ÝNþAAT SEKTÖRÜNÜN YÜZDE 3,5-4 ARASINDA BÜYÜMESÝ BEKLENÝYOR

ÝNþAAT SEKTÖRÜNÜN YÜZDE 3,5-4 ARASINDA BÜYÜMESÝ BEKLENÝYOR

Yapý-Endüstri Merkezi tarafýndan Türk yapý sektörünün yýllýk performansýna dair en geniþ deðerlendirmeyi sunan "Türk Yapý Sektörü Raporu 2014" için yapýlan çalýþmalarda sektörle ilgili bazý bulgular netleþmeye baþladý.

Türk Yapý Sektörü Raporu 2014'ün ön deðerlendirmesine göre 2014 yýlýnýn tamamýnda inþaat sektörünün yüzde 3,5-4,0, yapý malzemeleri sanayi üretiminin yüzde 5,0, yapý malzemeleri iç pazarýnýn yüzde 10-12 arasýnda büyümesi öngörülüyor.

Elde edilen ilk belirlemelere göre, ekonomi ve inþaat sektörü 2014 yýlý ilk yarýsýnda küçülürken, inþaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yýlýn ayný döneminin 111 bin kiþi üzerinde gerçekleþti. Sektör Türkiye için oldukça önemli bir istihdam kaynaðý olmayý sürdürüyor.
Hazýrlýk çalýþmalarý sürdürülen Türk Yapý Sektörü Raporu 2014'te; büyüme ivmesi, gayrimenkul sektörü, üretim, tüketim, ihracat ve ithalat büyüklükleri gibi çok çeþitli veri ve etkenler ýþýðýnda, önceki yýllarla karþýlaþtýrmalý olarak analiz edilecek.

Yapý dünyasýnýn bilgi merkezi Yapý-Endüstri Merkezi tarafýndan hazýrlanan Türk Yapý Sektörü Raporu 2014 yenilenen tasarýmý, geniþleyen içeriði, 2015 yýlý dýþ ticaret ithalat-ihracat rakamlarýna ve yeni geliþen pazarlara dair öngörüleriyle birlikte her yýl hazýrlanan rapordan çok daha farklý bir konseptle hazýrlanýyor.

Baþlatýlan çalýþmalar doðrultusunda Türk Yapý Sektörü Raporu danýþmaný Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel tarafýndan hazýrlanan çalýþmada; Ekonominin lokomotiflerinden inþaat sektörünün 2014 yýlý ilk yarýsýnda yüzde 3,8 büyüdüðü ve ekonomide uygulanan politikalar ile inþaat sektöründeki büyümenin yavaþladýðý vurgulanýyor. Ýnþaat sektörünün 2014 yýlýný ise yüzde 3,5-4,0 arasýnda büyümeyle kapatacaðý öngörülüyor. Raporla ilgili ön deðerlendirmelere göre ekonomide uygulanan iç talebi sýnýrlayan politikalarýn konut satýþlarýný etkilediði belirtiliyor. 2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda konut satýþlarý geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 7,8 gerileyerek 524.776 adet oldu. Yabancýlarýn konut alýmý ise ayný dönemde yüzde 62,5 arttý ancak 8.507 adette kaldý.

Ýnþaat sektörü ekonomide ve sektördeki büyüme hýzýnda yaþanan yavaþlamaya raðmen istihdamýný arttýrýyor. 2014 yýlý ilk yarýsý sonunda inþaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yýlýn ayný döneminin 111 bin kiþi üzerinde. Türkiye için oldukça önemli bir istihdam kaynaðý olan sektör, çalýþan sayýsý ve çalýþma koþullarý göz önüne alýndýðýnda iþ güvenliði ihtiyacýyla öne çýkýyor. Türk Yapý Sektörü Raporu 2014 için yapýlan çalýþmalarda, 2014'ün son çeyreðine girilirken elde edilen bazý önemli bulgu ve deðerlendirmeler þöyle:

