DAIKIN TÜRKÝYE'DEN ÝHRACAT HAMLESÝ

DAIKIN TÜRKÝYE'DEN ÝHRACAT HAMLESÝ

Daikin Türkiye, 13 milyon Euro yatýrým bedeline sahip VRV teknolojili dýþ ünite üretim tesisi’ni açtý. Daikin, bu yatýrým ile ihracatýný 100 milyon Euro daha artýracak.

Daikin Türkiye, Avrupa’nýn ikinci büyük VRV üreticisi oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank'ýn katýlýmý ile gerçekleþen merkezi iklimlendirmede çýðýr açan VRV teknolojisini kullanan dýþ ünitelerin üretim tesisinin açýlýþ törenine üst düzey birçok bürokrat da katýldý.

 


Daikin Türkiye, 25 Mayýs 2022 tarihinde Hendek’teki fabrikasýnda devreye aldýðý yeni VRV üretim tesisi ile 2021 mali yýlý sonuçlarýna göre 262 milyon Euro olan ihracatýný 100 milyon Euro daha artýracak. Son teknolojiyle donatýlarak 4 ayda tamamlanan ve 13 milyon Euro yatýrým maliyetine sahip olan üretim tesisi, yýllýk yaklaþýk 50 bin adet VRV dýþ ünite üretiminin yaný sýra 200 mavi yakaya da istihdam saðlayacak. Üretimin yüzde 30’u iç pazarda deðerlendirilirken yüzde 70’i de Ortadoðu ve Daikin Türkiye’ye baðlý Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kýrgýzistan, Ermenistan, Tacikistan, Gürcistan, Kuzey Irak, Moðolistan ve KKTC’ye ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli bir katký saðlayacak. Japon teknolojisiyle üretilen VRV dýþ üniteler, iklimlendirme sistemlerinde en yüksek sezonsal verimliliðe sahip olan ürünler olarak kabul görüyor.

 

25 Mayýs 2022 tarihinde Daikin Türkiye Hendek Üretim Tesisleri’nde gerçekleþen açýlýþ töreninde konuþan Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mustafa Varank, Türkiye'nin merkezi konumu, güçlü finans sistemi, istikrarlý makroekonomik yapýsý ve cazip teþvikleriyle yatýrýmcýlar için dünyanýn en güvenli limaný olduðunu bildirdi.

 

Varank, Bakanlýk olarak yatýrým, üretim, istihdam ve ihracat gündeminde gece gündüz çalýþmaya devam ettiklerini vurgulayarak Hendek'te kent ve ülke için önemli bir yatýrýmýn açýlýþýný gerçekleþtirdiklerini kaydetti.

 

Bakan Varank, VRV Üretim Tesisindeki üretim teknolojisinin, Japonya'dan sonra Türkiye'de kullanýldýðýnýn altýný çizerek "Daikin Türkiye, Daikin Belçika'dan sonra bu alanda üretim yapan Avrupa'nýn ikinci büyük VRV üreticisi unvanýný yakalamýþ olacak. Üretim ve ihracat anlamýnda da muazzam bir performanstan bahsediyoruz. Þirket geçen yýl gerçekleþtirdiði 260 milyon Euro’yu geçen ihracatýyla sektöründe Türkiye'nin ilk 100 ihracatçýsýndan birisi konumunda. Yeni ve yüksek teknolojili ürünler geliþtirmek üzere þirket bünyesinde Bakanlýk desteðiyle kurulan bir AR-GE merkezi olduðunu da memnuniyetle ifade etmek istiyorum." dedi.

 

Tesisin, Türkiye'nin sektördeki küresel rekabetçiliðini çok daha ileri bir noktaya taþýyacaðýna iþaret eden Varank þöyle devam etti:

 

"Yaklaþýk 13 milyon Euro’luk yatýrýmla kurulan bu tesiste yaklaþýk 50 bin adet VRV dýþ ünitesi üretilecek ve 200 kiþi istihdam edilecek. Üretiminin yüzde 70'i ihraç edilecek olan tesisle Daikin Türkiye'nin ihracatýný da 100 milyon Euro artýrmýþ olacak. 2025 yýlýnda Daikin Türkiye'nin ihracat hedefi 500 milyon Euro. Bu gerçekten çok ciddi bir hedef. Bu vesileyle bu önemli yatýrýmý ülkemize kazandýran Daikin yetkililerine teþekkürlerimi sunuyorum. Tesisin Daikin ve Türkiye için hayýrlý uðurlu olmasýný diliyorum.” 

 

“Ýstediðiniz tesisi yapabilirsiniz, dünyanýn en büyük yatýrýmlarýný kurabilirsiniz ama onun içinde çalýþacak emekçiler alýn terini, emeði oraya yansýtmazlarsa hiçbir þey üretemezler” diyen Bakan Varank þöyle devam etti: “Emekçi kardeþlerime hassaten teþekkür ediyorum. Nasýl þimdiye kadar bu ülkeye deðer katan tüm yatýrýmcýlarýn yanýnda olduysak Daikin'in bu yatýrýmýný kolaylaþtýrmak üzere gerekli desteði kendilerine saðladýk. Daikin de ülkemize getirdiði teknolojiyle oluþturduðu istihdamla ve ürettiði katma deðerle bu desteði sonuna kadar hak ettiðini ispatlamýþ oldu."

