TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

Türkiye ÝMSAD, yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen aylýk sektör raporunu açýkladý. ‘Türkiye ÝMSAD Haziran 2021 Sektör Raporu’na göre, inþaat malzemeleri sanayi üretimi nisan ayýnda geçen yýlýn nisan ayýna göre yüzde 67,2 artýþ gösterdi. 2021 yýlýnýn ilk 4 ayýnda ise geçen yýlýn ayný dönemine göre üretim artýþý yüzde 29,7 olarak gerçekleþti.

Yýlýn ilk yarýsýnda iç pazarda inþaat malzemelerine talebin göreceli olarak beklentilerin üzerinde gerçekleþtiði, devam eden iþler ve yenileme çalýþmalarýnýn talebi canlý tuttuðu belirtilen raporda ayrýca, yýlýn ikinci yarýsýnda inþaat sektörü ve dolaylý olarak inþaat malzemeleri sanayisini þekillendirecek 9 unsura dikkat çekildi.  

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan hazýrlanan ‘Haziran 2021 Sektör Raporu’nda þu tespitler yer aldý: Ýnþaat malzemeleri sanayi üretimi nisan ayýnda geçen yýlýn nisan ayýna göre yüzde 67,2 artýþ gösterdi. Geçen yýlýn nisan ayýnda salgýnýn en sert etkileri yaþanmýþ ve tam kapatma önlemleri ile sanayi üretimi neredeyse durmuþtu. 2021 yýlý nisan ayýnda söz konusu baz etkisine baðlý olarak yüksek bir büyüme gerçekleþti. Ýnþaat malzemesi sanayi üretimi nisan ayýnda geçen yýlýn nisan ayýna göre yüzde 67,2 arttý.   

2021 yýlýnýn ilk ayýnda ise geçen yýlýn ayný dönemine göre üretim artýþý yüzde 29,7 olarak gerçekleþti. Ýç talebin canlý kalmasý ve dýþ pazarlardaki önemli talep artýþý bu süreçte etkili oldu. 2021 yýlýnýn ilk ayýnda 22 alt sektörün tamamýnda üretim 2020 yýlý ocak-nisan dönemine göre arttý.           

2021 yýlý ocak-nisan döneminde tüm alt sektörlerin üretimi ayný zamanda çift haneli ve yüksek oranlarda artýþ sergiledi. En yüksek üretim artýþý yüzde 69,7 ile tuðla ve kiremit sektöründe gerçekleþti. Kilit ve donamým eþyasý üretimi yüzde 62,2, demir çelik radyatör üretimi yüzde 53,1 ve seramik saðlýk gereçleri üretimi yüzde 51,8 arttý. Isýtma ve soðutma donanýmlarý üretimi yüzde 43,1, çimento ve betondan eþyalar üretimi yüzde 41,8, yalýtýmlý kablolar üretimi ise yüzde 41,1 büyüdü. Yýlýn ilk 4 ayýnda diðer alt sektörlere göre daha yavaþ üretim artýþý gösteren ürünler çimento, metal yapý ve yapý parçalarý ile düz cam ve yalýtým camlarý oldu.     

Ýnþaat sektöründe yýlýn ikinci yarýsýný 9 unsur þekillendirecek       

Ýnþaat sektörü, inþaat malzemeleri sanayisindeki geliþmelerde de belirleyici oluyor. Yýlýn ilk yarýsýnda iç pazarda inþaat malzemeleri talebi göreceli olarak beklentilerin üzerinde gerçekleþti. Devam eden iþler ve yenileme çalýþmalarý talebi canlý tuttu. 

Yýlýn ikinci yarýsýnda ise inþaat sektörünü ve dolaylý olarak inþaat malzemeleri sanayisini þekillendirecek 9 unsur bulunuyor: Normalleþme adýmlarý ve salgýnýn kontrol altýna alýnarak sonbaharda tam açýlmaya ulaþýlmasý inþaat sektörünü de olumlu etkileyecek. Alýnan yapý ruhsatlarýnda son üç yýlýn en yüksek dönemsel verileri gerçekleþti. 

Özellikle konut tarafýnda alýnan yapý ruhsatlarý yeni baþlangýçlar için ümit veriyor. Diðer yandan yenileme ve güçlendirme faaliyetleri yýlýn geri kalanýnda da canlý kalmaya devam edecek. Yüksek enflasyon ve konut fiyatlarýnda buna baðlý olarak yaþanan artýþlar piyasada arz talep dengesini olumsuz etkilemeye baþladý. Yine enflasyona baðlý olarak yükselen inþaat maliyetleri de yeni baþlangýçlarý sýnýrlamaya devam edecek. Kamunun bütçe olanaklarý içinde yatýrýmlarý yýlýn ikinci yarýsýnda da zayýf kalacak. Yüksek enflasyona baðlý olarak oluþan yüksek faiz oranlarý giderek kalýcý hale geliyor. Yüksek faizler hem arz hem de talep tarafýný olumsuz etkileyecek. Kredi talebinde de düþüþ sürecek. Haziran ayý itibarýyla mevcut iþler ile alýnan yeni iþ sipariþleri de geçen yýllar ile karþýlaþtýrýldýðýnda düþük kalýyor. Bu beklentiler ve deðerlendirmeler çerçevesinde inþaat sektörü ve inþaat malzemeleri iç pazarý için sýnýrlayýcý unsurlarýn daha aðýr basacaðý öngörülüyor.  

Ýnþaat sektörü istihdamýnda iyileþme devam ediyor      

Ýnþaat sektörü istihdam seviyesi sektördeki iþ faaliyetleri için önemli bir gösterge oluyor. Ýnþaat sektöründe istihdam seviyesi büyüme yýllarýnda2 milyonun üzerinde gerçekleþiyor. 2017 yýlý temmuz ayýnda 2,4 milyon ile istihdamda en yüksek seviyeye ulaþýldý. 2018 ve 2019 yýllarýnda inþaat sektöründeki küçülme ile istihdam da 2 milyonun altýna indi. 2020 yýlýnda salgýn nedeniyle sektörde istihdam nisan ayýnda 1,12 milyon ile en düþük seviyesine inip ardýndan artýþa geçti. Yeni yýlda ise mart ve nisan aylarýnda istihdam 1,8 milyonun üzerine çýkarak sektördeki toparlanmaya iþaret etti. 

Yorumlar

Top