GYODER ÇÖZÜM PLATFORMU’NDA ‘MÜLK VE TESÝS YÖNETÝMÝ’ MASAYA YATIRILDI

GYODER ÇÖZÜM PLATFORMU’NDA ‘MÜLK VE TESÝS YÖNETÝMÝ’ MASAYA YATIRILDI

GYODER Baþkaný Mehmet Kalyoncu: “Yapýlarý inþa etmek kadar yaþatmak da çok önemli”

Türkiye gayrimenkul sektörünün çatý örgütü GYODER’in, mevcut sorunlara çözüm bulmak amacýyla hayata geçirdiði ‘GYODER Çözüm Platformu’nun dördüncü toplantýsý, ‘Gayrimenkulde Etkin Yönetim: Mülk ve Tesis Yönetimi Sorunlarýna Çözüm Önerileri’ baþlýðý altýnda webinar þeklinde düzenlendi. GYODER Baþkaný Mehmet Kalyoncu, “Ülkemizin kaynaklarýný optimum þekilde deðerlendirerek israfý önleyecek, teknolojiyi daha yoðun kullanarak gerekli hizmetleri saðlayacak bir bakýþ açýsý, önümüzdeki dönemde tesis yönetimine yön verecektir. Bu açýdan yapýlarý inþa etmek kadar yaþatmak da çok önemlidir“ dedi.


GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý Derneði) tarafýndan, gayrimenkul sektöründe yaþanan son geliþmeleri deðerlendirmek ve yaþanan sorunlara çözüm bulmak amacýyla hayata geçirilen ‘GYODER Çözüm Platformu’ toplantýsý, Digital Network Alkaþ iþbirliði ile ilk kez online platformda yapýldý. CBRE Türkiye’nin ana sponsorluðu, Endeksa, Apsiyon, Garanti BBVA’nýn sponsorluklarý ile 22 Ekim Perþembe günü ‘Gayrimenkulde Etkin Yönetim: Mülk ve Tesis Yönetimi Sorunlarýna Çözüm Önerileri’ baþlýðý altýnda düzenlenen toplantýya gayrimenkul sektörü temsilcilerinin ilgisi yüksek oldu. Moderatörlüðünü GYODER Baþkan Yardýmcýsý, PwC Türkiye Ortaðý Ersun Bayraktaroðlu’nun yaptýðý ‘Çözüm Platformu’ toplantýsýnýn konuþmacýlarý mülk ve tesis yönetimine yönelik deðerlendirmelerini paylaþtý.


Bu dönüþüm sürecinde çevik olmak gerekiyor

GYODER’in sadece eleþtirmek, sorunlardan bahsetmek deðil çözümün bir parçasý olmak anlayýþýný benimsediðini vurgulayan GYODER Baþkaný Mehmet Kalyoncu, “Biz her zaman masaya yeni bir öneri sunmanýn, ‘bu da mümkün’ diyebilmenin derdi içerisindeyiz. Çözüm Platfomu, daha büyük bir kitleyle ortak aklý bulup, fikirlerimizi bunun üzerine inþa etme imkaný saðlýyor” dedi. Pandemiden sonra her þeyin þekillendiði gibi tesislerin, yapýlarýn yönetiminin de yeniden þekillendiðini belirten Mehmet Kalyoncu, þöyle konuþtu: “Eskiden paylaþým ekonomisi gibi bir kavram üzerine herkes ticari bir strateji geliþtirirken bugün herkesin kendi alanýný, kendi bireysel araçlarýný oluþturma ve bunlarý kullanma motivasyonunda olduðunu görüyoruz. Dolayýsýyla bu süreçte çok çevik olmak gerekiyor. Bu aslýnda Türkiye’nin de en güçlü olduðu özelliklerden biridir. Tesis yönetimi alanýnda da Türkiye bu gücünü, avantaja çevirecektir.”


Kaynaklar optimum þekilde deðerlendirilmeli

“Binalarý, yapýlarý yapmaktan daha zoru onlarý yaþatmaktýr” diyen Mehmet Kalyoncu, sözlerini þöyle tamamladý: “Bu süreci Ýstanbul Havalimaný’nda yaþadýk ve yaþýyoruz. Ýnþa etmek çok zordu, büyük efor gerekiyordu. 1 milyon 400 bin metrekare, çok karmaþýk ve sofistike sistemlerin bir arada çalýþtýðý, kusursuz bir þekilde operasyona geçen bir yapýydý. Bugün bizim açýmýzdan zorluðun azalmadýðýný söyleyebilirim. Þu anda iþletme çok önemli bir konu. Ülkemizin kaynaklarýný optimum þekilde deðerlendirerek israfý önleyecek, teknolojiyi daha yoðun kullanarak gerekli hizmetleri saðlayacak bir bakýþ açýsý, önümüzdeki dönemde tesis yönetimine yön verecektir. Bu açýdan yapýlarý inþa etmek kadar yaþatmak da çok önemlidir.”


