TÜRKÝYE ÝMSAD’DAN ‘DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ’ AÇIKLAMASI

TÜRKÝYE ÝMSAD’DAN ‘DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ’ AÇIKLAMASI

Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayýsýyla yaptýðý açýklamada; “Önceki yýllarda vurguladýðýmýz ‘enerji verimli, sürdürülebilir binalar ülkelerin önemli gündemi olacak’ tespitlerimiz bugün karþýlýðýný buluyor. Gelecek nesiller için sürdürülebilir yapýlara odaklanmalý, çevre dostu inovatif malzemeler geliþtirmeye öncelik vermeliyiz. Özellikle kentsel dönüþüm sürecinde moloz yönetimi ve geri dönüþümle ilgili noktalarda da kendimizi geliþtirmeliyiz” mesajlarýný verdi.

Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, her yýl kutlanan Dünya Çevre Günü’nün, Çevre, Ýklim ve Þehircilik Bakanlýðý önerisi ile Türkiye Çevre Haftasý’ olarak kapsamýnýn geniþletildiðini ve bu yýl ‘Sýfýr Atýk’ temasýyla kutlandýðýný hatýrlattý. Çevrenin korunmasý, sürdürülebilir yaþam çevrelerinin oluþturulmasý, iklim deðiþikliði ile mücadele ve uyum konularýnda Bakanlýðýn yürüttüðü çalýþma ve yönlendirmeleri yakýndan takip ettiklerini belirten Tayfun Küçükoðlu, Ýklim deðiþikliðiyle mücadele, tek baþýna bir mücadele olmadýðýndan tüm ülkelerin kararlýlýkla çevre hassasiyetini gözetmesini bekliyoruz. Ülkemizin Paris Ýklim Anlaþmasýna katýlýmý ve Türkiye ÝMSAD olarak bizim de yer aldýðýmýz Ýklim Þurasý’nda atýlan adýmlarý yakýndan izliyor, üyelerimizin farkýndalýklarýný artýrmaya yönelik çalýþmalarýmýzý aralýksýz sürdürüyoruz” açýklamasýný yaptý.

Tayfun Küçükoðlu sözlerini þöyle sürdürdü:

“Yakýn zamanda küresel enerji arz dengesinde yaþanan geliþmeler her geçen gün artan enerji ihtiyacýmýz için yenilenebilir kaynaklara daha hýzlý yönelmemizi, mevcut enerjimizi de verimli kullanmamýzý iþaret ediyor. Tüm dünya savaþýn devam ettiði þu dönemde bir taraftan yüksek maliyetler diðer taraftan sürdürülebilirlik arasýnda kaldý. Enerji krizi, gýda krizi, su krizi kapýmýzda! Sürdürülebilir yaþam için yapýlmasý gerekenleri, iklim deðiþikliði ile mücadeleyi dünyamýzýn geleceði için bir kenara býrakmamýz mümkün deðil. Önceki yýllarda vurguladýðýmýz ‘gelecekte enerji verimli, sürdürülebilir binalar ülkelerin önemli gündemi olacak’ tespitlerimiz bugün karþýlýðýný buluyor. Yaklaþýk yüzde 70’ini ithal yollardan elde ettiðimiz toplam enerjimizin yaklaþýk yüzde 31 gibi büyük bir kýsmý binalarda kullanýlýyor. Küresel sera gazý emisyon kaynaklarýnýn yüzde 75’i enerji eldesi, sanayi, ulaþým, ýsýtma-soðutma ve binalar nedeniyle oluþuyor. Binalarda enerji verimliliðini artýrýp, enerji ithalatýný ve sera gazý salýmýný azaltarak, ekonomiye ve çevreye büyük katkýlar saðlayabiliriz.”

“Çevreci, inovatif ürünler geliþtirmeliyiz”

Kaynaklarýn akýlcý ve etkin kullanýlmasýnýn giderek daha fazla önem kazandýðýný vurgulayan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, “Dünyada sadece son 30 yýlda ormanlarýn 5'te 1'i yok oldu. Çevreyi korumaya yönelik tedbirler, ekolojik dengeyi koruyarak sürdürülebilir bir gelecek inþa etmemizde önemli rol oynuyor. Dünyada yeþil bina ve sürdürülebilir malzemelerin kullanýmýna yönelik talep artarken, inþaat malzemesi sanayisinin sorumluluðu da artýyor. Sürdürülebilir yapýlara odaklanmalý, bunun için de çevre dostu inovatif malzemeler geliþtirmeye öncelik vermeliyiz” dedi. 

AB Yeþil Mutabakata uyum sürecinin devam ettiðini hatýrlatan Tayfun Küçükoðlu, “Türkiye’yi üretim üssü olarak düþünürsek, bizim gibi enerji yoðun sektörlerin aðýrlýklý olduðu bir ülkede Yeþil Mutabakat ve Sýnýrda Karbon Vergisi konusunda gerekli dönüþümü saðlamamýz ve bu süreci iyi yönetmemiz gerekiyor” þeklinde konuþtu.

“Ýnþaat atýk yönetiminde geri dönüþüme odaklanýlmalý”

Ýnþaat yapýmý sýrasýnda ortaya çýkan molozlarýn geri dönüþümünün saðlanmasý gerektiðine de dikkat çeken Tayfun Küçükoðlu, “Bugün bazý bölgelerimizde döküm alanlarý artýk ‘hafriyat daðý’na dönüþmüþ durumda. Özellikle kentsel dönüþüm sürecinde moloz yönetimi ve geri dönüþümle ilgili noktalarýn çözülerek hem görüntü olarak hem de çevreye olan zararlarý bakýmýndan etkileri en aza indirgenmeli. Bu alanlarda geliþmemiz gerekiyor. Gelecek nesillere daha temiz ve saðlýklý bir dünya býrakmak adýna uzun vadeli stratejiyle hareket etmeliyiz” deðerlendirmesini yaptý.



Yorumlar

Top