YABANCIYA SATIÞ SADECE LÜKS KONUTUN FÝYATINI ARTIRIYOR

YABANCIYA SATIÞ SADECE LÜKS KONUTUN FÝYATINI ARTIRIYOR

Yabancýya satýþ sadece lüks konutun fiyatýný artýrýyor, yabancýlar her 100 konuttan 50’sini kiraya veriyor

Yabancýya konut satýþýnýn 2021’de 58 bin adet ile rekor kýrmasý sektörde beklentileri yükseltirken, iç piyasada kiralýk ve satýlýk konut fiyatlarýnda yaþanan artýþ trendi kamuoyunda kimi zaman yabancýya satýþtaki bu yükseliþe baðlanýyor. Bu tür eleþtirilerin sektörün dinamiklerinin yeterince bilinmemesinden kaynaklandýðýný belirten GÝGDER Baþkaný Ömer Faruk Akbal, bu alandaki sorulara araþtýrma verileriyle açýklýk getirdi 

 

Akbal, “Yabancý yatýrýmcý Türkiye’ye geldiðinde %90 oranýnda markalý konut satýn alýyor ve bir konuta ortalama 2.5 milyon TL ödüyor. Türkiye’de herhangi bir gayrimenkulün el deðiþtirme fiyatý ise ortalama 500 bin lirayý geçmiyor. Arada 5 katlýk bir fark var, dolayýsýyla yabancýya satýþýn artmasý ancak üst segmentteki konutlarýn fiyatlarýný yükseltebilir. Ayrýca yabancýlar 100 gayrimenkulden 50’sini yeniden kira arzý olarak piyasaya sunuyor. Nitelikli yatýrýmcý ile sýðýnmacýlar ise karýþtýrýlýyor” dedi 

 

 

Yabancýya gayrimenkul satýþý, 2021 yýlýnda bir önceki yýla göre %43,5 artýþla 58 bin 576’ya ulaþarak rekor kýrarken, iç piyasada kiralýk ve satýlýk konut fiyatlarýnda yaþanan artýþýn nedeni, siyasi arenada zaman zaman yabancýya satýþtaki bu yükseliþle açýklanýyor. Kamuoyunda bu nedenle önyargýlý ve doðru olmayan fikirlerin oluþabildiðini belirten Gayrimenkul Yurt Dýþý Satýþ Derneði (GÝGDER) Baþkaný Ömer Faruk Akbal, bu durumun sektörün dinamikleriyle ilgili yeterince bilgi sahibi olunamamasýndan kaynaklandýðýný kaydetti. Akbal, bu alanda yöneltilen 3 eleþtiriye, marka ve pazar araþtýrma þirketi AGS Global iþbirliðiyle yayýnladýklarý araþtýrma verilerinden yararlanarak açýklýk getirdi. 

Yabancýya satýþ, alt ve orta segmentteki konutun fiyatýný etkileyemez 

Ýddialardan ilkinin ‘Yabancýya gayrimenkul satýþlarý, konut fiyatlarýný artýrýyor, vatandaþýmýz gayrimenkul alamýyor” þeklinde olduðunu belirten Akbal, “AGS Global ile birlikte yayýnladýðýmýz yabancýya konut satýþ endeksi GÝGDEKS verilerine göre, 2021’in son çeyreðinde yabancýlarýn Türkiye’de satýn aldýklarý bir gayrimenkulün ortalama fiyatý 187 bin dolar, karþýlýðý ise 2,5 milyon TL. Türkiye’de herhangi bir gayrimenkulün el deðiþtirme fiyatýna baktýðýmýzda ortalamada 500 bin lirayý aþmadýðýný görüyoruz. Dolayýsýyla bir gayrimenkulün 500 bin liralýk el deðiþtirme döngüsünü biz ortalama 2.5 milyon TL’lik yabancýya gayrimenkul satýþýyla aradaki 5 katlýk farktan dolayý kýyaslayamayýz. Bu nedenle yabancýlarýn satýn aldýðý gayrimenkuller, ancak markalý konutlarda üst segment konutlarýn fiyatlarýný yükseltebilir, yani ‘Düþük ve orta gelirli vatandaþýmýz yabancýya satýþtan dolayý konut alamýyor’ diyemeyiz” deðerlendirmesinde bulundu. 

Emtia ve arsa fiyatlarýnda süregelen artýþý hatýrlatan Akbal, TÜÝK tarafýndan bu ay açýklanan Ýnþaat Maliyet Endeksi verilerine göre inþaat maliyet endeksinin 2021 yýlý Kasým ayýnda bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %48,87 arttýðýný, konut fiyatlarýnýn yükselmesinin malzeme ve maliyet artýþlarýnýn bu denli yüksek seyrettiði, konut arzýnýn çoðalmadýðý bir ortamda kaçýnýlmaz olduðunu kaydetti.   