Mülk yönetiminin odak noktasý gayrimenkule deðer katmaktýr

CBRE Türkiye Genel Müdürü Can Yalnýzcan, ‘Mülk Yönetimi: Etkin Yönetimin Önündeki Engeller’ baþlýklý sunumunda þunlarý söyledi: “Mülk yönetimi ayný zamanda tesis yönetimini de kapsayan entegre hizmetlerden oluþan bir bütündür. Bu hizmet þeklinin odak noktasý gayrimenkule deðer katmaktýr. Bu kapsamda mülkün olabildiðinde maksimum faydayý saðlayabilecek þekilde, özellikle mülk sahibine bir organizasyon geliþtirmeye çalýþýyoruz. Aslýnda mülkün bütün alanlarýný destekleyen, yatýrýmýn baþlangýcýndan mülkü satýlýp çýkýlmaya çalýþýldýðý son aþamaya kadar çok farklý iþleri içinde barýndýran bir sistemdir. Yaþanan sorunlardan birincisi mülk sahiplerinin mülkle duygusal bað kurmasýdýr. Ýkincisi mülke yatýrým için doðru karar alýnmasý, bunun için de doðru profesyonellerle çalýþýlmasý gerekli. Üçüncü olarak, kullanýcýlar ve diðer paydaþlarýn da ortak bir noktaya getirilmesi ve bunun da doðru bir denetim yapýsý, raporlama ve finansal analizle yapýlmasý gerekiyor.”


Yatýrýmlar ilk günden itibaren kolektif bakýþ açýsýyla yapýlmalý

‘Mülk Yönetiminde Birlikte Çözüm Arayýþlarý’ panelinde konuþan Esas Gayrimenkul CEO’su Cem Eriç, “Sahibi olduðumuz 7 AVM var, yatýrýmýný biz yaptýk, geliþtirdik. Anadolu’da farklý þehirlerde 4 AVM’nin de mülk yönetimlerini gerçekleþtiriyoruz. Toplamda bahsettiðim bu alan 550 bin metrekareyi buluyor. Sorunlardan biri yatýrýmcýlarýn vizyonu ve projeleriyle kurduklarý duygusal bað. Hatta bu duygusal bað projenin yapýlýþ aþamasýndan baþlýyor. Keþke güçlü mülk yönetimi þirketleri, danýþman þirketler, perakende konusunda yetkin, bilgili þirketler, AVM projelerinin en baþýnda, proje daha masadayken sürece dahil olabilseler. Çözüm önerim; GYODER, AYD gibi platformlarýn da destekleriyle, kamu otoritesinin de farklý yaklaþýmýyla, yatýrýmlarýn ilk günden itibaren kolektif bir bakýþ açýsýyla yapýlmasýdýr” dedi.


Bütünsel yaklaþým çok önemli

Türkiye’deki yabancý yatýrýmcýlarýn, yaklaþýk 400 AVM’nin maksimum yüzde 20’sine sahip olduðunu belirten ECE Türkiye Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Þapkacý, “Ülkemizdeki AVM’lerin yüzde 80’inin sahibi yerli yatýrýmcýdýr. Sarece yönetim tarafýnda deðil satýþ tarafýnda da duygusal bað olduðu için, doðru zamanda yabancý yatýrýmcýlara satýþ yapýlamadý. Toplam AVM’lerin 300’üne baktýðýmýzda, en baþta doðru planlama yapýlmadýðý, doðru profesyonellerle çalýþýlmadýðý için çok ciddi hatalar bulabiliriz. Bütünsel yaklaþým çok önemli. Mülk yönetimini ise farklý konumlandýrmak lazým. Mülk yönetimi satýn almadan baþlayýp mülkün ömrünün sonuna kadar deðerinin artýrýlmasý adýna birçok faktörü içinde barýndýrmak ve bunun için gerekli çabayý göstermektir. Paydaþlardan yatýrýmcýlarýn, perakendecilerin ve ziyaretçilerin mutlu olmasý lazým. Standartlarýn uygulanmasý çok önemli. Geliþmiþ ülkelerden bu standartlarý alýp Türkiye’ye getirebilirsiniz” diye konuþtu.


Yorumlar

Top