ENERJÝ TASARRUFU ÝÇÝN ISI YALITIMI þART

ENERJÝ TASARRUFU ÝÇÝN ISI YALITIMI þART

XPS Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði Baþkaný Emrullah Eruslu, konutlarda kullanýlan enerjinin en büyük bölümünün ýsýtma ve soðutma harcamalarý için kullanýldýðýna dikkat çekerek, zamlardan korunmak için binalarda ýsý yalýtýmýnýn kurallara uygun olarak, doðru kalýnlýkta yapýlmasýnýn zamlarla mücadelede en etkin yöntem olduðunu söyledi.

Doðalgaz satýþ fiyatlarýna, 1 Ekim 2014'ten itibaren uygulanacak yüzde 9 oranýndaki zamma dikkat çeken Eruslu, enerjinin yüzde 75'ini ithal eden Türkiye'de piyasalardaki dalgalanmalarla yükselen enerji fiyatlarý ile tek mücadele yönteminin enerji tasarrufu olduðunun altýný çizdi. Eruslu, "Türkiye'de binalarýn yüzde 85'i yalýtýmsýz. Mevcut yönetmeliklerdeki ýsý yalýtým kalýnlýklarý henüz yeterli seviyede deðil.?á Mevcut mevzuata göre ilgili Yönetmelikte yer alan TS 825 Binalarda Isý Yalýtým Kurallarý Standardý'ndaki sýnýr deðerleri, binanýn enerji verimliliði için yeterli ýsý yalýtým kalýnlýðý saðlayamýyor. Türkiye'deki ýsý yalýtým mevzuatlarý mevcut hali ile AB ülkelerinin gerisinde" dedi.

Eruslu, þu bilgileri verdi: "Enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden ülke olarak artan enerji ihtiyacýnýn karþýlanmasý ne kadar önemli ise de tasarruf yolu ile kazanýlacak potansiyel enerji miktarý bir o kadar önemli. Ülkemizde yalýtýmsýz binalarýn sayýsý 15 milyondan fazla, bu da mevcut binalarýn yüzde 85'inin yalýtýmsýz olduðu anlamýna geliyor. Yalýtýmsýz binalar yüzünden enerjimizi boþa harcýyoruz ve her yýl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar dolarý buluyor. Binalarda enerji kaybýný ýsý yalýtýmý uygulamalarý ile yüzde 50 azaltmak mümkün. Yalýtým levhasýnýn kalýnlýðý arttýkça enerji verimliliði de o oranda artýyor."

Türkiye'de enerji kullanýmýnýn yaklaþýk yüzde 40'ýnýn konutlarýn harcamalarýndan olduðunu ve konutlarda harcanan enerjinin yüzde 85'inin ýsýnma ve soðutma için kullanýldýðýný vurgulayan Eruslu, ýsý yalýtýmý yaptýrarak doðalgaz ve elektrik faturalarýnýn yarý yarýya azaltýlabildiðini vurguladý.

Yalýtým ile doðalgaz faturasýndan yüzde 50 tasarruf
Isý yalýtýmý yaptýrmanýn sanýldýðý kadar pahalý bir uygulama olmadýðýnýn da altýný çizen Eruslu, "Binalarda gerek doðalgaz gerekse elektrik faturalarýnda en az yüzde 50 tasarruf saðlayan ýsý yalýtýmý uygulamasýnýn maliyeti, bir binanýn toplam inþaat maliyetinin yüzde 3 ila 5'i kadar. Hatta yalýtým kalýnlýðý arttýkça yüzde 70'lere varan tasarruf yapmak mümkün. Bir örnekle de açýklamak gerekirse sývalý dýþ cephe ýsý yalýtým sisteminde yani mantolamada 5 cm kalýnlýkta yalýtým levhasý yerine 10 cm yalýtým yapýlmasý durumunda, yalýtým uygulamasýnýn maliyeti yüzde 30 artmasýna raðmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artýyor" diye açýkladý.

Yalýtýmýn saðladýðý tasarrufla birkaç yýlda kendi kendini amorti edip ömür boyu tasarruf saðladýðýný belirten Eruslu, "Isý yalýtýmý standartlara uygun ürünler doðru detaylarda doðru iþçiliklerle uygulandýðýnda en az yüzde 50 tasarruf saðlýyor. Yani ýsýnma için harcanan aylýk ortalama 200 TL'lik yakýt faturasý 100 TL'ye düþüyor. Ýstanbul'da 100 metrekarelik bir daire için kýþ sezonunda yalýtýmsýz bir binada yýllýk ortalama 1.500 TL doðalgaz harcamasý gerçekleþirken, bu rakam yalýtýmlý bir binada 750 TL'ye düþüyor. Erzurum'da ise yine 100 metrekarelik bir dairede kýþ sezonunda ýsýnma için yapýlan toplam doðalgaz harcamasý yaklaþýk olarak yalýtýmsýz bir binada 2.500 TL iken, yalýtýmlý binada 1.250 TL oluyor" dedi.

Isý yalýtýmýnýn sadece kýþýn soðuktan korunmak için olmadýðýný vurgulayan Eruslu, ülkemizin yazýn da binalarýn soðutmasý için elektrik tüketiminin ciddi boyutlara ulaþtýðýný, artan elektrik maliyetlerinin yazýn klima faturalarýný da arttýracaðýna dikkat çekti. Küresel iklim deðiþiklikleri ile mücadele kapsamýnda, bireysel olarak yapabileceklerimizin baþýnda enerji maliyetlerini düþürmek, daha az enerji kullanarak istenen konfor þartlarýný yakalamak için XPS Derneði'nin farkýndalýk yaratmak istediðinin altýný çizdi.

Yorumlar

Top