KÝRA GELÝRÝ OLANLAR ÝÇÝN SON TARÝH 31 MART!

KÝRA GELÝRÝ OLANLAR ÝÇÝN SON TARÝH 31 MART!

Serbest Muhasebeci Mali Müþavir EmreÖzerçen, kira geliri mükelleflerinin, 01 Ocak – 31 Aralýk 2021 hesap dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradý gelirleri için Mart ayýnýn 1'inci gününden 31 günü akþamýna kadar beyannamelerini vermeleri gerektiðini söyledi.


Gayrimenkul sermaye iradýnda gelirin elde edilmesinde “tahsilat esasý” benimsendiði bilgisini veren Özerçen,bu esas uyarýnca, kira gelirlerinin vergiye tabi olabilmesi için mutlaka nakden veya ayni olarak tahsil edilmiþ olmasý gerektiðini dile getirdi.


Tahsil esasýnýn uygulanmadýðý hallerin de bulunduðunu kaydeden Özerçen, “ Gelecek yýllara ait olan kiralar peþin tahsil edilirse bu gelir tahsil edildiði tarihin deðil de ilgili bulunduklarý yýlýn geliri sayýlýr. Þahýslarýn, 2021 yýlý için elde ettikleri kira gelirlerinde meskenlerde 7.000-TL’si, iþyerlerinde ise kira gelirinin brüt tutarý 53 bin TL’sine kadar olan kýsmý için beyanname vermesine gerek bulunmamaktadýr. Bir konuta birden fazla kiþinin ortak olmasý halinde, her bir ortak için istisna ayrý ayrý uygulanýr. Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunmasý halinde, her ortaðýn sadece kendi hissesine karþýlýk gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekmektedir.Bir kiþinin birden fazla konuttan kira elde etmesi halinde istisna, her bir konut için ayrý ayrý deðil, kira gelirleri toplamýna bir defa uygulanýr.2021 yýlýnda elde edilen kira gelirlerinin, 2022 yýlý içerisinde Mart ve Temmuz aylarýnda iki eþit taksit olmak üzere; birinci taksit 31 Mart 2022 tarihine kadar, 2'nci taksit ise 1 Aðustos 2022 tarihinde kadar ödenmesi gerekmektedir” diye konuþtu.


ELEKTRONÝK BEYANNAME ÝMKANI


Serbest Muhasebeci Mali Müþavir EmreÖzerçen, þu bilgileri verdi: “Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradýndan ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacaklarý kullanýcý kodu, parola ve þifreyi kullanmak suretiyle yýllýk gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doðrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracýlýk yetkisi almýþ meslek mensubu aracýlýðýyla da elektronik ortamda gönderebileceklerdir. Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarý Gerçek Gider Yöntemi ve Götürü Gider Yöntemi olarak iki yöntemle tespit yapýlýr. Gerçek veya götürü gider yönteminin seçimi, taþýnmaz mallarýn tümü için yapýlýr. Bunlardan bir kýsmý için gerçek gider, diðer kýsmý için götürü gider yöntemi seçilemez. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yýl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, hasýlatlarýndan %15’ini götürü gider olarak gerçek giderlere karþýlýk olmak üzere indirebilirler. Haklarý kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar”

Yorumlar

Top