ÇEDBÝK’TEN ÝNÞAAT ÞÝRKETLERÝNE  KARBON HEDEFÝNÝ AÇIKLAMA ÇAÐRISI

ÇEDBÝK’TEN ÝNÞAAT ÞÝRKETLERÝNE KARBON HEDEFÝNÝ AÇIKLAMA ÇAÐRISI

Dünyada iklim kriziyle mücadele konusunda 54 ülkede Ýklim Hedefi Hýzlandýrma Programý baþladý. Türkiye’den sadece 28 þirketin katýlým göstererek karbon hedefi açýklamayý taahhüt ettiði programda inþaat þirketleri yer almýyor. ÇEDBÝK Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Sami Kýlýç, “Dernek olarak çevre dostu bina yatýrýmlarýnýn mücadelede en etkin önlemlerden biri olduðunu her zaman belirttik. Bunun yaný sýra üretim aþamasýna iliþkin þirketlerin karbon hedefini belirlemesinin de iklim krizinde iyileþme sürecini hýzlandýracaðýna inanýyoruz.” dedi.

Dünyayý bekleyen en büyük tehlikelerin baþýnda gelen iklim kriziyle mücadele konusunda 54 ülkede eþ zamanlý olarak Ýklim Hedefi Hýzlandýrma Programý baþladý. UN Global Compact’ýn, þirketleri net sýfýr hedefine ulaþtýrmayý ve bu hedefe giden çabalarý hýzlandýrmayý amaçlayan programýna Türkiye’den sadece 28 þirket katýlým gösterdi. Þirketler arasýnda yalnýzca bir çimento üreticisi bulunurken inþaat þirketleri yer almýyor.


ÇEDBÝK olarak çevre dostu bina yatýrýmlarýnýn iklim kriziyle mücadelede en etkin önlemlerden biri olduðunu her zaman belirttiklerini ifade eden Çevre Dostu Yeþil Binalar Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Sami Kýlýç, “Þirketlerin ayrýca üretim aþamasýna iliþkin karbon hedeflerini açýklamasýnýn da iklim krizinde sorunu belirleme, çözüm üretme ve sonrasýnda da iyileþme sürecini hýzlandýracaðýna inanýyoruz. Bu konuda iþ dünyasýna önemli görev düþüyor.” dedi.

Dünyada ülkelerin 2050 yýlýna kadar karbon nötr hedefine ulaþýlmasý ve ortalama küresel sýcaklýklarýn 1,5 derecede tutulmasý için önlemler aldýðýný, þirketlerin de bu önlemlere dahil olmaya baþladýðýný anlatan Mehmet Sami Kýlýç, ülkelerin ve topluluklarýn yaný sýra özel sektörün de destek vermediði bir mücadelenin etkin sonuçlar yaratmayacaðýný söyledi. Ekonominin lokomotifi sayýlan inþaat sektörünün bu konuda da öncülük etmesi gerektiðini belirten Mehmet Sami Kýlýç, “Hedefsiz mücadele olmaz, önce hedefler belirlenmeli. Ýlk adým iþletmelerin karbon ayak izlerini, yani sera gazý emisyonlarýný ölçmeleri ve kayýt altýna almalarýdýr. Sonraki adým ise, karbon ayak izini azaltmak üzere enerji verimliliði, yenilenebilir enerji üretilmesi ya da satýn alýnmasý gibi önlemleri tespit etmek, bu konuda gerekli yatýrýmlarý yapmak. Bu konu son yýllarda kapasitelerini arttýrýp yaklaþýk yüzde 20 büyüme gösteren ve ihracatýný oldukça geniþleten çimento þirketlerini ve diðer yapý malzemesi üreticilerini de yakýndan ilgilendiriyor.” diye konuþtu.

Yorumlar

Top