GYODER ÇÖZÜM PLATFORMU'NUN GÜNDEMÝ ALTERNATÝF GAYRÝMENKUL YATIRIMLARI OLDU

GYODER ÇÖZÜM PLATFORMU'NUN GÜNDEMÝ ALTERNATÝF GAYRÝMENKUL YATIRIMLARI OLDU

Türkiye gayrimenkul sektörünün çatý örgütü GYODER’in, mevcut sorunlara çözüm bulmak amacýyla hayata geçirdiði Çözüm PlatformuToplantýlarýnýn sekizincisi “Geleneksel Gayrimenkul Yatýrýmlarýnýn Varisi: Alternatif Modeller” baþlýðý ile gerçekleþtirildi.

Alkaþ iþ birliði ile düzenlenen Çözüm Platformu toplantýsýnda; gayrimenkulde alternatif yatýrým modelleri ve teknolojinin gayrimenkulleþmesi,alanýnda uzman isimlerin görüþleri ile tüm yönleriyle ele alýndý. Ayrýca etkinlikte GYODER ve Ýktisadi Araþtýrmalar Vakfý iþ birliði ile Türkiye’de gayrimenkul alanýnda ilk kez düzenlenen GYODER ÝAV Lisansüstü Tez Yarýþmasý’nýn kazananlarýna ödülleri takdim edildi.

 

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER’in,sekizincisini Alkaþ iþ birliði ile Fiþekhane Ana Sahne’de düzenlediði GYODER Çözüm Platformu toplantýsý “Geleneksel Gayrimenkul Yatýrýmlarýnýn Varisi: Alternatif Modeller”baþlýðýile düzenlendi.Sektörün mevcut sorunlarýnýn ve çözüm önerilerinin konuþulduðu etkinlikte alternatif yatýrým modelleri tüm yönleriyle ele alýndý. Gayrimenkul sektörü ve iþ dünyasýndan deðerli isimlerin konuþmacý olarak katýldýðý toplantýda açýlýþ konuþmasýný GYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Kalyoncu yaptý. Doygunluða ulaþan geleneksel gayrimenkul yatýrýmlarý karþýsýnda yeni geliþen alanlarýn ve fýrsatlarýn daha çok konuþulmasý gerektiðinibelirten Kalyoncu, þartlarýn iyi analiz edilip sektöre katký saðlayacak þekilde deðerlendirilmesi gerektiðinin altýný çizdi. 

Mehmet Kalyoncu “Çözüm Platformu buluþmalarý ile amacýmýz sektörün mevcut sorunlarýna çözüm bulabilmek ve bir açýlým yaratmak. Bugün alternatif gayrimenkul modellerini ve teknolojinin gayrimenkul ile kurduðu baðý ele alacaðýz. Pandemi ile yapýlý çevremizin insan doðasýna uymayan yönlerini keþfettik ve daha iyi bir yaþamiçin neler yapabileceðimizi düþünmeye baþladýk. Diðer yandan küresel enflasyon, lojistik zincirinin zarar görmesi ve emtia krizi bize üretmenin ne kadar zorlaþtýðýný ve üretmemenin bedelinin ne kadar aðýr olduðunu gösterdi. Bugün daha çok üretmemiz gerektiðini gördük. Son dönemde ülkemizinöncelikli sorunlarýnýn baþýnda kiralar ve gayrimenkul deðerlerindeki artýþlar yer alýyor. GYODER olarak sektör paydaþlarý ile birlikte iki ayý aþkýn bir süredir üzerinde çalýþtýðýmýz eriþilebilir konut üretim modeli yakýn zamanda kamu karar vericileri ve finans kuruluþlarý ile paylaþmýþtýk. Eriþilebilir arsanýn sisteme dahil edilmesi, bizim çalýþtýðýmýz modelin en kritik konularý arasýnda yer alýyordu.  Bir inþaatýn ve bir konut projesinin maliyetinin yüzde 50’sini arsa maliyeti oluþturuyor. Son günlerde sýklýkla karþýmýza çýkan inþaat maliyetlerindeki artýþ, ne kadar artsa da arsa maliyetleri kadar yer tutmuyor. Bu nedenle devlete ait, merkezi konumda bulunan, imar ve altyapý problemi olmayan arsalarýn bu amaç için kullanýlmasý çok önemli bir kazaným olacak. Bizim Çözüm Platformu toplantýlarýmýzda yaptýðýmýz fikir alýþveriþi ve çözüm arayýþýmýz; kamu karar vericileri tarafýndan deðerlendirilerek fayda saðlayacak modeller olarak bizlere yansýmasýna katký saðlýyor.Bundan sonra da GYODER olarak 4T’yi belirlediðimiz; Tabiat, Toplum, Tasarým ve Teknoloji vizyonumuz ile sektöre katký saðlamaya devam edeceðiz.”dedi. 

