‘YANGINDAN KORUNMA HAFTASI’NDA TÜRKÝYE ÝMSAD’DAN AÇIKLAMA

‘YANGINDAN KORUNMA HAFTASI’NDA TÜRKÝYE ÝMSAD’DAN AÇIKLAMA

Türkiye ÝMSAD Baþkaný Tayfun Küçükoðlu: “Binalarýn tasarýmý, inþasý ve yenilenmesi sürecinde yangýn güvenliðine öncelik verilmeli”

 Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý örgütü Türkiye ÝMSAD, ‘Yangýndan Korunma Haftasý’ dolayýsýyla yaptýðý açýklamada; yangýn güvenliði konusunda yeni inþa edilen ve yenilenen binalarla ilgili uyarýlarda bulundu. Binalarda yangýn güvenliðine yönelik tedbirlerin sorgulanmasý gerektiðini belirten Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, “Günümüzde teknoloji hýzla ilerliyor ve binalarýmýzýn da buna ayak uydurmasý büyük önem taþýyor. Örneðin eski teknolojiye göre donatýlan binalardaki elektrik tesisatý bugünün ihtiyacýný karþýlamakta zorlanýyor. Dolayýsýyla güvenli yapýlara sahip olmak için orta-uzun vadeli planlarla hareket edilmesi, binalarýn tasarýmý, inþasý ve yenilenmesi dahil tüm süreçte yangýn güvenliðine öncelik verilmesi gerekiyor” dedi. 

25 Eylül-1 Ekim Yangýndan Korunma Haftasý’ kapsamýnda bir açýklama yapan Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, toplumun yangýna karþý güvenli yapý bilinciyle hareket etmesi gerektiðine dikkat çekti. Yangýn güvenliði tedbirleri konusunda olasý ihmallerin önüne geçilecek bir denetim mekanizmasý oluþturulmasýnýn çok önemli olduðunu belirten Tayfun Küçükoðlu, þunlarý söyledi: 

“Yeni inþa edilen tüm yapýlarýn kullaným amacýna, tehlike sýnýfýna ve bina yüksekliðine uygun yangýn güvenlik tedbirlerinin alýnmasý çok önemli. Ayrýca bu binalarda yangýn dayaným testleri yapýlmýþ sertifikalý malzemelerin ve sistemlerin kullanýlmasý gerekiyor. Ýnþa aþamasýnda pasif ve aktif yangýn güvenlik sistemlerinin imalat ve montajlarý, yetkin kiþi ve kurumlar tarafýndan yapýlmalý. Bunun için meslek standartlarýnýn geliþtirilmesine ve yetkin kiþi ve kuruluþlarýn belgelendirilmesine ihtiyaç var. Bu amaçla proje, imalat ve montaj safhalarýnda yetkin kiþi ve kuruluþlar tarafýndan kontrollerinin saðlanmasý ve yapým sürecinin tasarýma uygun olarak gerçekleþtirilmesi þart. 

Binanýn kullaným amacýna uygun ve yangýn güvenliðini tehdit etmeyecek þekilde kullanýlmasýnýn uzman taraflarca denetlenmesi, yangýn söndürme ve algýlama sistemlerinin saðlýklý çalýþmalarý için bakýmlarýnýn zamanýnda ve doðru yapýlmasý saðlanmalý. Özetle, doðru malzeme seçimi, doðru uygulama, doðru ve zamanýnda bakým, denetim ve doðru iþletme, yangýn güvenliði tedbirlerinin sürdürülebilirliði açýsýndan bir bütün olarak deðerlendirilmeli. 

Binalarda tasarým, yapým ve kullaným safhalarýnda alýnmasý gereken tedbirler ve malzeme kullanýmýna yönelik hüküm ve gereklilikler, 2015 yýlýnda son revizyonu gerçekleþen Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýnda Yönetmelik’in kapsamýnda yer alýyor. Alýnan önlemlerin sürekliliði ve sürdürülebilirliði ancak bu hükümler ve gereklilikler çerçevesinde yapýlan uygulamalar sayesinde saðlanabiliyor. Mevcut yönetmeliðin güncel þartlara göre revizyonu büyük önem arz ediyor. 

‘Derin yenileme’ sürecinde yangýn güvenliði tedbirleri dikkate alýnmalý 

Elektrik ve su tesisatý, ýsýtma-soðutma, havalandýrma sistemleri, yalýtým dahil cephe sistemleri, seramik kaplamalar ve vitrifiye, pencere-cam ve çatý-baca sistemleri gibi geniþ bir alaný kapsayan ‘derin yenileme’ sürecinde de yangýn riskinin özellikle dikkate alýnmasý gerekiyor. Örneðin eskimiþ kablo sistemlerinden dolayý çýkan yangýna karþý bile yenilenmesi gereken binalar var. Eski teknolojiye göre elektrik tesisatý bulunan binalar günümüz þartlarýndaki elektronik aletlerin ihtiyaçlarýný karþýlamakta oldukça zorlanýyor. Ayný zamanda çevre, enerji verimliliði ve sürdürülebilir binalara sahip olma adýna binalarýmýzýn farklý seviyelerde yenilenmesine ihtiyaç var.

“Tüm yangýnlara karþý önlem almalýyýz”

Ayrýca temmuz ayý sonunda Türkiye’nin birçok bölgesinde çýkan ve günler süren mücadele sonucu büyük bir güçlükle söndürülen orman yangýnlarý da, toplum olarak tüm yangýnlara karþý önleyici faaliyetleri hýzlandýrmamýz gerektiðini ortaya koyuyor.”

Tayfun Küçükoðlu sözlerini þöyle tamamladý: “Küresel iklim deðiþikliði, kentsel hayatýn artan ihtiyaçlarý, yangýn ihtimalini artýran kritik gerçekler. Yangýn ihtimaline karþý yüksek duyarlýlýkta, bilinçte ve proaktif anlayýþ ile tedbirlerimizi almalýyýz.”

Yorumlar

Top