YEÞÝL BÝNALARIN ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ DIÞA BAÐIMLILIÐI SONLANDIRACAK

YEÞÝL BÝNALARIN ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ DIÞA BAÐIMLILIÐI SONLANDIRACAK

2019 yýlýndan itibaren uygulamaya konulan binalara yüzde 5 yenilenebilir enerji þartý getirilmesi ile birlikte yenilenebilir enerji alanýna yönelik faaliyetler daha da önem kazanýyor. Güneþ enerjisi üretimi için ülkemiz çok avantajlý bir konumda bulunuyor. Bu avantajý fýrsata çevirmek için sanayi kuruluþlarý baþta olmak üzere konutlarýn günlük enerji ihtiyacýný karþýlamada güneþ enerjisi sistemleri büyük rol oynuyor.

Enerji konusu gündemin en önemli maddelerinden biri olmayý sürdürüyor. Artan enerji maliyetleri enerji verimliliði kavramýný da beraberinde getiriyor. Enerjide dýþa baðýmlýlýðý azaltacak ya da enerjideki dýþarýya baðýmlýlýðý kökünden çözecek uygulamalar sadece þirketlerin deðil hükümetlerin de birinci gündem maddesini oluþturuyor. 2019 yýlýndan itibaren Türkiye, binalara en az yüzde 5 yenilenebilir enerji þartý getirerek bu konudaki politikasýný ortaya koymuþ durumda.

YILLIK 2 BÝN 737 SAAT, GÜNLÜK 7,5 SAAT VERÝMLÝ GÜNEÞ ALIYORUZ

Ülkemiz güneþ enerjisi konusunda çok avantajlý bir bölgede yer alýyor. Türkiye’nin yýllýk 2 bin 737 saat, günlük 7,5 saat verimli güneþ aldýðý bilgisini veren Üçay Grup Ýcra Kurulu Üyesi Ýlgin Eray, “Avrupa Birliði üyesi ülkelerde güneþ paneli kullanýmý için hibe paketleri açýklandý. Berlin’de kent konseyi kararýyla 2023 yýlý itibarýyla inþa edilecek tüm yeni binalarda güneþ enerjisi kullanýmýný zorunlu kýlýndý.” ifadelerini kullandý.

GES’TEN ATATÜRK VE KEBAN BARAJI KADAR ENERJÝ ÜRETMEK MÜMKÜN

Türkiye’de 80 milyon metre kare çatý alaný olduðunun tahmin edildiðini belirten Eray, “Bu kadar alanda günümüz teknolojisindeki güneþ enerjisi panellerinin kullanýlmasýyla Keban ve Atatürk Barajý’nýn ürettiði kadar enerji üretmek mümkün. Enerji tüketimde binalar en yoðun yerler olarak karþýmýza çýkýyor. Binalarýn kendi ürettiði enerjileri kullanmasý, enerjide dýþa baðýmlýlýðýn azalmasýna katký saðlayacak. Ýklim krizinin etkilerini yoðun olarak görmeye baþladýðýmýz günümüzde enerjisini üreten ve karbon emisyonlarýnýn azalmasýna katký saðlayan binalara yönelim de hýzla artýyor. Fosil yakýtlar çevreyi kirletirken yenilenebilir temiz enerji ise dünyamýzýn teminatýný oluþturuyor.” dedi.

TÜM DÜNYADA YEÞÝL MUTABAKAT BAÞLADI

Tüm dünyada ‘Yeþil Mutabakat’ kapsamýnda yeþil dönüþümün baþlamasý ve Avrupa Birliði ülkelerinin tüm binalarýn sýfýr enerji bina olmasýný zorunlu hale getirmesi de çevre için sevindirici bir geliþme olduðunu belirten Eray, “Ýklim deðiþikliði ile mücadele kapsamýnda birçok ülke imzalamýþ olduðu Paris Anlaþmasý ile 2050 yýlýnda Net Sýfýr emisyona ulaþmayý hedefliyor. GES baþta olmak üzere genel anlamda yenilenebilir enerji konusunda tüm ülkeler beraber hareket edebilirse iklim krizinin beraberinde getireceði pek çok sorunun da önüne geçilmiþ olur.” þeklinde konuþtu.

Türkiye’nin yenilenebilir enerjide yatýrýmlar yapan bir ülke konumunda olduðunu belirten Eray þu ifadeleri kullandý:

“2019 yýlýnda yapýlan bir araþtýrmaya göre yenilenebilir enerji kullanýmýnda 8. sýradayýz. Binalarýn kendi ürettikleri enerjileri kullanmalarýyla beraber fosil yakýtlara olan ihtiyacýmýz en alt seviyeye düþecektir. Böylelikle enerjide dýþa baðýmlýlýðýmýz azalacak ve enerji ithalatý için kullanýlan parayý da baþka alanlara aktarmamýz mümkün olabilecektir.”

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnca hazýrlanan yönetmelik ile birlikte ‘Neredeyse Sýfýr Enerjili Binalar’ konsepti kapsamýnda, binalarýn kullandýðý enerjinin en az yüzde 5’inin güneþ enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ýsý pompasý gibi yenilenebilir enerji kaynaklarýndan karþýlanmasý þartý getirilmiþti.

Yorumlar

Top