 

Yurt sorunu eylül ayýnda yeniden gündemde olacak

GYODER Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Kalyoncu’nun konuþmasýnýn ardýndan Ýþ GYO Hukuk Müþaviri Av. Pýnar Ersin ile Ýstanbul Üniversitesi Öðretim Üyesi ve GYODER Ýcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Hepþen’in moderatörlüðünü üstlendiði oturumlara geçildi. “Gayrimenkulde Alternatif Yatýrým Modellerinden Ne Anlýyoruz?” baþlýðýyla ilk oturumda PTT A.Þ. Genel Müdür Yardýmcýsý Hüseyin Tok, IGA Havalimaný Ýþletmesi, Mali Ýþler Genel Müdür Yardýmcýsý (CFO)Selahattin Bilgen ve Akfen GYO Genel Müdürü, GYODER Baþkan Yardýmcýsý Sertac Karaaðaoðlu yatýrýmcýlarýn alternatif getiri modelleri arayýþý için çözüm önerilerini deðerlendirdiler.IGA Havalimaný Ýþletmesi, Mali Ýþler Genel Müdür Yardýmcýsý (CFO) Selahattin Bilgenson 20 yýldýr uygulanan yap-iþlet-devret sistemi ile baþarýlý projelerin hayata geçirildiðini belirtti. Bilgen, gayrimenkul sektöründe arsa maliyetleri ve finansman aþamasýnda geliþtirici firmalarýn satýþ performansý risklerini almak istememesinin ve doðru analizlerin yapýlamamasýnýn günümüz sorunlarý arasýnda yer aldýðýný vurgulayarak, yap-sat modelinin dýþýna çýkarak,kamu otoritelerinin düzenleyici desteði, arsa devlet tarafýndan karþýlandýðý projelerin hayata geçmesi en azýndan belli bölgelerde sorunlara çözüm olabileceðini söyledi. Ayný zamanda sosyal konut olarak üretilen projelerin ise tasarým ve teknik altyapý çözümleri açýsýndan farklýlaþmasýnýn da eriþilebilir konut projelerine katký saðlayacaðýný sözlerine ekledi. 

Yapýlan araþtýrmalara göre; 2050 yýlýnda dünya nüfusunun yüzde 65’inin kentte yaþayacaðýný; buna baðlý olarak toplu taþýmaya talebin 2 kat artacaðýný ve birçok ülkenin karbon emisyonunu sýfýrlamayý hedeflediðini belirten PTT A.Þ. Genel Müdür Yardýmcýsý Hüseyin Tok, Türkiye’nin de bu öngörüler doðrultusunda 2053 lojistik master planý çalýþmasýnýn yapýlmasý gerektiðini belirtti.Bu konuda çevreci ve sürdürülebilir çözümler geliþtirilmesinin önemine deðinirken, lojistik merkezi- depo- antrepo gibi yapýlar için baðlantý yollarýna yakýn kullanýlabilir arsalarýn üretilmesinin,hýzla artan lojistik trafiðe çözüm olacaðýnýn altýný çizdi.Akfen GYO Genel Müdürü ve GYODER Baþkan Yardýmcýsý Sertaç Karaaðaoðlu ise konuþmasýnda özellikle yurt sorununa ve çözüm önerilerine deðindi. Türkiye’de son 6 senedir yüzde 85’i kamuya ait olan 5 bin 200 adet yurt binasýnda artýþ yaþanmadýðýný; mevcut kapasitenin 8.3 milyon öðrenci sayýsýnýn sadece yüzde 14’ünü karþýladýðýný belirten Karaaðaoðlu, önümüzdeki dönemde çok ciddi yurt sorunlarý ile karþý karþýya kalýnacaðýnýn altýný çizdi.Yurt sorununun çözümü ile ilgili önerilerini dile getiren Karaaðaoðlu, KYK’nýn yatak baþýna ödediði ücretleri artýrmasý ve TÜFE’ye göre artan kiralar karþýsýnda ÜFE’ye göre artan maliyet kalemlerinin regüle edilmesi halinde,yatýrýmcýlarýn burada oluþacak fýrsatlarýn daha hýzlý deðerlendireceðini vurguladý.

