KDV YÜKÜNÜN AZALMASI, YENÝ PROJELERÝ TETÝKLER

KDV YÜKÜNÜN AZALMASI, YENÝ PROJELERÝ TETÝKLER

KDV indirimi, bir yandan pandemi diðer yandan sýnýrlarýmýzýn etrafýnda yaþanan savaþlar nedeniyle olumsuz etkilenen sektörümüz için iyi bir haber oldu.

Sektörümüzün uzun yýllardan beri gayrimenkullerde uygulanan KDV oranlarýnda beklediði iyileþtirme haberi, sektörümüz için moral kaynaðý olmuþtur. Bu sayede üzerinde taþýdýðý KDV finansman yükü azalan sektörümüz, KDV iadeleri için harcadýðý zaman ve emeði asli iþine yöneltebilecek.

Yýllardan beri Afet Riski Altýndaki Alanlarda 150 m2 sýnýrýný 1 m2 dahi aþtýðýnda yüzde1 olan KDV oranýnýn yüzde18 olarak uygulanmasý çok anlamsýzdý. Sektörümüz, nihai tüketicinin yüzde18 KDV yükünün altýna girmemesi için projelerdeki daire büyüklüðünün 150 m2‘yi geçmemesi için çok büyük uðraþ veriyordu.

Yeni KDV düzenlemesiyle birlikte 150 m² altýndaki daireler için arsa deðerine göre uygulanan 3 kademeli KDV sisteminden, daire büyüklüðüne baðlý 2 kademeli KDV sistemi getirildi. Eski sistemde arsa deðeri 1.000 TL’ye kadar olan projelerdeki 150 m²’den küçük dairelerin KDV’si yüzde 1;  arsa deðeri 1.000 – 2.000 TL arasýnda olan projelerdeki dairelerin KDV’si yüzde 8, arsa deðeri 2.000 TL’nin üzerinde olan projelerdeki KDV oraný ise yüzde 18 idi.  Riskli alanlarda (kentsel dönüþüm projelerinde) ise daire büyüklüðü 150m²’nin altýndaki dairelerde yüzde 1 KDV uygulanýrken, 150 m²’den büyük dairelerin tamamý için yüzde 18 KDV alýnýyordu.

Yeni düzenleme ile birlikte Afet Riski Altýndaki Alanlarda 150 m2’ye kadar olan dairelerdeki KDV oranýnýn yüzde 1, bunun dýþýndakilerde yüzde 8 oldu. Her iki durumda da sadece 150 m2’yi aþan kýsýmlar için KDV’nin yüzde18 olarak uygulanmasý son derece adil bir çözüm olmuþtur.

Diðer taraftan yüzde 18 KDV ödenerek alýnan arazide geliþtirilen projelerde, KDV’si yüzde1 olan gayrimenkul projeleri yapýlabiliyordu. Bu da proje geliþtirilmesinde büyük bir engel teþkil ediyordu. KDV oranýnýn yüzde 8’e inmesi ile bu alanda da bir hareketlilik doðacaktýr.

Sayýn Reisicumhurumuzun, ticari gayrimenkullerde de yüzde18 olan KDV oranýný yüzde 8’e, gayrimenkul alým satým vergilerinin de yüzde 2’den yüzde 1’e indirilmesi yönünde deðerlendirme yapmasýný beklemekteyiz. Gerek KDV oranlarýnýn inmesi, gerekse alým satým vergi oranlarýnýn azaltýlmasý ile kayýt dýþýlýk azalacak, böylece devletin topladýðý vergilerin matrahlarý artmýþ olacaðýndan geliri de artacaktýr. Gayrimenkul Sektörü olarak, haksýz rekabetin önlenebilmesi için tüm iþlemlerin gerçek bedeller ile kayýt dahilinde olmasýný arzu ediyoruz.

Yorumlar

Top