ÝNÞAAT MALÝYETÝNDE ARTIÞ DURDURULAMIYOR

ÝNÞAAT MALÝYETÝNDE ARTIÞ DURDURULAMIYOR

Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) 2022 Þubat’a iliþkin Ýnþaat Maliyet Endeksini açýkladý. TÜÝK verilerine göre, inþaat maliyet endeksi 2022 Þubat'ta bir önceki aya göre yüzde 5,73 bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde ise 90,27 arttý.

TÜÝK verileri hakkýnda bilgi veren Gayrimenkul Danýþmaný Gülcan Altýnay, “Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7,56, iþçilik endeksi yüzde 0,23 arttý. Ayrýca bir önceki yýlýn ayný ayýna göre malzeme endeksi yüzde 113,27, iþçilik endeksi yüzde 41,38 arttý. 

Bina inþaatý maliyet endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 5,82, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 87,91 yükseldi. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7,82, iþçilik endeksi yüzde 0,10 olarak deðiþirken bir önceki yýlýn ayný ayýna göre malzeme endeksi yüzde 110,44, iþçilik endeksi yüzde 41,29 artýþ yaþandý” dedi.

Üretici kararsýz

Ýnþaat maliyetleri nedeniyle yatýrýmcýlarýn yeni konut yapýmýnda zorlandýðýný aktaran Altýnay, “Son 1 yýlda çok ciddi artýþlar yaþandý. Bu da yatýrýmcýlarý yeni konut yapýmýnda zorluyor.  Yapýlamayan yeni konutlar yüzünden de stoktaki konutlarýn fiyatlarýnýn artýyor. 2021’de satýlýk evlerin satýþ fiyatlarý yüzde 90 oranýnda, kiralama fiyatlarý ise yüzde 50-100 arasýnda arttý. Bu artýþlarýn devam etmesi bekleniyor” dedi.

‘Baþlarsam bitiremem korkusu’

Artan maliyetler nedeniyle konut yapýmýnýn yavaþladýðýný, müteahhitlerin yeni projeler için ‘baþlarsam bitiremem’ endiþesi olduðuna dikkat çeken Altýnay, “Biten malzeme yerine yenisi alalabilmekte endiþe eden yatýrýmcýlarýn ise çareyi depo kiralamada buluyor. Birçok yatýrýmcý depo kiralayýp kullanacaðý ürünleri stoklamak istiyor. Son dönemde bu konuda ciddi bir talep yaþandý. Son bir ayda bu konuda birçok müþterimiz oldu.  Müþterilerimiz sürekli fiyatlar arttýðý için 1 yýllýk ürünlerini depolayacak depo talepleriyle kapýmýzý çalýþýyor. Ürün aldýklarý firmalar bir yýllýk ürün satýþý veriyor ama bunun depolamasýný yapmayacaklarýný belirtiyorlar” diye konuþtu. 

Boþ yer bulmakta zorlanýyorlar

Yýllýk depo ücretleri yüksek olsa da kar-zarar dengesinde yatýrýmcýlarýn karlý çýktýðýný kaydeden Altýnay, “Yatýrýmcý, örneðin 10 milyonluk kar elde edecekse bir depo için 250-300 bin TL harcamakta sorun görmüyor” ifadelerini kullandý.

Ancak yatýrýmcýlar her ne kadar depolara yönelmiþ olsa da depo bulmak kolay deðil.  Konuyla ilgili ise Altýnay þunlarý söyledi: “Boþ depo bulmak çok zor. Çünkü pandemide e-ticaret sektörünün büyümesi ve son dönemde fabrikalarýn üretimlerini artýrmasýyla depolara büyük ilgi gösterildi.  Talep çok fazla olduðu için mevcuttaki depolarýn çoðu kiralandý. Alternatif seçenek bulmakta zorlanýyoruz. Fabrikalarý büyük olan sanayicilerin bazýsý kendi alanlarýnda küçültme yapýp mevcut fabrikalarýnýn bir kýsmýný depo olarak kiraya verme yoluna gidiyor.”

Ýstanbul’da yer kalmadý

Ýstanbul’da kiralýk depo kalmadýðýný aktaran Altýnay, “Ýstanbul içinde depo bulamayanlar Tekirdað, Edirne gibi çevre illere yöneliyor. O nedenle Çatalca, Silivri, Selimpaþa, Çerkezköy ve Çorlu hattý büyük raðbet görüyor” dedi.

Altýnay fiyatlar hakkýnda ise þu bilgiler verdi: “Çerkezköy, Çorlu, Ergene bölgesinde 10 bin metrekare bir fabrikayý þu an 300- 350 bin TL’den kiralama yapabiliyoruz. Bu Hadýmköy bölgesinde 10 dönüm bir fabrika için 400- 500 bin TL civarýnda.”

Yorumlar

Top