ÝZOCAM, SIFIR ATIK HEDEFÝNÝ GERÇEKLEÞTÝRDÝ

ÝZOCAM, SIFIR ATIK HEDEFÝNÝ GERÇEKLEÞTÝRDÝ

Doðadan ilham alarak doðal olaný destekleyen Ýzocam, tüm tesislerinde Temel Seviye Sýfýr Atýk Belgesi’ni almaya hak kazandý. Ýzocam, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çevreye ve insan saðlýðýna yaptýðý yatýrýmlara dikkat çekti.

Dünya Çevre Günü, Ýsveç’in Stockholm kentinde 1972 yýlýnda düzenlenen Birleþmiþ Milletler Çevre Konferansý’ndan bu yana, her yýl 5 Haziran tarihinde, çevrenin korunmasý konusunda dünya çapýnda farkýndalýk yaratýlmasý ve eylemde bulunulmasý amacýyla kutlanýyor. Türkiye’de yalýtým sektörüne 57 yýldýr liderlik eden Ýzocam, pek çok alanda olduðu gibi ürettiði ürünlerle ve çevresel modernizasyon projelerine yaptýðý yatýrýmlarla sürdürülebilirliðe olan katkýsýný üst seviyelere taþýyor.

Yakýn dönemde çevre dostu tesis hedeflerine katký yapan önemli bir adým attýklarýný belirten Ýzocam Genel Direktörü Murat Savcý, tüm tesislerinde Temel Seviye Sýfýr Atýk Belgesi’ni almaya hak kazandýklarýný açýkladý. Bu belgeye ilk olarak 2021’in Temmuz ayýnda Tarsus Tesislerinin aldýðýný kaydeden Savcý, “Geçen yýlýn sonuna kadar da tüm tesislerimiz bu belgeye sahip oldu. T.C. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý tarafýndan verilen bu belge; tesisin, temel seviyede israfýn önlenmesini, kaynaklarýn daha verimli kullanýlmasýný, atýk oluþum sebeplerinin gözden geçirilerek atýk oluþumunun engellenmesi veya minimize edilmesini, atýðýn oluþmasý durumunda ise kaynaðýnda ayrý toplanmasý ve geri kazanýmýnýn saðlanmasýný kapsayan bir dizi süreci tamamlamýþ olduðunu ifade ediyor” diye konuþtu.

‘Sürdürülebilir yarýnlar’a ulaþma hedefiyle tesislerini çevresel koþullar ile uyumlu olacak þekilde modernize etmeyi sürdürdüklerini vurgulayan Murat Savcý, “Ýzocam olarak, 2050 yýlýna kadar karbon nötr olma yönünde hedefler belirledik, bu kapsamda 2025 ve 2030 yýllarý için yol haritalarýmýzý oluþturduk. 2030 yýlýna kadar direkt ve indirekt sera gazý emisyonlarýný en az %33 azaltmayý saðlayacak yatýrým planlarýný devre aldýk. Yeni yatýrýmlarýmýz ile sürdürebilir bir dünya için yaptýðýmýz katkýyý bir üst seviyeye taþýmayý amaçlýyoruz. Diðer taraftan tesislerimizde enerji izleme sistemleri kurarak geri kazaným, verimlilik projeleri uyguladýk. Aydýnlatma tiplerini çevreci uygulamalarla yeniledik. Sera gazý emisyonlarýmýzýn azaltýlmasý, su tüketimlerinin ve atýk su oluþumlarýnýn sýnýrlandýrýlmasý, alternatif hammadde kaynaklarýnýn üretim süreçlerine adapte edilmesi ve döngüsel ekonomiye katký saðlayacak birçok proje çalýþmasý sürdürülebilirlik hedeflerimize uyum saðlamak için detaylý programlar halinde ele alýnýyor” dedi.

