ÝZODER: DIÞ CEPHEDE ISI YALITIMI MALÝYETÝ 20.000 - 25.000 TL

ÝZODER: DIÞ CEPHEDE ISI YALITIMI MALÝYETÝ 20.000 - 25.000 TL

ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu: “Cumhurbaþkanýmýzýn açýkladýðý Yalýtým Kredisi desteði çok önemli bir adým”

Enerji maliyetlerinin giderek yükselmesiyle birlikte enerji verimliliði saðlayacak tedbirlerin kaçýnýlmaz hale geldiðini vurgulayan ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu, “ÝZODER olarak uzun zamandýr ýsý yalýtýmýyla enerjinin verimli kullanýlmasý için çaba gösteriyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýmýz, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýmýz ile Hazine Maliye Bakanlýðýmýz öncülüðünde bugün bu çabalarýmýzýn ‘yalýtým kredisi’ ile halkýmýzýn hizmetine sunulmasýndan büyük mutluluk duyuyoruz.” açýklamasýný yaptý.

 

Dün Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn kamuoyuna duyurduðu yalýtým kredisi projesiyle ilgili açýklamalarda bulunan Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði (ÝZODER) Yönetim Kurulu Baþkaný Emrullah Eruslu, “Mevcut binalarýn yalýtýmý için ihtiyaç kredilerine kýyasla daha uzun vadeli ve düþük faizli yalýtým kredisini ülkemizdeki yalýtýmlý konut sayýsýnýn artýrýlmasý bakýmýndan çok önemli bir adým olarak görüyoruz. ÝZODER olarak uzun zamandýr, ülkemize ve halkýmýza daha düþük enerji faturasý, daha temiz çevre olarak yansýyacak bu proje için her platformda elimizden gelen tüm desteði sunduk. Bakanlýklarýmýzýn öncülüðünde bugün bu çabalarýn karþýlýk bulmasý bizler için büyük bir gurur. Bir sonraki adým doðru malzeme ile doðru uygulamalarýn yapýlmasýný saðlamak için gerekli teknik destek, denetim mekanizmalarý ve bilirkiþilik uygulamalarýnýn hýzla devreye alýnmasý. Bu konulardaki deneyimlerimizi Bakanlýklara aktarýyoruz” dedi. 

 

Deðiþen küresel dengeler ve yükselen fiyatlar nedeniyle enerjinin giderek kýymetlendiði, dünyamýzýn geleceði için kaynaklarýn fosil yakýtlardan yenilenebilir enerjiye dönüþtüðü bir sürecin içinde olduðumuzu hatýrlatan ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu, “Enerji fiyatlarýnýn artmasý, evlerimizi kýþýn ýsýtýrken, yazýn serinletirken daha yüksek faturalar ödememiz demek. Türkiye olarak enerji ihtiyacýmýz her geçen gün artýyor ve enerjinin kabaca yüzde 70’ini ithal ediyoruz. TÜÝK ve Ticaret Bakanlýðý tarafýndan oluþturulan geçici dýþ ticaret istatistiklerine göre 2021 yýlý Enerji Ýthalatý 50,7 milyar dolar olarak gerçekleþti. 2022 yýlý için sadece ocak – mart döneminde enerji ithalatý ise 25 milyar dolarý buldu bile. Ülke olarak enerjide dýþa baðýmlýlýðýmýzý azaltmak için yalýtýmla enerji talebi asgariye indirilmeli, kalan sýnýrlý miktardaki enerji ihtiyacýnýn ise yenilenebilir enerji kaynaklarýndan saðlanmasý hedeflenmelidir. Enerji tüketimimiz incelendiðinde; yüzde 32,7’lik pay ile konut ve hizmet sektörlerinden oluþan bina sektörünün en büyük paya sahip olduðunu görüyoruz. Türkiye’deki binalarý ýsý yalýtýmlý hale getirerek, ülkemizin toplam enerji tüketimini yaklaþýk yüzde 15, hane halkýnýn yakýt giderlerini yüzde 50 azaltmamýz mümkün. Sadece binalarýn enerji verimli hale getirilmesiyle (En az C sýnýfý binalar) her yýl 9-10 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var.” ifadelerini kullandý.

 