Alternatif yatýrýmlar konusunda en farklý çözümler Amerika ve Asya pazarýnda

“Konut Dýþýnda Ne Alternatiflerimiz Var?” sunumundaise EPRA Araþtýrma Müdürü Dr. Dilek Pekdemir, PwC Türkiye Partneri Ersun Bayraktaroðlu, konuyu hem yerel hem de uluslararasý açýdan ele aldý. Dünyadaki þirketlerin yeni yatýrým alternatiflerine karþý yaklaþýmlarý ve süreçler katýlýmcýlarla paylaþýldý.Yurt ve yaþlý evlerinin yurt dýþýnda konut sýnýfýnda deðerlendirildiðini ancak bu alanýn konuta sýðdýrýlamayacak kadar geniþ olduðunu belirten Ersun Bayraktaroðlu, Türkiye’de ve Avrupa’da yaþlanan nüfus sebebiyle, yaþlý bakým evlerine ihtiyaç olduðunu, mevcut stoklarýn repurposing yapýlmasý ile deðerlendirilebileceðini (yeniden kullanýma uyarlama) ve bunun döngüsel ekonomi için etkili bir adým olacaðýný vurguladý. Global araþtýrmalardan yola çýkarak 2010 yýlýnda Avrupa’da geleneksel konut, perakende,ofis yatýrýmlarýnýn ön planda olduðunu; 2015 yýlýnda Avrupa’nýn yaþadýðý borç krizi ile birlikte saðlýk ve yaþlý bakým evi gibi alternatif yatýrým alanlarýnýn gündeme alýndýðýný gördüklerini belirten EPRA Araþtýrma Müdürü Dr. Dilek Pekdemir; pandemi öncesinden baþlayan süreç itibariyle baþta enerji altyapýsý olmak üzere lojistik, veri merkezi, saðlýk gibi alternatif yatýrýmlara yönelimin arttýðýný dile getirdi. Dünya genelinde bakýldýðýnda alternatif yatýrýmlar konusunda en farklý çözümlerin Amerika ve Asya pazarýnda geliþtirildiðini de sözlerine ekledi.

 

Lojistik Ýhtiyacýna Yönelik Dönüþtürülebilir, Akýllý Depo Projelerine Ýhtiyaç Var

Parkpalet Kurucu Ortaðý Alp Çiçekdaðý, Denge Deðerleme Yönetim Kurulu Baþkaný Baki Budakoðlu, HepsiEmlak Strateji ve Dönüþüm Direktörü Ecehan Berk Pehlivanoðlu ve Hepsiburada Operasyon Grup Baþkaný Mehmethan Yallagöz’ün konuþmacý olduðu “Teknolojinin Gayrimenkulleþmesi” oturumunda teknolojinin bireysel ve ticari yatýrýmcýnýn alýþkanlýklarýný nasýl deðiþtirdiði, sektörün bu dönüþüme nasýl adapte olduðu ve teknolojinin deðerleme üzerine etkileri konuþuldu.Teknolojinin yaygýnlaþmasý ile çok ciddi bir veri merkezi ihtiyacýnýn oluþtuðunu, global firmalarýn veri merkezi yatýrýmý için Türkiye’ye yöneldiði, ancak yatýrým yapmak için elektrik altyapýsý bulunan uygun arsa-alan bulamadýklarýný belirten Parkpalet Kurucu Ortaðý Alp Çiçekdaðý, global ölçekte veri merkezi yatýrýmcýlarýný Türkiye’ye çekmenin önemli bir fýrsat oluþturacaðýný sözlerine ekledi.Gayrimenkulün teknoloji tarafýndaki en önemli baþlýðý olan PropTech’in, sektörün daha verimli ve þeffaf çalýþmasý adýna deðerli bir alan olduðunu belirten HepsiEmlak Strateji ve Dönüþüm Direktörü Ecehan Berk Pehlivanoðlu,Türkiye’de PropTech’in hala yeterli seviyeye ulaþmadýðýný; yoðun olarak inþaat üretim sistemleri ve alým-satým- kiralama alanýnda kullanýlan dijital kanallara yönelik projelere yatýrým yapýldýðýný dile getirdi.Pehlivanoðlu küresel anlamda yaþanan sýkýntýlar sonrasýnda PropTech yatýrýmlarýna dünya çapýnda ara verildiðini ancakmülk içerisinde kullanýlan ürünler ve yapýlarýn verimliliðini artýracak veri analiz sistemlerinin de geliþime açýk bir alan olduðunu belirtti.

