ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATINDAKÝ YÜKSELÝÞ SÜRÜYOR

ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATINDAKÝ YÜKSELÝÞ SÜRÜYOR

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD), Dýþ Ticaret Endeksi nisan ayý sonuçlarýna göre inþaat malzemeleri sanayisinin ihracattaki yüksek performansý nisan ayýnda da devam etti. Ýhracatta deðer ve miktar olarak endeksin ölçülmeye baþlandýðý Aðustos 2013 tarihinden bu yana en yüksek ikinci aylýk sonuçlarý elde edildi.

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Dýþ Ticaret Endeksi nisan ayý sonuçlarýna göre; inþaat malzemeleri sanayi ihracatýnda mart ayýndaki tarihi rekorlarýn ardýndan yüksek performans nisan ayýnda da sürdü. Ýhracatta deðer ve miktar olarak endeksin ölçülmeye baþlandýðý Aðustos 2013 tarihinden bu yana en yüksek ikinci aylýk sonuçlarý elde edildi. Nisan ayýnda 3,26 milyar dolar deðerinde ihracat gerçekleþirken, miktar olarak 5,91 milyon ton rakamýna ulaþýldý. Miktar olarak 2021 yýlý mart ayýndan bu yana en yüksek ihracat rakamýna ulaþýldý. Rusya-Ukrayna savaþýnýn etkilerinin arttýðý nisan ayýnda, pazarlardaki toparlanmanýn yaný sýra Türkiye’ye yönelik ilave talep de ihracat performansýný destekledi. Savaþýn etkilerinin ihracatta gecikmeli olarak hissedilmesi bekleniyor.

Ýnþaat malzemeleri sanayi yýllýk ortalama ihracat birim fiyatý nisan ayýnda, geçen yýlýn nisan ayýna göre yüzde 25 artýþla, 0,44 dolar/kg’dan 0,55 dolar/kg seviyesine yükseldi.

Ýnþaat malzemeleri ithalatý ise artan risklere karþýn geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 16,5 artýþla nisan ayýnda 841 milyon dolara ulaþtý. Miktar olarak azalan inþaat malzemeleri ithalatý nisan ayýnda 285 bin 699 ton oldu. Ortalama ithalat birim fiyatý nisan ayýnda 2,94 dolar/kg olurken, aylýk ortalama ithalat birim fiyatý 3 dolar seviyesini korudu.

Yýllýk ihracat nisan sonunda 33,78 milyar dolara ulaþtý 

Rusya-Ukrayna savaþýnýn yarattýðý yeni koþullar içinde de ilave talep görmeye devam eden Türkiye inþaat malzemeleri yýllýk (son 12 aylýk) ihracatý nisan ayýnda 33,78 milyar dolara ulaþtý. Miktar olarak 65,2 milyon tona çýkan yýllýk ihracatta ortalama birim fiyat 5,12 dolar/kg seviyesine yükseldi.

Alt sektör gruplarýnda ihracat kuvvetli gerçekleþiyor   

Alt sektörler itibarýyla inþaat malzemeleri ihracat performansýnýn nisan ayýnda geçen yýlýn ayný dönemine göre güçlendiði, miktar olarak yüksek artýþlar kaydettiði izlendi. Alt sektörlerde deðer olarak görülen artýþlarýn önemli bölümü fiyatlardaki yükseklikten kaynaklandý.

2022 yýlý nisan ayýnda 8 alt ürün grubunun tamamýnda ortalama ihracat birim fiyatlarý, küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarýndaki artýþlarýn da etkisiyle geçen yýlýn nisan ayýna göre önemli ölçüde yükseldi.

Bu dönemde demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatlarý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 27,3, mineral, taþ ve toprak ürünlerin yüzde 26,1 yükseldi. Prefabrik yapýlarda yüzde 25,2, aðaç ve ahþap ürünlerinde yüzde 30,9, metal bazlý ürünlerde ise yüzde 39,8’e varan oranlarda artýþ kaydedildi.

2022 yýlý nisan ayýnda 8 alt ürün grubunun 6’sýnda, geçen yýlýn ilk aylarýndaki artýþlarýn baz etkilerinin görülmeye baþlanmasýyla birlikte ihracat miktar olarak 2021 yýlý nisan verilerinin üzerine çýktý. 2 alt ürün grubunda ise miktar olarak gerileme kaydedildi.    

2022 yýlý nisan ayýnda metal bazlý ürünlerin ihracatý geçen yýlýn nisan ayýna göre miktar olarak yüzde 17,3, yalýtým malzemeleri ise yüzde 43,9 arttý. Prefabrik yapýlarýn ihracatý miktar olarak yüzde 22,5, demir çelik ürünlerin ise yüzde 8,9 geriledi.

Bu dönemde 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat 2022 yýlý nisan ayýnda geçen yýlýn nisan ayýna göre deðer olarak önemli oranlarda yükselirken, en yüksek ihracat artýþý yüzde 64,1 ile metal bazlý ürünlerde gerçekleþti. Demir çelik ürünlerinde yüzde 22,9, aðaç ve ahþap ürünlerinde yüzde 33,6, yalýtým malzemelerinde yüzde 44,6 ve mineral, taþ ve toprak ürünlerde yüzde 31,8 oranýnda artýþ gerçekleþti. Prefabrik yapýlarda ise ihracat deðer olarak yüzde 2,9 oranýnda geriledi.

Yorumlar

Top