“Ýzocam mineral yünler dünyada en çok bilinen ve en güvenilir ürünler arasýnda”

Tesislerinde olduðu gibi ürettikleri ürünlerle de çevre ve insaný göz önünde tuttuklarýný belirten Ýzocam Genel Direktörü Murat Savcý, “Ürünlerimizin içeriðinden, ambalajýna kadar her detayda sürdürülebilirlik katkýsýný ön planda tutuyoruz. Ülkemizdeki yasalarýn zorunlu tutmamasýna raðmen, yapýmýnda geri dönüþümlü malzemeler kullanýlan, insan saðlýðýna zarar vermediði ve doða dostu olduðu kanýtlanmýþ ürünler üretmeye özen gösteriyoruz. Çevre dostu malzemeler içeren Ýzocam camyünü ve taþyünü yalýtým malzemeleri, dünyada en çok bilinen ve en güvenilir ürünler arasýnda yer alýyor. Ýzocam, üretiminin yüzde 80’inde kum, bazalt, doðal mineraller ve geri dönüþümlü camlar kullanýyor. Üretim artýklarý da tekrar ürün imalatýnda deðerlendiriliyor. Bu kapsamda 14 yýldýr Ýzocam Taþyünü ve 13 yýldýr Ýzocam Camyünü ürünlerde EUCEB sertifikasý için yaptýðýmýz sürekli yatýrýmlarla sektöre liderlik ediyoruz. Ýzocam marka mineral yünler, sahip olduklarý EUCEB sertifikasý ile insan saðlýðýna zarar vermeyen ve doðada çözünebilen ürünler olduklarýný kanýtlýyor. Deri ve solunum yoluyla vücuda nüfuz eden elyaflarýn, vücuttan çözünerek atýldýðýný ispatlayan EUCEB sertifikasý ile Ýzocam Taþyünü ve Ýzocam Camyünü ürünlerin kanserojen olmadýðý baðýmsýz bir kurum tarafýndan belgelenmiþ oluyor. EUCEB sertifikasý olan ürünler sürekli test edilerek, elyaflarýn zararsýz olduðu sertifika süresince garanti ediliyor. TSE ve CE belgelerine de sahip olan Ýzocam mineral yün ürünleri, üretimlerinde kullanýlan geri dönüþtürülmüþ malzemeler sayesinde, kullanýlan binalarýn LEED - BREAM gibi yeþil bina sertifikasý almalarýna da olanak saðlýyor” dedi.

Ýzocam’ýn çevreye katký saðlayan bir diðer önemli çalýþmasýnýn ise ambalaj yenileme projesi olduðunu kaydeden Ýzocam Genel Direktörü Murat Savcý, “Öncelikli olarak Ýzocam Camyünü ambalajlarýný Birleþmiþ Milletler’in Sürdürülebilir Kalkýnma için belirlediði küresel hedeflere olan katkýsýný vurgulayacak þekilde yenilemiþtik. 2021’de Ýzocam Taþyünü ambalajlarý da ürünün insan saðlýðýna ve çevreye duyarlýlýðýný ifade edecek þekilde yenilendi. Yarý þeffaf beyaz olan yeni ambalajlarda daha az boya kullanýmýna yer verilerek, ambalaj boylarý ve kullanýlan paketleme miktarlarý yeniden düzenlendi. Bu sayede atýk oluþum miktarý azaltýldý ve çevre dostu bir ambalajlama ile sürdürülebilirliðe katký saðlandý” þeklinde konuþtu.

Sürdürülebilir ve saðlýklý yarýnlar için farkýndalýkla hareket eden Ýzocam’ýn ürünlerinin diðer bir önemli özelliði ise; Birleþmiþ Milletler’in küresel iklim deðiþikliði ile mücadele kapsamýnda geliþtirdiði “Sürdürülebilir Kalkýnma Amaçlarý”nýn 8’ine de doðrudan katkýda bulunmalarýdýr. Ýzocam ürünleri, sahip olduklarý özellikler ve sunduklarý faydalar sayesinde; “Saðlýk ve Kaliteli Yaþam”, “Eriþilebilir ve Temiz Enerji”, “Ýnsana Yakýþýr Ýþ ve Ekonomik Büyüme”, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapý”, “Sürdürülebilir Þehirler ve Topluluklar”, “Sorumlu Üretim ve Tüketim”, “Ýklim Eylemi” ve “Amaçlar için Ortaklýklar” gibi 2030 yýlýna kadar tamamlanmasý beklenen ve geleceðimize yatýrým yapan önemli hedeflere ulaþýlmasýna destek oluyor.

Yorumlar

Top