ÝZODER: 29. YILIMIZI YALITIM KREDÝSÝ ÝLE TAÇLANDIRMANIN GURURUNU YAÞIYORUZ

ÝZODER: 29. YILIMIZI YALITIM KREDÝSÝ ÝLE TAÇLANDIRMANIN GURURUNU YAÞIYORUZ

Uzun yýllardýr emek verdikleri Yalýtým Kredisi’nin ÝZODER’in 29. yýlýnda hayata geçmesini ‘sektör için armaðan’ olarak nitelendiren Baþkan Emrullah Eruslu, “Isý, su, ses ve yangýn yalýtýmýnýn önemini vurgulamaya devam edecek, sektörümüzün ülkemize ve vatandaþlarýmýza faydasýný daha üst seviyelere çýkarmak için çabalarýmýzý tüm gücümüzle sürdüreceðiz.” dedi.

29. kuruluþ yýl dönümleri dolayýsýyla bir açýklama yapan Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði (ÝZODER) Yönetim Kurulu Baþkaný Emrullah Eruslu, “Bir yaþýmýzý daha geride býrakýrken yýllardýr emek harcadýðýmýz yalýtým seferberliði kapsamýnda önemli bir adým olarak gördüðümüz Yalýtým Kredisi’nin hayata geçmesi, emeklerimizin karþýlýðýný alma noktasýnda bize büyük bir armaðan oldu. Emeði geçen herkese teþekkürlerimizi sunuyoruz. ÝZODER olarak ülkemizin enerjisini yükseltecek, verimliliðini ve konforunu artýracak çalýþmalarýn içinde yer almaya devam edeceðiz. Sektörümüze ve üyelerimize baþarýlarla dolu nice 29 yýllar diliyorum.” ifadelerini kullandý.

 

13 Haziran 1993’te kurulan ÝZODER’in, yalýtým bilincini arttýrmaya yönelik faaliyetleriyle toplumun saðlýklý, konforlu, güvenli ve enerji verimli  yapýlarda yaþamasýna önemli katký saðladýðýný belirten Emrullah Eruslu, “29 yýl önce sektörümüzün geliþimine öncülük etmek, halkýmýzýn yalýtýmla saðlayacaðý verimlilik ve konfora dikkatlerini çekmek ve bu alanda farkýndalýk yaratmak için ÝZODER çatýsý altýnda toplandýk. Bugün enerji verimliliði gündemimizin önemli bir bölümünü oluþturuyor ancak su, ses ve yangýn yalýtýmlarý konusunda da atmamýz gereken adýmlar bulunuyor.” þeklinde konuþtu.

 

Yalýtým Kredisi ile hem vatandaþ hem devlet kazanacak

 

Yalýtým ile yýlda 9-10 milyar dolar tasarruf elde edilebileceðini vurgulayan Emrullah Eruslu sözlerine þöyle devam etti:

"Cumhurbaþkanýmýzýn açýkladýðý, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýmýz, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðýmýz ile Hazine Maliye Bakanlýðýmýz öncülüðünde, sektör temsilcileri olarak bizlerin de katký saðladýðý çalýþmalar sonucunda ortaya çýkan Yalýtým Kredisi ile halkýmýz yüzde 0,99 faiz oranýyla 50 bin TL'ye kadar 60 ay vadeli olarak kredi kullanabilecek ve evlerini daha düþük faturalarla kýþýn ýsýtabilecek, yazýn da serinletebilecek. Yalýtým Kredisi ile her yýl 300 bin hanenin (daire) yalýtýlmasý durumunda 5 yýl sonunda toplam 4,8 milyar metreküp doðalgaz tasarruf edilmiþ olacak. Tasarruf edilen bu miktar 2020 yýlýnda konutlarda tüketilen toplam enerjinin yüzde 15,5’ine karþýlýk geliyor ve parasal karþýlýðý 60 milyar TL’yi aþýyor. Türkiye’deki binalarý ýsý yalýtýmlý hale getirerek, ülkemizin toplam enerji tüketimini yaklaþýk yüzde 15, hane halkýnýn yakýt giderlerini yüzde 50 azaltmamýz mümkün. Sadece binalarýn enerji verimli hale getirilmesiyle (En az C sýnýfý binalar) her yýl 9-10 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var. Yalýtým Kredisi sadece vatandaþa deðil devletimize de kazandýracak.”

 

Eðitim çalýþmalarýyla farkýndalýðý artýracaðýz


Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ile  14 farklý ilde düzenlenen Tüm Yönleriyle Yalýtým seminerlerine  bu yýl belediyelerle devam ettiklerini belirten Eruslu, Silivri Belediyesi ve Gaziantep Büyükþehir Belediyesi iþ birliðinde yapýlan ýsý, su, ses ve yangýn yalýtýmý seminerlerinin yoðun ilgi gördüðünü, yalýtýmla ilgili kamu ve özel sektörde görev alan profesyonellere, geleceðin tasarýmcýsý ve karar vericisi konumuna gelecek öðrencilere, yalýtým yaptýrmayý düþünen vatandaþlara yönelik eðitim ve bilinçlendirme çalýþmalarýna devam edeceklerini belirtti.