Yabancý, kiralarý artýrmaktan ziyade kira arzý yaratýyor

Kira rakamlarýnýn çok artmasýnýn yabancýlarýn Türkiye’ye gelmesine baðlandýðýný da ifade eden Akbal, “Bu konuyla ilgili GÝGDER araþtýrma raporlarýmýz, yabancýya satýlan gayrimenkul yatýrýmlarýnýn %50’sinin yeniden kiraya verildiðini ortaya koyuyor. Yani yabancý yatýrýmcý Türkiye’ye geldiðinde %90 oranýnda markalý konut satýn alýyor, ortalama 2.5 milyon TL ödüyor ve her 100 gayrimenkulden 50’sini yeniden kira arzý olarak piyasaya sunuyor. Baþka bir deyiþle, kira artýrmaktan ziyade kira arzý oluþturan bir piyasa doðuyor” diye konuþtu. 

Yatýrýmcý iltica politikalarý üzerinden deðerlendirilmemeli

Yabancý gayrimenkul yatýrýmcýsýyla Türkiye’ye zoraki koþullarla iltica etmiþ olan sýðýnmacýlarýn ayný kefede deðerlendiriliyor olmasýnýn da bu alanda yýkýlmasý gereken en önemli önyargýlardan biri olduðunu kaydeden Akbal, þöyle devam etti: “Yaþam korkusuyla ve coðrafyasýndaki ekonomik baskýlarla sýðýnmacý olarak Türkiye’ye gelen kiþilerin ülkemizin sosyolojik, ekonomi ve siyaseti üzerindeki etkilerini ABD’den Çin’e, Körfez’den Avrupa’ya parasýný Türkiye’ye getiren nitelikli yatýrýmcýlar üzerinden deðerlendirmemiz hatalý olur. Yabancý yatýrýmcýya gayrimenkul satýþý ile ilgili politikalarýn iltica politikalarýndan tamamen baðýmsýz bir konu olduðunu anlamamýz gerekiyor.”

Doðrudan yatýrýmda %60’lýk pay gayrimenkulde

 

Geliþmiþ ekonomiler incelendiðinde Amerika ve Ýngiltere gibi ülkelerde doðrudan yatýrýmlarda en büyük payý gayrimenkul yatýrýmlarýnýn aldýðýný belirten Akbal, “Bu ülkelerde gelen her 100 doðrudan yatýrýmýnýn 60’ý gayrimenkule gerçekleþiyor. Doðrudan yatýrýmlar ise ekonomilerin büyümesi açýsýndan en önemli girdilerden biri. Çünkü sýcak para doðrudan ekonomiye girer, istihdama ve yatýrýma dönüþür. Geri dönüþ süreleri de 7-10 yýldan önce olmaz, hatta çýkýþlarý çoðu zaman görülmemiþtir ya da çok düþük kademelerle olur” dedi. Türkiye’de % 30 ile baþlayan bu oranýn, 2 yýl önce % 80’lere çýktýðýný bugün ise geliþmiþ ekonomilere paralel þekilde %60-70’ler seviyesinde bulunduðunu ifade eden Akbal, bunun da sektörün taþýdýðý potansiyel ve katma deðer için önemli bir veriyi oluþturduðunu söyledi. 

2025’te yabancýya satýþta dünyada ilk 5 ülkeden biri olacaðýz

Dünyada gayrimenkule her yýl yaklaþýk 400 milyar dolarýn üzerinde yatýrým yapýldýðýný ve Türkiye’nin bugün uluslararasý gayrimenkul satýþ bölgesinin tam ortasýnda yeni bir hub oluþturma arifesinde olduðunu kaydeden Akbal, “Türkiye dünyada gayrimenkulde en çok yatýrým çeken ilk 10 ülkeden biri konumuna eriþti. Ülkemiz 2022 yýlýna ise ihracatýn ithalatý karþýladýðý, döviz rezervini turizm ve doðrudan yatýrýmlarla oluþturmaya yönelmiþ yeni bir ekonomi modeliyle girdi. Sektörümüzün özverisi ve kamunun ortaya koyduðu teþviklerle beraber 2025 yýlýnda yabancýya satýþta 100 bin adedi yakalayarak 20 milyar dolarlýk döviz gelirine ulaþmayý öngörüyoruz. Bununla birlikte 2025 yýlýnda dünyada gayrimenkul yatýrýmýný çeken ilk 10 ülke arasýnda olduðumuz listede ilk 5’e girme hedefimiz var. En büyük rakibimiz Amerika, onu Ýngiltere, Kanada ve Ýspanya izliyor” diye konuþtu.

Yorumlar

Top