ÝZODER’DEN ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ ÇAÐRISI

ÝZODER’DEN ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ ÇAÐRISI

Rusya – Ukrayna savaþýyla birlikte deðiþen küresel dengelerin enerji politikalarýna da yansýdýðýný ve yeni deðerlendirmeleri zorunlu hale getirdiðini söyleyen ÝZODER Yönetim Kurulu Baþkaný Emrullah Eruslu, “Avrupa Birliði hem enerji baðýmlýlýðýný azaltmak hem de verimliliði artýrmak için çalýþmalarýný hýzlandýrdý.

Uzmanlar bu yaz petrol, kýþ aylarýnda ise doðal gaz piyasasýnda sýkýntýlar yaþanabileceðine iþaret ediyor. Bu koþullar altýnda Türkiye olarak mevcut yapý stokumuzu yalýtarak enerji verimliliðinde hýzla yol almalýyýz. Tüm vatandaþlarýmýzý daha kalýn yalýtým yapmaya, devletimizi de bu adýmlarý atacak vatandaþlarýmýzý uygun finansman çözümleri ile desteklemeye davet ediyoruz.” dedi.

 

Rusya – Ukrayna savaþýnýn enerji verimliliðinin kritik deðerini tüm dünyaya bir kez daha hatýrlattýðýný vurgulayan Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði (ÝZODER) Yönetim Kurulu Baþkaný Emrullah Eruslu, “Avrupa ülkeleri þu anda Rusya'dan enerji ithalatýnýn azaltýlmasý ya da sýfýra indirilmesi seçeneklerini konuþuyor. Yenilenebilir enerji kullanýmý ve enerji tasarrufunu artýrarak tüm fosil yakýtlardan temiz geçiþi hýzlandýrma programý üzerinde çalýþýyor, tüketim alanýnda alýnmasý gereken tedbirleri oluþturuyorlar. Avrupa’daki bina stokunun yaklaþýk yüzde 85'ini temsil eden 260 milyondan fazla bina 2001'den önce inþa edilmiþ ve çoðu 2050'den sonra da ayakta kalacak. AB bu mevcut bina stokunun enerji verimli hale getirilmesi için çalýþmalara baþladý. Her yýl toplam bina stokunun yüzde 1’ini yenileyen AB, 2030 yýlýna kadar yýllýk bina yenileme oranýný en az yüzde 3'e çýkarýlmasýný hedeflemekte ve bu hedefe ulaþmak için enerji verimliliðine yönelik yenilemeleri teþvik ediyor. AB dahilinde bu tedbirlerle önemli oranda tasarruf saðlanacaðý hesaplanýyor. Türkiye olarak bizim de enerji ihtiyacýmýz her geçen gün artýyor ve enerjinin kabaca yüzde 70’ini de ithal ediyoruz. Enerji tüketimi ve enerji fiyatlarý arttýkça ülkemizin enerji ithalatý faturasý da makro düzeyde maalesef yükseliyor. TÜÝK ve Ticaret Bakanlýðý tarafýndan oluþturulan geçici dýþ ticaret istatistiklerine göre 2021 yýlý Enerji Ýthalatý 50,7 milyar dolar olarak gerçekleþti. 2022 yýlý için sadece ocak – mart döneminde enerji ithalatý ise 25 milyar dolarý buldu bile. Ülkemizde de AB’nin üzerinde durduðu tedbirleri hayata geçirerek, adeta bir enerji verimliliði ve yalýtým seferberliði ilan ederek önemli oranlarda tasarruf ve verimlilik saðlayabiliriz. Artan enerji fiyatlarý artýk bunu bir zorunluluk olarak önümüze çýkardý.” þeklinde konuþtu. 