Denge Deðerleme Yönetim Kurulu Baþkaný Baki Budakoðlu, Metaverse’te geliþtirilen alanlarýn fiziki gayrimenkule oranla deðerleme konusunda farklýlýklar gösterdiðini, ayný zamanda siber güvenlik ve hukuki düzenlemeler açýsýndan da henüz yeterli seviyeye ulaþmadýðýný belirtti. Pandemi sonrasýnda tüketicinin online alýþveriþ alýþkanlýðýnýn arttýðýný ve tüketici memnuniyetini saðlamak adýna kargo süreçlerini geliþtirdiklerini söyleyen Hepsiburada Operasyon Grup Baþkaný Mehmethan Yallagöz,Hepsiburada’nýn2016 yýlýnda 100 bin m2 operasyon merkezini, bugün 200’e yakýn birimden oluþan 245 bin m2 alana ulaþtýðýný belirtti. Bu süre içerisinde kiralama yapýlacak depolarýn büyük bölümünü online olarak kiraladýklarýný dile getiren Yallagöz, Türkiye de ihtiyaca yönelik depolarýn çok az olduðunu; mevcut depolarý ise kullaným alanýna göre dönüþtürmenin çok zor olduðunu belirtti. Ayrýca deponun ihtiyaç olduðunu vurgularken, lojistik merkezlerinin sadece dört tarafý çevrili yapýlar olmadýðýný ve bu konuda proje üreten yatýrýmcýlarýn konumun yaný sýra teknolojik olarak en iyi hizmeti sunabilecek, akýllý depo üretmelerini beklediklerinisözlerine ekledi.

Emlak Konut GYO ana sponsorluðunda gerçekleþtirilen etkinliðin, çözüm ortaðý sponsoru PTT, Co-Sponsoru Denge Deðerleme ve Garanti BBVA Mortgage olurken, mekan sponsorluðunu ise Özak GYO üstlendi.

Sektöre Akademik Katký Saðlayanlar Ödüllendirildi

Çözüm Platformu toplantýsýnýnbir bölümünde ise GYODER ve Ýktisadi Araþtýrmalar Vakfý (ÝAV) iþbirliði ile gayrimenkul alanýnda ilk kez gerçekleþtirilen, “GYODER - ÝAV Lisansüstü Tez Yarýþmasý”nýn kazananlarýna ödülleri takdim edildi. Gayrimenkul alanýnda daha fazla akademik çalýþma hazýrlanmasýný teþvik etmek amacýyla hayata geçirilen projeye baþvuran, birbirinden deðerli 29 tez arasýndan 2 doktora tezi ve 2 yüksek lisans tezi ödül almayahak kazandý. Akademisyen ve sektör profesyonellerinden oluþan 13 kiþilik jürinin kapsamlý deðerlendirmeleri neticesinde kazanantezlerin sahipleri, ödüllerini ÝAV Baþkaný Prof. Dr. Ahmet Ýncekara,GYODER Baþkan Yardýmcýsý Neþecan Çekici, GYODER Ýcra Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Hepþen ve YU Grup Yönetim Kurulu Baþkaný Mustafa Mekki Özkan’dan aldý.

Yorumlar

Top