'KREDÝ VERME ORANI ARTTIKÇA YABANCI YATIRIMCI ARTAR'

'KREDÝ VERME ORANI ARTTIKÇA YABANCI YATIRIMCI ARTAR'

GÝGDER’in Türkiye’de uluslararasý yatýrýmcýlara satýlan her 100 gayrimenkulden yaklaþýk 25’ini gerçekleþtiren 55 üyesinden derlenen bilgiler, bugün yabancýya yapýlan ipotekli gayrimenkul satýþ oranýnýn yaklaþýk %5 olduðunu ortaya koydu. Ýngiltere’de ise bu oran % 53,5 seviyesinde. Verilere göre, para transferinde sýkýntý yaþayan Cezayir, Pakistan ve Fas gibi ülkelerin yaný sýra ABD, Avrupa ve Rusya’daki konut alýcýlarýnýn kripto para ile ödeme taleplerinde mobilite avantajýndan ötürü artýþ var

Kripto piyasasý ile ilgili yasa halihazýrda beklenirken, yasa koyucularý gayrimenkulde geliþen bu talebi göz önünde bulundurmaya çaðýran GÝGDER Baþkaný Ömer Faruk Akbal, “2025’te yýlda 20 milyar dolarlýk yabancýya mülk satýþý geliri hedefine ulaþmamýzda, finansman olanaklarýný geliþtirmemiz, çok önemli bir kilometre taþý. Banka ve kredi kuruluþlarý da sektörümüzün katma deðerini görerek yabancýlara kredi verme noktasýnda cesaretli olurlarsa doðrudan yatýrým pastasýndan aldýðýmýz pay hedeflediðimiz gibi artacaktýr” dedi

 

Yabancý yatýrýmcýlar bugün Türkiye’den konut satýn almak istediklerinde gayrimenkul deðerleme raporunun %50’sine kadar finansman kullanabiliyor ve konut kredisine baþvurmak için teminat, gelir belgesi, yerli kefil veya nakit teminat, çalýþma ve oturma izni gibi pek çok belgeyi temin ediyor. Yasal olarak sunulan bu imkanlara raðmen, Gayrimenkul Yurt Dýþý Tanýtým Derneði’nin (GÝGDER) Türkiye’de uluslararasý yatýrýmcýlara satýlan her 100 gayrimenkulden yaklaþýk 25’ini gerçekleþtiren 55 üyesinden derlediði bilgilere göre, yabancýya yapýlan ipotekli gayrimenkul satýþ oraný yaklaþýk %5. GÝGDER’in AGS Global firmasý ile yapmýþ olduðu araþtýrmaya göre, Ýngiltere’de ise bu oran % 53,5 seviyesine ulaþmýþ durumda. 

Verileri deðerlendiren GÝGDER Baþkaný Ömer Faruk Akbal, “Temmuz ayýnda kamuoyuna açýkladýðýmýz ‘Gayrimenkul Ýhracatý 2025 Stratejik Eylem Planý’mýzda 2020’de 6 milyar dolar olarak gerçekleþen yabancýya mülk satýþ gelirini 2025 yýlýnda yýllýk 20 milyar dolara yükseltecek bir yol haritasý geliþtirdiðimizi paylaþmýþtýk. Bu hedef doðrultusunda, yabancý yatýrýmcýlarýn Türkiye’de artýk daha kurumsal, hýzlý, etkili ve güvenilir bir yolda yürüyebilmelerini saðlamanýn en önemli yollarýndan biri ise finansman imkanlarýný derinleþtirerek çeþitlendirmek. Bu gelir hedefimize ulaþmamýzda çok önemli bir kilometre taþý” diye konuþtu. 

Akbal, “Türkiye’de yabancý yatýrýmcýya bir konutu bugün ortalama 150 bin dolardan satýyorsak, 2025’te bu rakamý 225 bin dolara yükseltmek ve Çin, Hong Kong, Singapur, Hindistan ve Pakistan’ýn yaný sýra Afrika ülkeleri gibi yeni pazarlara eðilmek planlarýmýz arasýnda. Bu tablo da artýk daha büyük bir kitleye daha çeþitli finansman olanaklarý sunmamýz gereðini ortaya koyuyor” dedi. 

Finans kuruluþlarý sektörümüzün katma deðerini görmeli

Türkiye’de bankalar ve finans kuruluþlarýnýn bugün yabancýya kredi verirken temkinli ve cesaretsiz davrandýðýný belirten Akbal, “Yabancýlarýn kredi geçmiþini bilmedikleri gerekçesiyle çoðu zaman risk almaktan kaçýnýyorlar. Fakat yabancý yatýrýmcýlarýn pek çoðunun da Türkiye’de sorun yaþamak için yatýrým yapmadýðýný ve konut kredisi alan yabancý yatýrýmcýlarýn son derece risksiz krediler aldýðýný biliyoruz. Bu nedenle finans kuruluþlarýný ve bankalarý bu konuda biraz daha cesaretli olmaya, sektörümüzün taþýdýðý potansiyelin farkýna varmaya ve finans sektörü olarak buradaki katma deðeri görerek taþýn altýna ellerini koymaya çaðýrýyoruz” deðerlendirmesini yaptý.

