KONUTDER, 3. KEZ ALTAN ELMAS'LA YOLA DEVAM EDECEK

KONUTDER, 3. KEZ ALTAN ELMAS'LA YOLA DEVAM EDECEK

Sektörde faaliyet gösteren markalý konutlarýn ortak amaç ve sýkýntýlarýný paylaþmak için 2011 yýlýnda bir sivil toplum örgütü olarak kurulan Konut Geliþtiricileri ve Yatýrýmcýlarý Derneði’nde (KONUTDER) iki dönemdir baþkanlýk görevini sürdüren Sur Yapý Yönetim Kurulu Baþkaný Z. Altan Elmas, KONUTDER Olaðan Genel Kurulu’nda oy birliðiyle üçüncü kez KONUTDER Yönetim Kurulu Baþkaný seçildi.

Türkiye’deki markalý konutlarýn önemli bir kýsmýný üreten firmalarýn bir araya gelmesiyle ülke ekonomisi ve gayrimenkul sektörü için yeni fikirler, vizyonlar geliþtirmek ve sorunlu alanlara çözüm üretmek ve saðlýklý büyümesinin önünü açacak bir platform olarak kurulan Konut Geliþtiricileri ve Yatýrýmcýlarý Derneði’nde (KONUTDER) Olaðan Genel Kurul toplantýsý gerçekleþti. 29 Mart 2017 tarihinden beri KONUTDER Yönetim Kurulu Baþkanlýðý görevini yürüten Z. Altan Elmas, oy birliðiyle üçüncü kez KONUTDER Yönetim Kurulu Baþkaný seçildi.

 

“Sektörün sesi olmaya devam” 

Üçüncü kez KONUTDER Baþkaný seçilen Z. Altan Elmas, ”KONUTDER olarak Türkiye’nin kalkýnmasýnda üzerimize düþen görevi yerine getirmeye gayret ediyoruz. 3. kez oy birliðiyle baþkanlýk görevini birlikte yürüteceðimiz tüm dernek üyelerine teþekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonra da sektörümüzün sesi olmaya devam edeceðiz” dedi.

 

“Yabancýya konut satýþýnda rekor kýrdýran geliþmeye öncü olduk”

KONUTDER olarak sektörün iyileþmesi ve geliþmesi için önemli geliþmelere imza attýklarýný belirten Elmas; “2018 yýlýnda KONUTDER talebi ile yabancýya konut satýþýnda vatandaþlýk edinimi için gereken 1 milyon dolarlýk bedelin 250 bin dolara çekilmesine öncü olduk. Bu geliþmeyle çok ciddi anlamda vites büyüttük ve yýllýk 5 milyar dolarý aþan satýþlar gerçekleþtirdik. Doðrudan yabancý yatýrýmlarýnýn son yýllarda oldukça düþmesine raðmen “yabancýya konut satýþýnda” sadece son 3 yýlda 15 milyar dolar, son 6 yýlda ise 25 milyar dolar döviz geliri elde ettik” dedi.

 

“Yabancý satýþ gelirini 10 milyar dolara çýkarmayý hedeflemekteyiz”

Elmas; “Önümüzdeki dönemde yeni teþvikler ve gayretlerle yýllýk 5,5 milyar dolara ulaþan yabancý satýþ gelirini 10 milyar dolara çýkarmayý hedeflemekteyiz. Uzun vadede ise 20 milyar dolarlýk rakamlar ülkemiz için hiç uzak hedefler deðil. Bugünkü mevcut durumda yaklaþýk 100 ülke vatandaþýna konut satmaktayýz ve buna raðmen rakamlar daha çok düþük seviyelerde. Bu konudaki gayretimizi hükümetimizle birlikte büyüteceðiz.” dedi.

 

“Pandeminin olumsuz etkilerine raðmen çözüm üretmeye devam ediyoruz”
 Elmas; “Tüm dünya ülkelerini derinden etkileyen pandemiyle mücadele ettiðimiz þu günler, hepimizi olumsuz etkiliyor. Elbette ülkemizi ve ekonomimizi de etkiledi. Ekonomiye olan etkileri tüm sektörlere yansýdý. Bazý sektörler çok olumlu etkilenirken inþaat, hizmet ve turizm gibi sektörler bu süreçten daha fazla olumsuz etkilendi. Olumsuzluklarla baþ etmede diðer dünya ülkelerinde olduðu gibi ülkemiz de hükümet desteðini almýþtýr. Hükümetimiz 2020 yýlý baþýndan beri teþvikler ve etkili tedbirlerle hem ekonomimizi hem de olumsuz etkilenen sektörlerimizi desteklemiþtir. Sektörler de atýlan bu adýmlarý iyileþtirme yolunda el ele vererek bir dayanýþma örneði göstermiþtir.

 

“Faizler eriþilebilir seviyelerde tutulmalý”
 Elmas; “Kasým 2020’den beri tekrar yükseliþe geçen salgýnýn bugün 3. dalgasýný yaþamaktayýz. Ekonominin lokomotifi olan, inþaat ve konut sektörü baþta olmak üzere turizm ve diðer hizmet sektörlere olumsuz etkileri devam ediyor. Kasým 2020’de faizlerin yükselmesi ve nihai noktada yüzde 19’a gelmesiyle konut satýþlarý çift taraflý bir baský altýnda kaldý. Bir yandan pandemi, bir yandan faiz artýþýnýn olumsuz etkileri, diðer yandan dünya emtia fiyatlarýnýn ve de ülkemize has bir hastalýk haline gelen döviz kurlarýnýn yükselmesi - bu 4 olumsuz faktör - bir araya gelerek sektörümüzü oldukça zorlamaktadýr. Diðer yandan maliyetlerin sürekli artmasý ve bu durumun kaçýnýlmaz sonucu olarak, yeni konut fiyatlarýna yansýmasý 1. el konut satýþlarýný oldukça baskýlamýþ ve halkýmýzýn yeni ve saðlam konuta eriþimini çok olumsuz etkilemiþtir.


 Bu noktada hükümetimizden acil beklentimiz, geçmiþ yýllarda olumlu etkisi defalarca görülmüþ olan “konut kredi faizlerinin aylýk 0,80’li rakamlara geçici bir dönem için çekilmesi ve bu sübvansiyonun 1. el konut üretimi ve istihdamý destekleme, sosyal devlet ilkesi gereði halkýn uygun maliyete, imkanlarý ölçüsünde konut edinebilme” prensibiyle bir an önce devreye alýnmasýdýr. Ayný zamanda 2020 Nisan ve Mayýs aylarýnda hükümetimizce desteklenen KGF imkanlarýnýn bir benzerinin 3. dalganýn zirvesini yaþadýðýmýz bu günlerde acilen devreye alýnmasýný da elzem olarak görmekteyiz” diye konuþtu.

Yorumlar

Top