EV SAHÝPLERÝ ÞÝMDÝ DE ARA ZAM ÝSTÝYOR

EV SAHÝPLERÝ ÞÝMDÝ DE ARA ZAM ÝSTÝYOR

Emlak piyasasýnda son dönemde büyük bir hareketlilik yaþandýðýný belirten Tüm Giriþimci Emlak Müþavirleri Derneði (TÜGEM) Baþkaný Hakan Akdoðan'ýn verdiði bilgileri içeren bültenimizi deðerlendirmenize sunarýz.

Türkiye genelinde kiralýk ev fiyatlarýndaki yaþanan fahiþ artýþ nedeniyle bazý fýrsatçý ev sahipleri yýlda ikinci kez kira artýþýna gitmeye baþladý. Ara zam yapan ev sahiplerine karþý kiracýlar ise zor durumda kalýyor. 

Emlak piyasasýnda son dönemde büyük bir hareketlilik yaþandýðýný belirten Tüm Giriþimci Emlak Müþavirleri Derneði (TÜGEM) Baþkaný Hakan Akdoðan “Türkiye genelinde kira fiyatlarý yüzde 40 yükseldi.  Ýzmir, Ankara’nýn gözde semtlerinde bu oran yüzde 100, Ýstanbul’da bazý bölgelerde yüzde 300'lere kadar çýktý” dedi.

‘Kiracýyý baðlamaz’

Emlak piyasasýndaki durumun yarattýðý karýþýklýk nedeniyle ev sahiplerinin farklý isteklerinin oluþtuðuna dikkat çeken Akdoðan, “Kirayý bir seferde iki katýna çýkaran ev sahiplerinin yaný sýra son dönemde de ara zam yapmaya baþlayanlar var. Bir gün önce kira kontratýný yaptýnýz ve evinizde oturuyorsunuz. Bir gün sonra piyasada yüksek kira artýþý söz konusu olabilir. Bu, o evi kiralayan kiþiyi baðlamaz. O kiþiyi kira kontratý baðlar, kira kontratýndaki artýþ baðlar. Artýþ oraný da yasal oranda tüketici fiyat endeksinden fazla olamaz” diye konuþtu. 

‘Evden çýkarma hakký yok’

Ev sahibinin haklý bir nedeni olmadan kiracýsýnýn çýkaramayacaðýný aktaran Akdoðan, “Kiracýnýn kirayý ödememesi, sözleþme maddelerine aykýrýlýkta bulunmasý, evin izinsiz baþkasýna kiraya verilmesi ya da sözleþmede yazan amaç dýþýnda kullanýlmasý, evde esaslý bir tadilat, tamirat yahut yýkým yapýlacak olmasý gibi haklý sebepleri bulunuyorsa kiracý tahliye edilebilir. Ancak kiracý kirasýný ödüyorsa, aidatlarýný ödüyor, sorumluluklarýný yerine getiriyorsa ve evi de amacýna göre kullanýyorsa o kiracý tahliye edilemez” ifadelerini kullandý.

Kira tespit davasý açabilir

Akdoðan kiracý ile ev sahibi arasýnda yaþanan zam sorunun davayla çözülebileceðini belirterek þunlarý söyledi: “Kiralama üzerinden 5 yýl geçmiþse ve kira bölge ortalamasýnýn altýnda kalýyorsa ev sahibi 'kira tespit davasý' açýp, zam talep edebilir. Bu noktada bölgedeki kira bedelleri incelenir ve kira yeniden belirlenir. Fakat bu durumda kiracýnýn hakkýný koruyan bir kira bedeli belirleniyor. Mahkeme 'hakkaniyet indirimi' yapýp yeni kiraya karar veriyor. Eðer kira sözleþmesinin üzerinden 10 yýl geçmiþse de 'herhangi bir gerekçe göstermeksizin' evden çýkarma hakký var ama en az 3 ay önceden yazýlý bildirim yapýlmasý gerekiyor.”

Yorumlar

Top