GÝGDER'ÝN SEKTÖRÜN KURUMSALLAÞMASI ÇALIÞMALARI TAM GAZ SÜRÜYOR

GÝGDER'ÝN SEKTÖRÜN KURUMSALLAÞMASI ÇALIÞMALARI TAM GAZ SÜRÜYOR

Yabancýya satýþ yapan acentelerin lisanslandýrýlarak nitelikli olanlarýn ayrýþtýrýlmasý ve sektörün kurumsallaþmasý için harekete geçen GÝGDER, bunun için Ticaret Bakanlýðý ile sýký bir çalýþma baþlattý

Sektörde yabancý yatýrýmcýnýn güvenini artýracak adýmlar için harekete geçtiklerini kaydeden GÝGDER Baþkaný Ömer Faruk Akbal, “Türkiye’de yabancýya satýþ yapan acentelerin lisanslanmamasý nedeniyle hizmet kalitesinde standardýn olmayýþý, bizi yasal düzenleme yapýlmasý için insiyatif almaya yöneltti. Uluslararasý Hizmet Ticareti Genel Müdürlüðü ile yaptýðýmýz görüþmeler neticesinde lisanslamadan eðitim ve sertifikasyona kadar sektörü büyütüp kurumsallaþtýracak önemli regülasyonlar için çalýþma baþladý” dedi


Türkiye’de uluslararasý yatýrýmcýlara satýlan her 100 gayrimenkulden yaklaþýk 25’ini 68 üyesi ile gerçekleþtiren GÝGDER, yabancýya satýþ piyasasýný regüle ederek gayrimenkul ihracatý ekosisteminin oluþturulmasý ve bu alanda sektörel kurumsallaþmanýn gerçekleþmesi adýna bir dizi yeni düzenlemenin hayata geçirilmesi için düðmeye bastý.

Ticaret Bakanlýðý’na baðlý Uluslararasý Hizmet Ticareti Genel Müdürlüðü ile sýký bir çalýþma baþlattýklarýný açýklayan GÝGDER Baþkaný Ömer Faruk Akbal, “Yabancýlarýn Türkiye’den konut almasýna aracýlýk eden acente ya da aracý þirketlerin hizmet standartlarýný belirleyen, eðitim ve sertifikalandýrma ile onlarý lisanslandýran, nitelikli olan acenteleri ayrýþtýran ve geliþigüzel uygulamalarýn önüne geçen bir yasal düzenleme yer almýyor. Bu da sektörün büyümesinde itici güç olan, ciddi tanýtým ve reklam harcamalarý yapan acentelerimizin yaný sýra maalesef bu iþi hakkýyla yapmayan, iþine yatýrým yapmadan rastgele satýþ yapan acentelerin da piyasada var olmasýna neden oluyor” diye konuþtu. 

Ýþlem hacmi yeni düzenlemeyle 3’e katlayacak

Türkiye’nin yabancýya satýþla yoðun olarak son 10 yýlda tanýþtýðýný ve ekosistemin yavaþ yavaþ oturduðunu hatýrlatan Akbal, “Bugün geldiðimiz noktada GÝGDER gibi kurumsallaþmasýný tamamlamýþ, sektörel bir ihtisas derneðinin varlýðýyla birlikte bu konularda birtakým çalýþmalar yürütmenin vakti geldi” dedi. 

