YENADER: ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝNDE BÝNALARDA DA YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ KULLANIMINA GEÇÝÞ ÖNEMLÝ

YENADER: ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝNDE BÝNALARDA DA YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ KULLANIMINA GEÇÝÞ ÖNEMLÝ

Binalarýn enerji verimli olarak adlandýrýlmasýnda en etkili rolü yenilenebilir enerji kaynaklarý oynuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarýndan elde edilen elektrik sayesinde binalarda üst düzey enerji verimliliði saðlandýðýný belirten Yenilenebilir Enerji Araþtýrmalarý Derneði (YENADER) Baþkaný Prof. Dr. Kerem Alkin, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnca hazýrlanan "Binalarda Enerji Performansý Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik”i ele alarak konu hakkýnda deðerlendirmelerde bulundu.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðýnca hazýrlanan "Binalarda Enerji Performansý Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik"e baðlý olarak 1/1/2023 tarihinden 1/1/2025 tarihine kadar toplam yapý inþaat alaný 5000 m2 ve üzeri binalarýn birincil enerji ihtiyacýnýn en az yüzde 5 oranýnda yenilenebilir enerji kullanýmýna sahip olmasý zorunlu hale geldi. 1/1/2025 tarihinden sonra bu oran yüzde 10 olarak, toplam yapý inþaat alaný ise 2000 m2 olarak uygulanacak. Yeni düzenlemeye göre hazýrlanmayan projelere ruhsat verilmeyecek.
 
SÜRDÜRÜLEBÝLÝR BÝR GELECEK ADINA YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ KAYNAKALARININ BÝNALARDA KULLANIMI ÖNEM TAÞIYOR
 
Yerli ve milli enerji kaynaklarý olan yenilenebilir enerji kaynaklarý bakýmýndan ülkemizin oldukça yüksek potansiyeli olduðunu vurgulayan Yenilenebilir Enerji Araþtýrmalarý Derneði (YENADER) Baþkaný Prof. Dr. Kerem Alkin, mümkün olduðunda her koþulda yenilenebilir enerji kaynaklarýndan yararlanýlmasý gerektiðini belirterek açýklamalarýna þu þekilde devam etti:  
 
“Yayýnlanan yönetmelik doðrultusunda enerji verimliliði normal binalara kýyasla daha fazla olan ve kullandýðý enerjinin bir kýsmýný yenilenebilir enerji kaynaklarýndan saðlayan Neredeyse Sýfýr Enerjili Binalar (NSEB) konseptine geçiþ aþamalý olarak zorunlu hale geleceði görülüyor. 1/1/2023 tarihinden 1/1/2025 tarihine kadar, bir parseldeki toplam inþaat alaný 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalarýn enerji performans sýnýfý en az 'B' olacak þekilde inþa edilmesi gerekiyor. Bu binalarýn kullandýðý enerjinin en az yüzde 5'inin güneþ, rüzgar, jeotermal, biyokütle ve biyogaz enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarýndan karþýlanmasý zorunlu hale geliyor. Yenilenebilir enerjinin binalarda kullanýmýnýn yaygýnlaþmasý sürdürülebilir bir gelecek adýna büyük önem taþýyor. Ayný zamanda bu uygulamalar enerji alanýnda ülkemizin dýþa baðýmlýlýðýnýn azaltýlmasýnda da önemli rol üstlenecek.”
 
ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ ÝÇÝN YENÝLENEBÝLÝR ENERJÝ KULLANIMI ÞART
 
Akýllý binalar enerji verimliliðini artýrmak amacýyla, binalarýn enerji harcamalarýný kendi sistemleriyle kontrol ettiði yapýlar olarak biliniyor. Kullanýcý konforundan ödün vermeden binanýn enerji harcamalarýný en az düzeyde tutmaya çalýþan akýllý binalarda en ileri teknolojik sistemler kullanýlmýþ olsa dahi yenilenebilir enerji kaynaklarýndan yararlanýlmadýðý sürece yeterince etkin olamayacaðýndan bahseden Prof. Dr. Kerem Alkin, sözlerini þu þekilde sürdürdü:
 
“Binalarda güneþ, rüzgar, jeotermal, biyokütle ve biyogaz enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarýndan yararlanýldýðýnda binanýn ýsýtma, klima, havalandýrma ve aydýnlatma enerjisi yükleri en aza iniyor. Akýllý binanýn en önemli amacý binalarda enerji verimliliðini artýrmak ve kullanýcý konforunu mümkün olan en az enerji harcamasýyla en üst düzeyde ve saðlýklý yollarla saðlamak olduðundan bu amaca ulaþmadaki en önemli kriter yenilenebilir enerji kaynaklarýndan en üst düzeyde yararlanmak olarak ortaya çýkýyor.”
 

Yorumlar

Top