 

Enerji tasarrufu için yalýtým yaygýnlaþtýrýlmalý

Sektörlere göre enerji tüketimi incelendiðinde; yüzde 32,7’lik pay ile konut ve hizmet sektörlerinden oluþan bina sektörü ve yüzde 32,3’lük pay ile sanayi sektörü öne çýkýyor. Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80’inin ýsýtma ve soðutma amaçlý tüketildiðine dikkat çeken Emrullah Eruslu, “Enerji ithalatýna milyarlarca dolar aktarmamýza raðmen ýsýnamýyoruz. Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) tarafýndan açýklanan Gelir ve Yaþam Koþullarý Araþtýrmasý 2021 sonuçlarýna göre, konutun izolasyonundan dolayý ýsýnamama en çok karþýlaþýlan konut ve çevre problemi oldu. Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 34,3'ü konutunda izolasyondan dolayý ýsýnma sorunu, yüzde 33,9'u sýzdýran çatý, nemli duvarlar, çürümüþ pencere çerçeveleri vb. problemleri yaþarken, yüzde 23,4'ü trafik veya endüstrinin neden olduðu hava kirliliði, çevre kirliliði veya diðer çevresel sorunlarla karþýlaþtý. 

 

Doðalgaz ve elektrik faturasýný yüzde 50 azaltmanýn tek yolu, yaþadýðýmýz binalara ýsý yalýtýmý uygulamasý yaptýrmaktýr. Türkiye’deki binalarý ýsý yalýtýmlý hale getirerek, ülkemizin toplam enerji faturasýný yaklaþýk yüzde 15, yakýt giderlerini yüzde 50 azaltmamýz mümkün. Sadece binalarýn enerji verimli hale getirilmesiyle (En az C sýnýfý binalar) her yýl 9-10 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var.” dedi.

 

Isý yalýtýmý seferberliði baþlatýlmalý 

Ülkemizde mevcut bina stokunun sadece yüzde 20’sinin ýsý yalýtýmý ile ilgili mevzuatlar kapsamýnda olduðuna dikkat çeken ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu açýklamalarýný þöyle sürdürdü: “Geri kalan yüzde 80’lik mevcut bina stokumuza yönelik tedbirler almadan, arzulanan enerji verimliliði hedeflerine ulaþýlmasý mümkün deðil. Yalýtým uygulamalarý için mevsimsel olarak en uygun aylara girdik. O nedenle hemen harekete geçilmeli. ÝZODER olarak tüketicinin alým gücünü desteklemek amacýyla uzun süredir üzerinde çalýþtýðýmýz yalýtým kredisi kampanyasýnýn hayata geçmesi için çabalýyoruz. Bankalarýmýzýn “yeþil kredi – yeþil finansman” kapsamýnda vatandaþlarýmýza yönelik olarak düþük faizli veya faizsiz, uzun vadeli kredi seçeneklerini oluþturarak ýsý yalýtýmý seferberliðini desteklemelerini bekliyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanýmýz Fatih Dönmez kýsa süre önce enerji verimliliðini hanelerde yaygýnlaþtýrmak, bilinçlendirme ve farkýndalýk oluþturmak, yalýtýmsýz konutlar için uygun þartlarda kredi verilmesini saðlamak amacýyla ilgili bakanlýklarla görüþüldüðünü açýkladý. Atýlacak bu adýmlarýn ülkemizin enerji stratejisi açýsýndan çok önemli olduðuna inanýyoruz.   Yalýtým uygulamalarýnýn kredi desteðinin yaný sýra, tüketiciye yönelik KDV iadesi gibi çalýþmalarla devlet tarafýnda teþvik edilmesinin de  yalýtýmýn yaygýnlaþmasý açýsýndan önemli görüyoruz.

 

