'MALÝYET ARTIÞI, YÜKSEK FAÝZ VE DÖVÝZ KURU SATIÞLARI SINIRLANDIRIYOR'

'MALÝYET ARTIÞI, YÜKSEK FAÝZ VE DÖVÝZ KURU SATIÞLARI SINIRLANDIRIYOR'

2021 Nisan ayý konut satýþlarý Türkiye’de bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 124,1 artarak 95 bin 863 oldu. Konut satýþlarýnda Ýstanbul, 19 bin 260 konut satýþý ve yüzde 20,1 ile en yüksek paya sahip oldu.

Genelde geçen yýlýn ayný dönemine göre karþýlaþtýrma yapýlsa da pandemi nedeniyle böyle bir karþýlaþtýrmanýn doðru olmayacaðý düþüncesindeyiz. Bir önceki aya göre ise satýþlar yüzde 14 gerilemiþ durumda. Artan enflasyon riski tüketicilerin bir miktar korunma amaçlý hareket etmesine, gelecek taleplerini erkene çekmeye sevk etse de yüksek faizler ve döviz kuru satýþlarý sýnýrlandýrýyor.


Ýpotekli satýþlarda gerileme devam ediyor

Yüksek konut kredisi faizleri dolayýsýyla ipotekli konut satýþlarýndaki gerileme ivmesi Nisan ayýnda da devam etti. 2021 Nisan dönemi verilerine bakýldýðýnda; ipotekli konut satýþlarý bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 2,4 artýþ göstererek 17 bin 514 oldu. Toplam konut satýþlarý içinde ipotekli satýþlarýn payý ise yüzde 18,3 olarak gerçekleþti. Mart ayýnda bu oran yüzde 19’larda idi. Önceki aylardan da devam eden bir gerileme söz konusu. Yüzde 18’lik oran tarihsel ortalamalarýn çok altýnda. Bu oran yaz aylarýnda yüzde 60'lara yükselmiþ, sonra faizlerdeki yükseliþ sonrasý ipotekli satýþlarýn azalmasý ile aþaðý gelmiþti. Rekor seviyelerde satýþlara eriþmemiz, sektörün yeniden canlanmasý önünde genel faiz oranlarýnýn ve konut kredi faiz oranlarýnýn hala çok yüksek seviyelerde olmasý, konuta eriþimin önünde önemli engellerden biri olmaya devam etmektedir.

 

Kredi faizleri eriþilebilir seviyelerde tutulmalý

2021 Nisan ayýnda ilk defa satýlan konutlar yüzde 96,7 artarak 29 bin 212 oldu. Toplam konut satýþlarý içindeki payý ise yüzde 30,5 oldu. Ýkinci el konut satýþlarý da bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 138,6 artarak 66 bin 651 olarak gerçekleþti. Ýkinci el satýþlarýn payýnýn tarihsel ortalamalarýn üzerinde kalmasýný yeni konutlardaki maliyet artýþýnýn yüksek olmasýna baðlýyoruz. Kredi faizlerindeki yüksek seyir ve bankalarýn zayýf oranda kredi verme iþtahý ve de yeni konutlardaki maliyet artýþýnýn yüksek olmasýnýn sonucu olarak böyle giderse birinci el konut satýþlarýnda durgunluðun süreceðini tahmin ediyoruz.
 

Ekonominin lokomotifi olan, inþaat ve konut sektörü baþta olmak üzere turizm ve diðer hizmet sektörlerine olumsuz etkileri devam ediyor. Kasým 2020’de faizlerin yükselmesi ve nihai noktada yüzde 19’a gelmesiyle konut satýþlarý çift taraflý bir baský altýnda kaldý. Bir yandan pandemi, bir yandan faiz artýþýnýn olumsuz etkileri, diðer yandan dünya emtia fiyatlarýnýn ve de ülkemize has bir hastalýk haline gelen döviz kurlarýnýn yükselmesi - bu 4 olumsuz faktör - bir araya gelerek sektörümüzü oldukça zorlamaktadýr. Diðer yandan maliyetlerin sürekli artmasý ve bu durumun kaçýnýlmaz sonucu olarak, yeni konut fiyatlarýna yansýmasý birinci el konut satýþlarýný oldukça baskýlamýþ ve halkýmýzýn yeni ve saðlam konuta eriþimini olumsuz etkilemiþtir.

