle elde edeceðimiz verileri baðlý bulunan bölge ajanslarý ile paylaþacaðýz. Ülkemize biçilen deðersizleþtirme gömleðini yýrtýp atarak, kendi CDS (Kredi Temerrüt Takasý) deðerlerini yükselteceðiz” þeklinde konuþuyor.


Varlýk yönetimi, güvenli ticaret, endeksler, menkulleþme ve borsa baþlýklarý halinde hazýrlanan rapora göre, satýþ birim deðer skoru (SBDS) ve metrekare birim deðerleri üzerinden illerin gerçek sýralamasýnda ayrýþtýðý görüldü. Örneklenen DAV çalýþmasý kapsamýnda 18 il arasýnda en deðerli iller ülkenin batýsýnda yer alýyor. Buna göre Ýstanbul ve Muðla ülkenin en deðerli illeri oldu. Deðeri en düþük olan iller doðu ve güneydoðu bölgelerinde yer alýrken diðer bölge illerinin ise aradaki deðerlere yayýlmýþ durumda olduðu ölçüldü.


ÝNÞAATTA EN SORUNLU ÝLLER


Rapor, inþaat sektörünün ülke genelinde sorunlu olduðunu ortaya koyarken pandemi nedeniyle alýnan önlemler sonrasýnda düzelmeler olduðu görüldü. Erzincan yüzde 59, Kütahya yüzde 32, Adana yüzde 37 ve Hatay yüzde 52 oraný ile inþaat sektöründe en sorunlu iller olurken, pandemi sonrasýnda inþaat sektöründe en sorunlu il olma özellikleri devam etse de Erzincan’ýn yüzde 54, Kütahya’nýn yüzde 28, Adana’nýn yüzde 32, Hatay’ýn ise yüzde 49 oranýna gerileyerek iyileþtirmeler olduðu görüldü. Bu illeri yüzde 16 ile yüzde 25 aralýðýndaki sorun oranýyla Antalya, Eskiþehir, Kayseri, Malatya17,90 17,90, Gaziantep ve Çorum izledi.


Ülke genelinde enerji sektöründeki dönmeyen kredi oraný yüzde 75 ile Bilecik olurken Ankara, Ýstanbul ve Adana’da ise bu oran yüzde 4 ile 7 aralýðýnda seyrediyor.


Ülke genelinde turizm sektöründe en fazla sorun yaþanan iller yüzde 25 oranýyla Tekirdað, yüzde 45 ile Osmaniye, yüzde 30 ile Afyonkarahisar ve yüzde 49 ile Isparta olurken, bunu yüzde 11’lik oranýyla Ýstanbul takip etti. Pandemi öncesinde ise Tekirdað yüzde 33, Osmaniye yüzde 61, Afyonkarahisar yüzde 36, Isparta yüzde 55 oranýnda seyrediyordu. Ýzmir, Aydýn ve Denizli’de ise bu oran yüzde 4 ile 7 aralýðýnda.

Yorumlar

Top