Konutlarýmýzý ýsýtmak için çok enerji harcýyoruz 

Geliþmiþ ülkelerle mukayese edildiðinde ülkemizde yeni yapýlan bir bina 2,4 ila 5 kat daha fazla enerji tükettiðinin altýný çizen Emrullah Eruslu þunlarý söyledi: “Bu farkýn sebebi ülkemizdeki mevzuatýn geliþmiþ ülkelerin çok gerisinde kalmasý. Tüm geliþmiþ ülkeler binalardaki enerji tüketimlerini azaltmak için mevzuatlarýný sürekli iyileþtirirken biz 2008 yýlýnda takýlýp kaldýk. Aramýzdaki bu farkýn kapatýlmasý ve 2008 yýlýndan beri iyileþtirmediðimiz mevzuatlarýmýzýn geliþmiþ ülkelerin seviyesine getirilmesi için esaslý ve cesur adýmlarý atmamýz gereklidir. Dernek olarak hayata geçirdiðimiz “Tek Yol U Dönüþü” kampanyamýzla Türkiye’deki binalarýn daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapýya kavuþmasý için çatý, duvar ve döþemelerimizdeki yalýtým kalýnlýklarýný artýrarak ve kaplamalý yalýtým camý üniteleri kullanarak U deðerlerimizin iyileþtirilmesi gerektiðine dikkat çektik.

 

Tüm vatandaþlarýmýzý daha kalýn yalýtým yapmaya davet ediyoruz

Öte yandan her ne kadar yetersiz olsa da mevzuatlarýmýzýn asgari þartlarý tarif ettiðini unutmamalýyýz. Tüketici olarak mevzuatlarýmýzýn daha iyisini talep edebilir ve mevcut binalarýmýzda mevzuatlarýmýzýn tanýmladýðý asgari kalýnlýklardan çok daha kalýn ýsý yalýtým yapabiliriz. 

 

Yalýtým kalýnlýðýnýn artmasýnýn inþaat maliyetine etkisi oldukça az  

Yalýtým kalýnlýklarýnýn, enerji verimliliðine etkisi çok fazla olsa da kalýnlýk artýþýnýn uygulama maliyetine olan etkisi oldukça azdýr. Yalýtým kalýnlýðý arttýkça saðlanacak enerji verimliliði ayný oranda artar. Buna karþýlýk kalýnlýk artýþýnýn inþaat maliyetine etkisi oldukça azdýr. Yalýtým kalýnlýðýný iki katýna çýkardýðýmýzda toplam maliyet ikiye katlanmaz ama bu sayede ýsýtma ve soðutmada tasarruf potansiyeli iki kat olur. Isý yalýtýmý uygulamalarý hem ilk yatýrým hem iþletme maliyetlerini düþürerek kendini kýsa sürede geri öder, bina ömrü boyunca tasarruf saðlamaya devam eder.

 

Genel olarak uygulamalarda yalýtým malzemesinin maliyetinin dýþýnda, yalýtým kalýnlýðýndan baðýmsýz olarak; iskele kurulumu, elektrik, su gibi alt yapý maliyetleri, yapýþtýrýcý, sýva, dübel, file vb yardýmcý malzeme maliyetleri, boya, dýþ cephe kaplamasý gibi tamamlayýcý malzeme maliyetleri ve iþçilik maliyetleri oluþur. Tüm bu maliyetlerin içerisinde yalýtým malzemesinin kalýnlýðýnýn arttýrýlmasýndan oluþacak ilave maliyeti uygulamadan uygulamaya deðiþmekle birlikte oldukça düþüktür. Yani iskeleyi kurdurmuþ, iþçiyi iskeleye çýkarmýþ, yapýþtýrýcý, sýva, boya gibi malzemeleri almýþken enerji verimliliðini saðlayacak yalýtým levhasýný mümkün olduðunca kalýn kullanmalýyýz. Artýk bizim de Antalya ve Ýzmir gibi sýcak iklim bölgelerinde 6-8cm, Ýstanbul gibi ýlýman iklime sahip bölgelerde 9-10cm, Ankara gibi soðuk olan yerlerde 10-12cm ve Erzurum gibi çok soðuk olan yerlerde 14-15cm kalýnlýklarda yalýtým yapmamýz gerekiyor. Benzer durum pencereler için de geçerli. Pencerelerde kaplamasýz klasik camlar yerine ýsý ve/veya güneþ kontrol kaplamalý yalýtým camlarýný kullanmalýyýz. Bu noktada tüm vatandaþlarýmýzý mevzuatýn ötesine geçmeye ve daha kalýn yalýtým yapmaya davet ediyoruz.”

Yorumlar

Top