Kýsa bir süre önce uluslararasý gayrimenkul satýþýnýn hizmet ihracatý kapsamý altýnda deðerlendirilerek teþviklerden yararlanabilmesi için Ticaret Bakanlýðý’na baðlý Uluslararasý Hizmet Ticareti Genel Müdürlüðü ile çalýþma baþlattýklarýný hatýrlatan Akbal, “Bakanlýk bu konuda somut adýmlar attý, ilgili genelgenin çýkarýlmasýný bekliyoruz. Bunu takiben yabancýya gayrimenkul satýþý yapan firmalarýn lisans kapsamýna alýnarak belli denetim ve yeterliliklerden geçmelerini öngörüyoruz. Burada GÝGDER olarak önemli bir rol üstleneceðiz. Yeni düzenleme ile yabancýlarýn pazara çok daha rahat eriþmelerini, daha güvenli ve þeffaf bir piyasaya sahip olmayý ve piyasanýn daha çok derinleþmesini arzu ediyoruz. Görüþmelerimizin akabinde Hizmet Ticareti Genel Müdürlüðü bu konuda çalýþmalara baþladý. Hem Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý, hem Hazine ve Maliye Bakanlýðý ile bu konuda temaslarýmýz oldu. Ýnþallah burada sektörün daha da büyümesi için önemli bir eþiði geçmek istiyoruz. Hedefimiz acentelerin yetkilendirilerek güçlendirilmesi ve yabancý alýcýlarýn güveni kýrýlmadan iþlem hacimlerinin 3’e katlanmasý” deðerlendirmesini yaptý. 

Turizmdeki sýnýflandýrma gayrimenkulde de þart

Yabancýya yapýlan tüm satýþ iþlemlerinin mutlaka nitelikli acenteler aracýlýðýyla sürdürülmesinin pazarý büyütmek ve derinleþtirmek adýna elzem olduðunu belirten Akbal, lisanslama kapsamýnda Bakanlýða sunduklarý yetkilendirme kriterleri ile yabancýya gayrimenkul satýþý yapan her aracýnýn bir lisans numarasýnýn olmasýný ve tapuda da bu numara ile kaydolmasý ile suiistimallerin kolayca saptanabilmesini hedeflediklerini hatýrlattý. 

Akbal, “Firmalarýn lisanslanmasý ve mevzuat yapma yetkisi Ticaret Bakanlýðý’nda. Turizmde TURSAB nasýl firmalarý sýnýflandýracak belge veriyor ve eðitimlerle tur rehberlerini sertifikalandýrýyorsa, benzerini gayrimenkul sektöründe de baþlatmamýz gerekiyor. Gayrimenkul ihracatýmýzý 3-4 katýna çýkarma hedefimizi, lisanslanmýþ, kaliteli hizmet veren, eðitimli kadrolar olmadan gerçekleþtiremeyiz” dedi.  

Merkez Bankasý ‘TL dönüþü’yle ilgili aksaklýklarý hýzla çözdü 

Gündemdeki geliþmelere de deðinen Akbal, yabancý yatýrýmcý açýsýndan þu anda en önemli olumlu adýmlardan birinin de yabancýlarýn vatandaþlýk almalarýyla ilgili yönetmelikte yapýlan deðiþiklikle ilgili döviz tutarlarýnýn TL’ye zorunlu dönüþü ve Merkez Bankasý’na satýlmasý kararý sonrasýnda operasyonel süreçlerdeki aksaklýklarýn çözüme kavuþturulmasý olduðunu belirtti. Akbal, þöyle devam etti: 

“Bu süreçte hem Merkez Bankasý, hem Tapu Kadastro Genel Müdürlüðü, Baþkan ve kurmaylarý düzeyinde aldýklarý hýzlý önlem ve çözümlerle yaþanan süreçte belirsizlikleri büyük oranda giderdiler. Bu noktada GÝGDER olarak ilgili kurumlara teþekkürlerimizi sunuyoruz. Türkiye’nin hem gayrimenkul hem de sanayi ve teknoloji sektörlerinde uluslararasý doðrudan yatýrýmlarda aldýðý pay bu yýl rekor kýrabilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlýðý’nýn Londra’da uluslararasý yatýrýmcýlarla biraraya gelmesinin etkilerini gayrimenkul sektöründe olumlu anlamda almaya baþladýk. Bunun da doðrudan yatýrýmlarýn önümüzdeki dönemde artmasý yolunda çok önemli bir adým olduðuna inanýyoruz.”



Yorumlar

Top