 

 

Mevzuatlarý geliþtirerek uygulanmasýný saðlamalýyýz

 

Tüm yalýtým branþlarýnýn, yönetmelik ve standartlara uygun bir þekilde üretilmesi ve uygulanmasýnýn gerektiðine dikkat çeken Emrullah Eruslu þunlarý söyledi: 

“Bugüne kadar sektörümüzü direkt etkileyen yönetmelikler konusunda önemli çalýþmalar yaptýk. 2000 yýlýnda Binalarda Isý Yalýtýmý Yönetmeliði’nden, 2018 yýlýnda yürürlüðe giren Binalarda Su Yalýtýmý Yönetmeliði ile Binalarýn Gürültüye Karþý Korunmasý Yönetmeliði’ne kadar yalýtýmýn tüm branþlarý ile ilgili mevzuatlarýn ve kýlavuzlarýn hazýrlanmasýna katký saðladýk. 

 

Enerji verimliliði açýsýndan ülkemiz için stratejik öneme sahip olan ýsý yalýtýmý ile ilgili mevzuatlardaki geliþtirmelerin sürdürülmesi gerekiyor. Bugün mevzuatlarýmýzýn tanýmladýðý asgari kalýnlýklardan çok daha kalýn ýsý yalýtýmý yapýlmasýnýn önünü açmamýz gerekiyor. Bu amaçla hayata geçirdiðimiz “Tek Yol U Dönüþü” kampanyamýzla ülkemizdeki binalarýn daha az enerji harcayan, çevre dostu bir yapýya kavuþmasý için çatý, duvar ve döþemelerimizdeki yalýtým kalýnlýklarýný artýrarak ve kaplamalý yalýtým camý üniteleri kullanarak U deðerlerimizin iyileþtirilmesi gerekliliðini vurguladýk.

 

Küresel enerji dengelerindeki deðiþimler ülkeleri enerji verimliliði konusunda daha hýzlý adýmlar atmaya yöneltiyor. Þubat ayýnda Binalarda Enerji Performansý Yönetmeliði'nde bir düzenleme yapýlarak, 1 Ocak 2023'ten itibaren, bir parseldeki toplam inþaat alaný 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalarýn enerji performans sýnýfýnýn en az 'B' olacak þekilde inþa edilmesini ve kullanýlacak enerjinin en az yüzde 5'ini yenilenebilir enerji kaynaklarýndan karþýlanmasýný zorunlu hale getirdi. Düzenleme, halen "C" olan asgari enerji performansýnýn "B"ye çýkarýlmasýný, ýsý yalýtýmýnda kullanýlan yalýtým malzemesi kalýnlýklarýnýn da bir miktar artýrýlmasýný saðladý.  Öte yandan enerjide dýþa baðýmlýlýðýmýzý azaltmak için tüm binalarý kapsayan ve enerji verimliliðinde yüzde 20’den çok daha fazla iyileþtirme hedefleyen düzenlemelere ihtiyacýmýz olduðunu belirtmek isterim.” 

 

Açýklamalarýnda deprem önlemlerinin önemine de deðinen Emrullah Eruslu, “Ülkemizin bir baþka gerçeði depremi de unutmamak gerekiyor. Depremin yol açtýðý büyük yýkýmlarýn en önemli nedenlerinden biri korozyon olarak karþýmýza çýkýyor.  Bir yapýnýn ana unsurlarý olan demir ve betonu, suyun olumsuz etkilerinden su yalýtýmýyla koruyarak binalarýmýzý depreme karþý güçlü hale getirmeliyiz.

 

Öte yandan özellikle evde kapalý kaldýðýmýz pandemi döneminde ses yalýtýmýnýn önemini çok daha fazla hissettik. Günün büyük bölümünde birçok alanda gürültünün yýpratýcý etkilerine maruz kalýyoruz. ÝZODER olarak toplum saðlýðý için gürültü farkýndalýðýnýn oluþmasý ve gürültüye alýþmamak için çalýþmalarýmýzý sürdüreceðiz.

 

Yapýlarda yangýndan korunmak ve yangýn sýrasýnda güvenli bir þekilde yapýyý terk edebilmek için yangýn yalýtýmý ile önlem almamýz hayati önem taþýyor. Yangýn yalýtýmý uygulamalarýnýn, yeni bina ve renovasyon çalýþmalarýnýn bir parçasý olmasý gerekiyor.

 

Þu aþamada kentsel dönüþüm süreci; ýsý, su, ses ve yangýn yalýtýmý uygulamalarýnýn yapýlacaðý önemli bir fýrsat olarak karþýmýza çýkýyor. Elimizdeki bu fýrsatý iyi deðerlendirerek yeniden inþa edilecek tüm binalara doðru yalýtým  uygulamalarýnýn yapýlmasýný saðlamalýyýz. Türkiye’deki binalarýn ýsý, su, ses ve yangýn yalýtýmýyla  daha az enerji harcayan, güvenli, saðlýklý, konforlu ve çevre dostu olmasý için ÝZODER olarak 29 yýldýr olduðu gibi çalýþmalarýmýzý sürdüreceðiz.” dedi.

Yorumlar

Top