'KONUTTA EN DOÐRU YATIRIM, YALITIM YAPMAK'

'KONUTTA EN DOÐRU YATIRIM, YALITIM YAPMAK'

Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) binalarýn enerji verimliliðine göre kredi þartlarýný ve limitlerini yeniden düzenlemesini deðerlendiren ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu, "Konutlarda enerji verimliliðini önceleyen bu kararý memnuniyetle karþýlýyoruz. Bu düzenleme enerji verimliliði konusundaki farkýndalýðýn yaný sýra yalýtýmlý konutlarýn sayýsýný da konutlarýn niteliðini de artýracaktýr." dedi.

BDDK, konut kredilerine sýfýr veya ikinci el ayrýmý getirerek enerji sýnýflarýna göre kredi limitlerini belirleyen düzenlemeyi hayata geçirdi. Düzenlemeyle sýfýr konutlarda enerji sýnýfý A olan bir evin deðeri 2 milyon TL ve altýndaysa yüzde 90, B sýnýfýnda %85, C sýnýfýnda ise %80; enerji sýnýfý A olan yeni konutun deðeri 2 milyon TL ile 5 milyon TL arasýnda ise yüzde 70, B sýnýfýnda yüzde 65, C sýnýfýnda yüze 60’a kadar kredi alýnabilecek. Ýkinci el konutta deðer aralýðý 500 bin TL ile 2 milyon TL arasýnda olan konutlar A enerji sýnýfýnda deðerin yüzde 70’i, B sýnýfýnda deðerin yüzde 65’i, diðer sýnýflarda ise deðerin yüzde 60’ý kadar; 2 milyon ile 5 milyon TL arasýnda A sýnýfýnda yüzde 50, B sýnýfýnda yüzde 45, diðer enerji sýnýflarýnda yüzde 40’a kadar kredi kullanýlabilecek. 

Yeni düzenlemenin olasý etkilerini deðerlendiren Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði (ÝZODER) Yönetim Kurulu Baþkaný Emrullah Eruslu, "Deðiþen küresel dengeler ve yükselen fiyatlar nedeniyle enerjinin giderek kýymetlendiði bir dönemdeyiz. Enerjimizin yüzde 70'ini ithal ediyoruz ve bunu tasarruflu kullanarak ülkemize katký saðlayabiliriz. 2021 yýlý Enerji Ýthalatý 50,7 milyar dolar olarak gerçekleþti. 2022 yýlý için sadece ocak – mart döneminde enerji ithalatý ise 25 milyar dolarý buldu ÝZODER olarak uzun yýllardýr, ülkemize ve halkýmýza daha düþük enerji faturasý, daha temiz çevre olarak yansýyacak yalýtým konusunu gündemde tutmaya çalýþýyoruz. Enerjide dýþa baðýmlýlýðýmýzý azaltmak için yalýtýmla enerji talebini asgariye indirebiliriz. BDDK'nýn bu isabetli kararý mevcut yapýlarda enerji verimliliði yüksek, yalýtýmlý evlerin tercih edilmesini saðlarken, ikinci el konutlarda da enerji verimliliðini yükseltmeye yönelik adýmlarý hýzlandýracaktýr. Yalýtým kredisinin ardýndan konut kredilerinde yapýlan bu düzenlemeyi memnuniyetle karþýlýyoruz. Bu düzenleme enerji verimliliði konusundaki farkýndalýðýn yaný sýra yalýtýmlý konutlarýn sayýsýný da artýracaktýr. Böylece her iki düzenleme birbirini desteklemiþ oldu." þeklinde konuþtu.

Konutta en doðru yatýrým: yalýtým

Konut kredilerinde enerji sýnýfýna göre yapýlan düzenlemenin, evini yenileyeceklere yatýrým deðeri bakýmýndan da perspektif sunduðunu söyleyen Emrullah Eruslu, "Hayata geçirdiðimiz 'Tek Yol U Dönüþü' kampanyamýzla ülkemizdeki binalarýn daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapýya kavuþmasý için çatý, duvar ve döþemelerimizdeki yalýtým kalýnlýklarýnýn artýrýlmasýný, kaplamalý yalýtým camý üniteleri kullanarak U deðerlerimizin iyileþtirilmesi gerekliliðini vurguladýk. Yaþadýðýmýz bölgenin iklim koþullarýna göre mevzuatlarýmýzýn tanýmladýðý asgari kalýnlýklardan daha kalýn ýsý yalýtýmý yaptýrarak, A ve B sýnýfý binalarý hedeflemeliyiz. Antalya ve Ýzmir gibi sýcak iklim bölgelerinde 6-8cm, Ýstanbul gibi ýlýman iklime sahip bölgelerde 9-10cm, Ankara gibi soðuk olan yerlerde 10-12cm ve Erzurum gibi çok soðuk olan yerlerde 14-15cm kalýnlýklarda yalýtým yapmamýz gerekiyor. Böylece konutlarýmýzýn enerji verimliliðini yükseltirken, yatýrým anlamýnda da kredibilitesini ve enerji sýnýfýný da artýrmýþ oluruz. Konutta yapýlabilecek en doðru yatýrým þu an yalýtým olarak görünüyor. Bu düzenlemelerle ülkemizdeki nitelikli konutlarýn sayýsý da artacaktýr." dedi.

 

Enerji Kimlik Belgesi

 

Binalarda Enerji Performans Yönetmeliði ile ülkemizdeki tüm konutlarýn 1 Ocak 2020 tarihi itibarýyla Enerji Kimlik Belgesi almasýný  zorunlu hale getirdiðini belirten Eruslu sözlerini þöyle sürdürdü: “Yeni binalarýn iskan alabilmesi için en az C sýnýfý Enerji Kimlik Belgesi almalarý gerekli. Binalarýn ne kadar enerji harcadýðýný gösteren Enerji Kimlik Belgesi ayný zamanda sýnýfýný da belirliyor. Enerji Kimlik Belgesi'nde binanýn enerji tüketimi ve sera gazý salýmý, A ile G arasýnda sýnýflandýrýlýyor. 

 

Diðer yandan Binalarda Enerji Performansý Yönetmeliði'nde yapýlan deðiþiklikle 1 Ocak 2023'ten itibaren, bir parseldeki toplam inþaat alaný 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalarýn enerji performans sýnýfýnýn en az 'B' olacak þekilde; 2025 yýlýnan itibaren de 2 bin metrekareden büyük olan binalarýn enerji performansýnýn en az 'B' sýnýfýnda inþa edilmesi zorunlu oldu. Þimdiden yalýtýmlý ve enerji sýnýfý yüksek binalar inþa edilmesi ve mevcut binalarýn da yalýtýmla enerji sýnýflarýnýn yükseltilmesi kredi avantajý yaný sýra yeni dönem mevzuatýmýza da uyum saðlayacak.  Üstelik vatandaþlarýmýz ýsýtma ve soðutma giderlerinden de yüzde 50’ye yakýn tasarruf etmeye baþlayacak.”

 

 

ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu, ayný zamanda yalýtým sektörünü hareketlendirecek bu tür düzenlemelerin pek çoðu yerli üretim yapan yalýtým malzemeleri sanayisini de hareketlendireceðini sözlerine ekledi.

 

 

Yorumlar

Top