ARSA SATIÞLARINDA TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI

ARSA SATIÞLARINDA TÜM ZAMANLARIN REKORU KIRILDI

TÜÝK ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü verilerine göre arsa, tarla, iþ yeri, fabrika, ofis, depo, sanayi sitesi gibi konut dýþý gayrimenkul satýþlarýnda tüm zamanlarýn rekorunu kýrýldý.

Bu alandaki satýþlar 2021'de önceki yýla göre yüzde 29,6 artarak 1 milyon 528 bin adede ulaþtý. Böylelikle konut dýþý gayrimenkulün, konut satýþlarýný ilk kez geride býrakmýþ oldu. 

 Satýþ patlamasý yaþandý

Arsalarda yaþanan rekor hakkýnda bilgi veren Gayrimenkul Danýþmaný Gülcan Altýnay, “Pandemiyle birlikte arsalarda satýþ patlamasý yaþandý. Salgýn döneminde kýrsala, doðaya ilgi arttý. Ýnsanlar evlerden sýkýldýðý için biz nasýl bir yaþam alaný içerisinde mutlu olabilirizi düþündüler. O nedenle de bir þeyler ekebilecekleri, çocuklarýn bahçede rahatça oynayabileceði, bazen mangal yapabilecekleri yer arayýþlarýna girdiler. Kimisi arsa alýp içine ev yapmayý isterken bununla uðraþamam diye düþünenler ise bahçeli konutlara yöneldi. Bu nedenle de arsa ve tarla satýþlarý arttý. Öte yandan arsa almak en kârlý yatýrýmlardan. Doðru bir yerden alýnan arsayla zarar edilmesi imkânsýz” dedi.

Ýstanbul çevresi revaçta

Özellikle Ýstanbul çevre ilçelerine talebin yoðunlaþtýðýna dikkat çeken Altýnay, “Çatalca, Silivri hattýnda daha çok talep vardý. Ama bütçesi yetmeyenler bu sefer Tekirdað’da Çerkezköy, Kapaklý ve Saray hattýný tercih etti” diye konuþtu.

1 milyon TL’ye kadar çýkýyor

Bölgelere göre fiyatlar hakkýnda da bilgi veren Altýnay, “Çatalca ve Silivri tarafýnda arsa almak isteyenler yaklaþýk 400-500 metrekaredeki bir arsayý yaklaþýk 700 bin TL civarýnda alabilir. Bin metrekareye istiyorum derse 1 milyon TL’nin üzerine çýkmasý gerekir. Ýçinde evi de olsun hazýr bir düzen olsun, kurulu bir bahçesi olsun isteniyorsa da minimum 2 milyon TL bütçeye sahip olunmalý. Tekirdað’da ise 500 metrekare alanýnda bir arsayý yaklaþýk 400-500 bin TL’ye alabiliyorsunuz. 800-1000 metrekare civarýndaki bir arsayý almak istiyorsanýz da 600-800 bin TL’ye çýkýlmalý. Ama köylere gideceðim diyorsanýz bu rakam biraz daha aþaðýya düþebiliyor. Ýçinde yapý olsun, köyde olsun, köyde yaþam istiyorum diyenler de artýk 1 milyon TL’nin üzerine çýkmak zorunda kalýyorlar. Çünkü artýk yer kalmadý. Kalmadýðý için fiyatlar hep yükseliyor. Genelde insanlar bulamadýklarý için arsayý alýp kendileri yapmayý tercih ediyorlar” ifadelerini kullandý.

‘Ayrýntýlara dikkat edin’

Arsa alýrken dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunuyor. Yatýrým yapmayý düþünenler için Altýnay, “Eðer böyle bir yatýrým yapacaksanýz, böyle bir yer alacaksanýz alacaðýnýz yerin tapuda niteliðine bakmanýz gerekiyor önce. Yani niteliði arsa mý tarla mý? Eðer tarlaysa buraya kesinlikle bir yapý yapamazsýnýz. Sadece ekim, biçim iþi yaparsanýz. Hem hobi bahçesi olarak kullanacaðým, bir þey ekeceðim hem de kalacaðým buraya bir yapý yapacaðým diyorsanýz her þey resmi olacak. Elektrik, su, doðal gaz abonelikleri olacak. Ýmarlý ve ifrazlý bir arsa olmasý gerekiyor. Bunlarý ben bilmiyorum, bu konuda desteðe ihtiyacým var diyorsanýz kesinlikle profesyonel bir gayrimenkul danýþmanýndan destek almalýsýnýz” açýklamasýnda bulundu.

Fabrika bulunamýyor

Arsalarýn yaný sýra fabrika satýþlarý da arttý. Öyle ki üretimini artýrmak, yeni fabrika açmak isteyen bazý yatýrýmcýlar, iþ yapacak fabrika bulamýyor. Satýlýk fabrikalar kýsa sürede satýlýrken; kiralýk fabrikalar ilana bile çýkmadan kiralanýyor. Konuyla ilgili Altýnay þunlarý söyledi: “2020’de pandeminin baþlamasýyla mart-mayýs arasýnda bir duraðanlýk oldu. Ama ondan sonra özellikle maskeden dezenfektana farklý sektörlerde yaþanan raðbet nedeniyle yeni fabrika ihtiyacý doðdu. Bu durum da fabrikalara ve sanayi arsalarýna ilgiyi artýrdý. Talep çoðaldýkça mal sahipleri fiyatlarý yükseltmeye baþladý. Metrekaresi 100 dolar olan yer, 150-200 dolara geldi. Çerkezköy, Ergene, Kapaklý bölgesinde arsa fiyatlarýnýn metrekaresi 150-200 dolarken Hadýmköy, Beylikdüzü bölgesinde ise metrekare fiyatý 500-1000 dolar aralýðýnda deðiþiyor.”

Yorumlar

Top