 

Bu noktada hükümetimizden acil beklentimiz, geçmiþ yýllarda olumlu etkisi defalarca görülmüþ olan “konut kredi faizlerinin aylýk 0,80’li rakamlara geçici bir dönem için çekilmesi ve bu sübvansiyonun 1. el konut üretimi ve istihdamý destekleme, sosyal devlet ilkesi gereði halkýn uygun maliyete, imkanlarý ölçüsünde konut edinebilme” prensibiyle bir an önce devreye alýnmasýdýr. Ayný zamanda 2020 Nisan ve Mayýs aylarýnda hükümetimizce desteklenen KGF imkanlarýnýn bir benzerinin bu günlerde acilen devreye alýnmasýný da elzem olarak görmekteyiz.
 

Yabancý ilgisi sürüyor 

2021 Nisan ayýnda yabancýlara konut artýþý bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 416,1 artarak 4 bin 77 oldu. Geçtiðimiz aylardaki istatistik tablolarýný incelediðimizde çok keskin azalýþlar olmamasýyla birlikte, kredi faizlerindeki artýþa raðmen yabancýlarýn konut almaya devam ettiðini görüyoruz. 

 

Hükümetimiz tarafýndan ilan edilen 17 günlük tam kapanma sürecinde vaka sayýlarýnýn günden güne azalýþýna þahit olmaktayýz. Böyle giderse en baþta saðlýk olmak üzere bu bekleyiþin mükafatýný ülkece alacaðýmýza inanýyoruz. Özellikle bayram sonrasýnda satýþlarýn daha da artacaðýný düþünüyoruz. Özellikle turizm sezonunun da açýlmasýyla çok sayýda sektöre can suyu olacak bir sürece girmekteyiz. Aþýlamalarýn kademeli olarak yapýlmasý, vaka sayýlarýndaki azalýþ ve ülkelerarasý seyahat kýsýtlamasýnýn ortadan kalkmasýyla birlikte, sektörde yabancý yatýrýmcý trafiði oluþmasý kaçýnýlmaz olacaktýr.

 

Önümüzdeki dönemde yeni teþvikler ve gayretlerle yýllýk 5,5 milyar dolara ulaþan yabancý satýþ gelirini 10 milyar dolara çýkarmayý hedeflemekteyiz. Uzun vadede ise 20 milyar dolarlýk rakamlar ülkemiz için hiç uzak hedefler deðil. Yabancýya konut satýþýnda sadece son 3 yýlda 15 milyar dolar, son 6 yýlda ise 25 milyar dolar döviz geliri elde ettik. Bugünkü mevcut durumda yaklaþýk 100 ülke vatandaþýna konut satmaktayýz ve buna raðmen rakamlar daha çok düþük seviyelerde. Bu konudaki gayretimizi hükümetimizle birlikte büyüteceðiz.

 

Ýnþaat maliyetlerinde artýþ sürecek

Ýnþaat sektöründe son 1 yýldýr özellikle ciddi bir maliyet artýþý söz konusu. Henüz açýklanan 2021 yýlý Mart ayý inþaat maliyet endeksi rakamlarýnda da görüleceði üzere bir önceki yýlýn ayný ayýna göre maliyet oraný yüzde 32 arttý. Bunun 2 temel nedeni var: Birincisi, döviz kurunun artýþý, diðeri ise bundan daha büyük etkisi olan, emtia piyasalarýndan kaynaklanan bir maliyet artýþý söz konusu. Baþta demir çelik, çimento, plastik olmak üzere birçok ürün grubunda büyük artýþlar söz konusu. Ýnþaat demirindeki son 1 buçuk aylýk artýþ 1.200 lira civarýnda. Nisan baþýnda 6 bin TL olan demir þuanda 7 bin 200 lira civarýnda. Yani yüzde 20’lik bir artýþ var. Bu dönemde Dolar’ýn yatay bir seyir izlediðini söyleyebiliriz. Kýsacasý empita fiyatlarýndan kaynaklanan bir artýþ söz konusu. Arz talep dengesine göre fiyatlarýn bir miktar geri gelme ihtimali olsa da kýsa vadede bu fiyatlarýn çok da geri geleceðini düþünmüyoruz. Önümüzdeki birkaç ay daha da yükselerek yüzde 40’lý rakamlara çýktýðýný görebiliriz. Böylesi zor bir dönemde demir çelik üreticilerimizin inþaatlarýný tamamlama çabasý içerisinde olan sektörümüzün talebini de göz önünde bulundurup fahiþ fiyat artýrýmýna

Yorumlar

Top