 

Kendi kendine yetebilen, kritik ürün ve teknolojilerde üretim kabiliyeti olan bir ekonominin oluþturulmasýnýn ülkelerin akýbeti açýsýndan zorunluluk olduðuna dikkati çeken Varank, "Biz zaten bunu tesis etmek üzere Milli Teknoloji Hamlesi vizyonunu tasarlayýp uygulamaya baþlamýþtýk. Bu vizyon çerçevesinde kapsamlý bir planlama yaptýk ve her alanda atýlýmlarýmýzý baþlattýk. Bu baðlamda AR-GE ve inovasyon ekosisteminden giriþimciliðe, dijitalleþmeden beþeri sermayenin geliþtirilmesine kadar çok kapsamlý politikalar uyguluyor ve sanayimizin konvansiyonel üretimini modernize etmek ve dijitalleþtirmek üzere çalýþmalar yapýyoruz." ifadesini kullandý.

 

Tüm bileþenleriyle iklimlendirme sektörünün ülke açýsýndan kritik öneme sahip olduðunu aktaran Varank, "Daikin yönetimini bu yeni yatýrýmý dolayýsýyla yürekten tebrik ediyorum ve þirketin burada yeni yatýrým planlarýnýn olduðunu bilmekten de ayrýca memnun oluyorum” diye konuþtu. 

 

Avrupa, Ortadoðu ve Daikin Türkiye’ye baðlý Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kýrgýzistan, Ermenistan, Tacikistan, Gürcistan, Kuzey Irak, Moðolistan ve KKTC ülkelerinin iklimlendirme pazarlarýnda hýzla popülerlik kazanan ýsý pompasý satýþlarýnýn pazar payýnýn artacaðý öngörülüyor. Bu neden ile Daikin, talep edilen ürünlerin bu pazarlara yakýn fabrikalarda üretmek için üretim kapasitesini artýrarak lojistik avantajýný kullanmayý hedefliyor.

 

Daikin Avrupa Baþkaný Toshitaka Tsubouchi, Daikin Türkiye Üretim Tesisi açýlýþ konuþmasýnda dünya iklimlendirme pazarýndaki son geliþmeler ile ilgili þu bilgileri verdi. “Türkiye yaklaþýk 84 milyon nüfusu ile büyük bir ülkedir. Ayrýca dünyanýn önde gelen tüketim pazarlarýndan birisi, AB ülkeleri, Orta Doðu ile Daikin Türkiye’ye baðlý Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kýrgýzistan, Ermenistan, Tacikistan, Gürcistan, Kuzey Irak, Moðolistan ve KKTC ülkelerine ihracat yapan kritik bir üs konumundadýr. 2011 yýlýnda Airfel firmasýný satýn alarak Daikin Grup þirketleri bünyesine dahil ettik ve Daikin Türkiye firmasýný kurduk. O dönemden günümüze dek Daikin markasýný daha da yaygýnlaþtýrmak için satýþ faaliyetlerimizi hýzlandýrmaya, Hendek fabrikamýzýn üretim kapasitesini artýrmaya ve konut tipi ürünlerin tasarým yapýsýný güçlendirmeye yönelik yatýrýmlarýmýza aralýksýz devam ettik. Yatýrýmlarýmýz bundan sonra da devam edecek.”

 

Yeni VRV Üretim Tesisi’nin devreye alýnmasýyla ilgili açýklamalar yapan Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder þu bilgileri veriyor: “Daikin, mucidi olduðu VRV sistemlerini teknolojik geliþmeler ve uygulama ihtiyaçlarý doðrultusunda sürekli güncelleyerek geleceði kurgulamaya devam ediyor. Sakarya Hendek'te üretmeye baþladýðýmýz VRV dýþ üniteler, iklimlendirme sistemlerinde en yüksek sezonsal verimliliðe sahip ürünler arasýnda yer alýyor. Düþük enerji tüketimleri ve düþük karbon salýmlarý sayesinde çevreye ve sürdürülebilirliðe katký saðlayan bu sistemlerin, Hendek Üretim Tesislerimizde üretilme kararý hem Daikin Türkiye Üretim Tesisi’ne hem de ülkemize duyulan uzun vadeli güvenin çok önemli bir göstergesidir” dedi.

 

DAIKIN, JAPONYA’DAN SONRA TÜRKÝYE’DE KULLANILAN 4M MODÜL KONVEYÖRLER ÝLE VRV ÜRETÝM TESÝSÝ’NÝ AÇTI

 

Yeni kurulan VRV dýþ ünite üretim tesisinde, atýk baca gazlarýný ýsýtma için yeniden kullanan çevreci ve son teknoloji boya tesisi için yatýrým yapýldý. Otomatik transfer sistemleri ile minimum insan gücü kullanarak ürün kalitesi saðlandý. Ürün güvenilirliðinin maksimum seviyede tutulduðu tesiste, otomatik hata önleme sistemleri ve otomatik test süreçleri entegre edildi. Üretim hattýnda Daikin Japonya üretim mühendisliði tarafýndan tasarlanan 4m modül konveyörler kullanýldý. Dünya genelinde üretim yapan fabrikalarýn standardizasyonu için tasarlanan bu model, Japonya Rinkai fabrikasýndan sonra Daikin Türkiye Üretim Tesisleri’nde kuruldu. Bu tasarým ile hem ilk yatýrým hem de bakým maliyetleri iyileþtirildi. Alüminyum profiller kullanýlarak aðýrlýk azaltýldý. Üretim tesisinde, MES (üretim yönetim sistemi) kullanýlarak da maksimum izlenebilirlik saðlandý. Son teknoloji üretim hattý olan bu tesis ile Daikin yine sektördeki üretim tecrübesinin farkýný ortaya koydu.

Yorumlar

Top