Cumhurbaþkanýmýzýn iþaret ettiði gibi ülkemizdeki mevcut bina stokunun sadece yüzde 20’sinin ýsý yalýtýmý ile ilgili mevzuatlar kapsamýnda olduðuna dikkat çeken ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu açýklamalarýný þöyle sürdürdü: “Geri kalan yüzde 80’lik mevcut bina stokumuzun yalýtýmla enerji verimli hale getirilmesi için finansal destek mekanizmalarýnýn oluþturulmasý gerektiðini sürekli ifade ettik. Ülkemizde alýnan yalýtým kredisini bu bakýmdan memnuniyetle karþýlýyoruz. Bu kredi ile halkýmýz yüzde 0,99 faiz oranýyla 50 bin TL'ye kadar 60 ay vadeli olarak kredi kullanabilecek ve evlerini daha düþük faturalarla kýþýn ýsýtabilecek ve yazýn da serinletebilecek. Üstelik kredi taksitlerinin önemli bir kýsmý doðalgaz ve elektrik faturalarýnda saðlanacak tasarrufla kendi kendini ödeyecek. Bugün Ýstanbul’daki ortalama bir apartmanda dýþ cephede ýsý yalýtýmý yapýlmasýnýn daire baþýna maliyeti 20.000 ila 25.000TL mertebelerinde. Vatandaþýmýzýn 60 ay vadeyle ortalama 22.500 TL tutarýnda yalýtým kredisi kullanmasý durumunda aylýk taksit yaklaþýk 525 TL oluyor. Þu anki doðalgaz fiyatlarýnýn önümüzdeki 5 yýl içerisinde hiç deðiþmediðini varsaysak dahi kredinin taksidinin yüzde 70’i yalýtýmla üstelik sadece ýsýtmadan saðlanan tasarrufla karþýlanýyor. Önümüzdeki kýþ döneminde doðalgazýn fiyatýnýn artmasý bekleniyor. Doðalgazýn fiyatýnýn son 5 yýlýn ortalamasý kadar artacaðý varsayýlýrsa yalýtýmla hane baþýna yýllýk doðalgaz tasarrufunun bedeli 6.100TL mertebelerine ulaþýyor ve bir bakýma yalýtýmla saðlanan tasarrufla vatandaþlarýmýz kredi taksitlerini ödemiþ oluyor. Soðutma amaçlý tüketilen elektrik enerjisinden saðlanacak tasarrufu da eklediðimizde vatandaþlarýmýzýn kredi taksitlerinin üstünde tasarruflarý olacaðý gözüküyor.” 

 

Yalýtým kredisi ile herkes kazanacak

 

Yüzde 0,99 faizli, 60’a kadar uzun vadede finansman çözümünün sunulacaðý yalýtým kredisi ile her yýl 300.000 hanenin (daire) yalýtýlmasý durumunda 5 yýl sonunda toplam 4,8 milyar metreküp doðalgaz tasarruf edilmiþ olacaðýna dikkat çeken Emrullah Eruslu, Tasarruf edilen bu miktar 2020 yýlýnda konutlarda tüketilen toplam enerjinin yüzde 15,5’ine karþýlýk geliyor ve parasal karþýlýðý 26,5 milyar TL’yi aþýyor.  Yalýtým kredisi sadece vatandaþa deðil devlete de kazandýracak. Hatýrlanacaðý gibi Boru Hatlarý Ýle Petrol Taþýma Anonim Þirketi (BOTAÞ), doðal gazýn ithal bir enerji kaynaðý olup, yüzde 99’dan fazlasý yapýlan uluslararasý anlaþmalar çerçevesinde yurt dýþý arz kaynaklarýndan temin edildiðini ve uluslararasý enerji fiyatlarýndaki fahiþ artýþ nedeniyle 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; elektrik üretimi için kullanýlan doðal gazýn satýþ fiyatýnda yüzde 44,30, elektrik üretimi haricinde kullanýlan doðal gazýn satýþ fiyatýnda yüzde 50, konutlarda kullanýlan doðal gazýn satýþ fiyatýnda yüzde 35 oranýnda artýþ yapýldýðýný duyurmuþtu. Ayrýca BOTAÞ bu artýþa raðmen konutlarda kullanýlan doðal gazýn her bir metreküpüne Devletimiz tarafýndan yüzde 70 oranýnda destek verilmeye devam edileceðini belirtmiþti. Bu yönüyle bakýldýðýnda yalýtýmla doðalgazdan saðlanan tasarrufla devletimiz de kazanacak.

Daha az enerji tüketimine baðlý olarak çevre de kazanacak. 5 yýlýn sonunda Sera gazý azaltýmý 13,5 milyon ton CO2 mertebelerinde hesaplanýyor. Bu tasarruf; 124.000 adet aðaçtan oluþan 50.000 dönüm orman alanýnýn 5 yýl boyunca yuttuðu CO2 miktarýna eþ deðer. Yalýtým kredisiyle elde edilecek tüm kazanýmlar üretim, uygulama, nakliye, satýþ, daðýtým vb. görevler yürüten yaklaþýk yalýtým ekosistemindeki yaklaþýk 50.000 kiþi ile gerçekleþtirilecek. Kullanýlacak olan yalýtým malzemeleri, yalýtým camý üniteleri, yapýþtýrýcý, sýva, alçý levha gibi yardýmcý malzemelerin tamamý Türkiye’de üretilmektedir. Bu kredi yerli sanayiye de hareket getirecek.” dedi.

 

Hepimize büyük görevler düþüyor

 

Emrullah Eruslu açýklamalarýný þöyle sürdürdü: “Enerji ithalatýna milyarlarca dolar aktarmamýza raðmen ne yazýk ki ýsýnamýyoruz. Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) tarafýndan açýklanan Gelir ve Yaþam Koþullarý Araþtýrmasý 2021 sonuçlarýna göre, konutun izolasyonundan dolayý ýsýnamama en çok karþýlaþýlan konut ve çevre problemi oldu. Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 34,3'ü konutunda izolasyondan dolayý ýsýnma sorunu, yüzde 33,9'u sýzdýran çatý, nemli duvarlar, çürümüþ pencere çerçeveleri vb. problemleri yaþadýðýný belirtiyor.”