ABD’den Rusya’ya yabancýlarýn kripto para ile ödemeye artan talebini ýskalamamalýyýz

Gayrimenkulde kripto para ile ödemeye artan bir talep olduðunu da kaydeden Akbal, “Üyelerimizden aldýðýmýz bilgiler doðrultusunda, ABD’den Rusya ve Avrupa’ya kadar pek çok ülkeye yapýlan konut satýþý sýrasýnda kripto ile ödeme taleplerinde artýþ söz konusu. Merkez Bankasý'nýn kripto paralarýn ödemelerde kullanýmýný yasaklayan yönetmeliði Nisan ayýnda yaþama geçmiþti. Kripto para alým satýmýnda denetimi güçlendirecek yasa çalýþmasýnýn ise Ekim'de Meclis'e sunulmasý bekleniyor. Ödemelere iliþkin kýsmýn da burada saðlýklý bir þekilde ele alýnmasý, bu noktada deðerlendirmelerinde ise sektörümüzde banka kredisinden çok yararlanamayan, para transferinde de sorun yaþayan yabancý yatýrýmcýlarýn kripto para ile ödeme talepleri olduðunu göz önünde tutmalarý gerektiðini düþünüyoruz. Bu talebi ýskalamamalýyýz” diye konuþtu.  

Kredi verme oraný arttýkça yabancý yatýrýmcý artar

 

GÝGDER Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý ve Tekçe Overseas Yönetim Kurulu Baþkaný Bayram Tekçe ise banka ve finans kuruluþlarýnýn yabancý gayrimenkul alýcýlarýna kredi verme oranýnýn yükselmesinin yatýrýmlarýn artmasýný doðrudan etkilediðini kaydetti. Türk bankalarýnýn risk derecelendirmesini yapmakta zorlandýklarýný ifade eden Tekçe, “Yabancýlarýn kredi geri ödemede oldukça baþarýlý olduklarýný deneyimliyoruz. Bu nedenle finans kuruluþlarýnýn çekinmeden kredi verebileceklerine inanýyoruz. Kredi kullandýrma oraný ne kadar artarsa, gayrimenkulde yabancý yatýrýmlar o kadar çok yükselecektir” dedi. 

 

Cezayir, Pakistan, Fas gibi ülkeler para transferinde kolaylýk talep ediyor

Konuyla ilgili görüþ veren GÝGDER Baþkan Yardýmcýsý ve Bahaþ Holding CEO’su Abdüssamet Bahadýr da þu deðerlendirmede bulundu: “Yabancý gayrimenkul yatýrýmcýsý Türkiye pazarýna güven duyuyor. Resmi rakamlar da bize bunu gösteriyor. Ancak, yabancýlar her ne kadar Türkiye’de yatýrým yapmak istese de ülkelerinden para transferi yaparken büyük sorunlarla karþýlaþýyor. Cezayir, Pakistan, Fas gibi ülkelerden yatýrýmcý olarak görüþtüðümüz alýcýlar, bu sýkýntýlarýný bizzat bize aktarýyorlar. Bu sorun yabancý yatýrýmcýyý ülkemize yatýrým yapmaktan geri býrakýyor. Nakit transferi sorununa çözüm olarak kripto para ile alýþveriþin yasal altyapýsýnýn bir an önce tamamlanmasý, bu pazarlarý kaybetmemek konusunda çok büyük önem taþýyor. Kripto ile ödeme imkanýnýn yabancýya konut satýþlarýný en az yüzde 20 civarý artýracaðýný bile düþünsek, bu çok büyük bir rakama tekabül eder. Özellikle pandemi þartlarýnýn devam ettiðini göz önüne alýrsak ülkemize kripto parayla yatýrým çekmenin önemi daha da ortaya çýkýyor.”

Kripto para ile ödeme talebi reddedilen müþteriyi kaybediyoruz

ABD ve Rusya’dan kripto ile ödemeye talep olduðunu aktaran Alanya Homes Yönetim Kurulu Baþkaný Uður Ýnce ise, “Bütün dünyada yatýrým programlarýnda özellikle Rusya ve ABD vatandaþlarýnda kripto para üzerine yatýrým yapan ve zenginleþen bir kesim var. Türkiye’de kripto para kullanarak gayrimenkul satýn almak istiyorlar. Bu yöntem, paranýn transferinde bir mobilite saðlýyor. Bu da yatýrým kararlarýný kolaylaþtýrýyor. Bu kitleyi yasal zemin henüz oturmadýðý için

Yorumlar

Top