 

Bu kredi kampanyasýný arzu ettikleri seferberliðin ilk adýmý olarak gördüklerini vurgulayan Emrullah Eruslu, “Halkýmýzýn en yüksek verimi elde etmesi için bakanlýklarýmýza, yaratýlan kaynaðý kullandýracak bankalarýmýza ve bizim gibi bu iþin uzmaný olan sektörel derneklere önemli görevler düþüyor. Doðru malzeme ile doðru uygulamalarýn yapýlmasýný saðlamak için gerekli teknik destek, denetim mekanizmalarý ve bilirkiþilik uygulamalarý hýzla devreye alýnarak halkýmýzýn binbir güçlükle ayýrdýðý bu bütçelerin ehil olmayan ellerde heba edilmesinin, halkýmýzýn maðdur edilmesinin önüne geçilmeli.” dedi.

 

Emrullah Eruslu sözlerine þöyle devam etti: “Dernek olarak hayata geçirdiðimiz “Tek Yol U Dönüþü” kampanyamýzla Türkiye’deki binalarýn daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapýya kavuþmasý için çatý, duvar ve döþemelerimizdeki yalýtým kalýnlýklarýný artýrarak ve kaplamalý yalýtým camý üniteleri kullanarak U deðerlerimizin iyileþtirilmesi gerektiðine dikkat çektik. Geliþmiþ ülkelerle mukayese edildiðinde ülkemizde yeni yapýlan bir binada 2,4 ila 5 kat daha fazla enerji tüketiliyor.  Tüketici olarak mevzuatlarýmýzýn daha iyisini talep edebilir ve mevcut binalarýmýzda mevzuatlarýmýzýn tanýmladýðý asgari kalýnlýklardan çok daha kalýn ýsý yalýtým yapabiliriz.”

 

Tüm vatandaþlarýmýzý daha kalýn yalýtým yapmaya davet ediyoruz

 

Yalýtým kalýnlýklarýnýn, enerji verimliliðine etkisi çok fazla olsa da kalýnlýk artýþýnýn uygulama maliyetine olan etkisinin oldukça az olduðunu belirten Emrullah Eruslu, Genel olarak uygulamalarda yalýtým malzemesinin maliyetinin dýþýnda, yalýtým kalýnlýðýndan baðýmsýz olarak; iskele kurulumu, elektrik, su gibi alt yapý maliyetleri, yapýþtýrýcý, sýva, dübel, file vb yardýmcý malzeme maliyetleri, boya, dýþ cephe kaplamasý gibi tamamlayýcý malzeme maliyetleri ve Ýþçilik maliyetleri oluþur. Tüm bu maliyetlerin içerisinde yalýtým malzemesinin kalýnlýðýnýn arttýrýlmasýndan oluþacak ilave maliyeti uygulamadan uygulamaya deðiþmekle birlikte oldukça düþüktür. Yani iskeleyi kurdurmuþ, iþçiyi iskeleye çýkarmýþ, yapýþtýrýcý, sýva, boya gibi malzemeleri almýþken enerji verimliliðini saðlayacak yalýtým levhasýný mümkün olduðunca kalýn kullanmalýyýz. Artýk bizim de Antalya ve Ýzmir gibi sýcak iklim bölgelerinde 6-8cm, Ýstanbul gibi ýlýman iklime sahip bölgelerde 9-10cm, Ankara gibi soðuk olan yerlerde 10-12cm ve Erzurum gibi çok soðuk olan yerlerde 14-15cm kalýnlýklarda yalýtým yapmamýz gerekiyor. Benzer durum pencereler için de geçerli. Pencerelerde kaplamasýz klasik camlar yerine ýsý ve/veya güneþ kontrol kaplamalý yalýtým camlarýný kullanmalýyýz. Bu noktada tüm vatandaþlarýmýzý saðlanan yalýtým kredisi ile mevzuatýn ötesine geçmeye ve Enerji sýnýfý B olan binalara ulaþmayý hedefleyerek daha kalýn yalýtým yapmaya davet ediyoruz.” dedi.

 

Yalýtým kalýnlýðýnýn artmasýnýn inþaat maliyetine etkisi oldukça az

 

Açýklamasýnda maliyet konusuna da deðinen Emrullah Eruslu, “Yalýtým kalýnlýðý arttýkça saðlanacak enerji verimliliði ayný oranda artar. Buna karþýlýk kalýnlýk artýþýnýn inþaat maliyetine etkisi oldukça azdýr. Yalýtým kalýnlýðýný iki katýna çýkardýðýmýzda toplam maliyet ikiye katlanmaz ama bu sayede ýsýtma ve soðutmada tasarruf potansiyeli iki kat olur. Isý yalýtýmý uygulamalarý hem ilk yatýrým hem iþletme maliyetlerini düþürerek kendini kýsa sürede geri öder, bina ömrü boyunca tasarruf saðlamaya devam eder.” vurgusunu yaptý. 

 

Yorumlar

Top