Geliþmiþ ülkelerde büyüme, geliþenlerde daralma
Dünya ekonomisi 2014 yýlýnda özellikle geliþmiþ ülkelerdeki toparlanma ile birlikte 2013 yýlýndan daha hýzlý büyüyor. Geçen yýlýn ilk yarýsýnda yüzde 2,4 olan dünya ekonomisindeki büyüme 2014 yýlýn ilk yarýsýnda yüzde 2,9 olarak gerçekleþti. ABD ekonomisinde hýzlanan ve giderek kalýcý hale gelen büyüme dünya ekonomisi için de ümit veriyor. AB ekonomisi de 2013 yýlýnda baþladýðý büyümesine devam ediyor. Geliþen ülkelerde ise ekonomik büyümeler yavaþlamakta ve potansiyellerinin altýnda gerçekleþiyor.

Geliþmiþ ve geliþen ülkelerdeki ekonomik performanslar inþaat sektörüne de yansýrken, ABD'de inþaat, konut ve gayrimenkul sektörü 2014 yýlýnda hýzlý bir büyüme gösteriyor. AB inþaat sektörü de uzun bir aradan sonra yeniden büyüyor. Buna karþýlýk geliþen ülkelerde ise inþaat sektörlerinde büyüme yavaþlýyor. Çin ve Hindistan'da yavaþlayan inþaat sektörlerindeki büyüme, Rusya ve Brezilya'da ise neredeyse durma noktasýnda.

Yine ekonominin üzerinde büyüyor
Türkiye ekonomisi 2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda yüzde 3,3 büyüdü. Fiyat istikrarý ve finansal istikrarý hedefleyen politika uygulamalarý ile özellikle özel tüketim ve yatýrým harcamalarý ile birlikte ekonomik büyüme yavaþladý. 2014 yýlýnýn tamamýnda yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor. Ekonominin lokomotiflerinden inþaat sektörü 2014 yýlý ilk yarýsýnda yüzde 3,8 büyüdü. Ekonomide uygulanan politikalar ile inþaat sektöründeki büyüme de yavaþladý. 2014 yýlýnýn genelinde inþaat sektörünün yüzde 3,5-4,0 arasýnda büyümesi bekleniyor. Ýnþaat sektörü ekonomide ve sektördeki büyüme hýzýnda yaþanan yavaþlamaya raðmen istihdamýný arttýrýyor. 2014 yýlý ilk yarýsý sonunda inþaat sektöründe istihdam 1.95 milyon ile geçen yýlýn ayný döneminin 111 bin kiþi üzerinde. Sektör önemli bir istihdam kaynaðý olmayý sürdürüyor.

Yurtdýþý müteahhitlik iþleri
Yurtdýþý müteahhitlik hizmetleri inþaat sektörünün en kuvvetli alanlarýndan birini oluþturuyor. 2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda alýnan proje sayýsý geçen yýlýn ilk yarýsýna göre 2 adet artarak 116 oldu, ancak üstlenilen iþlerin tutarý yüzde 14,7 gerileyerek 9,9 milyar dolara indi. 2014 yýlýnda Irak, Libya, Rusya, Mýsýr ve Cezayir pazarlarýnda yaþanan sýkýntýlar ile üstlenilen iþlerde önemli düþüþler ortaya çýktý. Jeopolitik riskler Müteahhitlik sektörünün performansýný sýnýrladý.

Türkiye konut dýþý yapý sektörü
Fiili inþaat iþlerindeki yavaþlamaya karþýn yýlýn ilk yarýsýnda yeni projelere baþlama iþtahý sürdü. Nitekim 2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda alýnan yeni konut yapý ruhsatlarý metre kare olarak yüzde 35,7 artarak 84,0 milyon metre kareye ulaþtý. Konut dýþý binalar için alýnan yapý ruhsatlarý ise metre kare bazýnda yüzde 36,2 artarak 28,6 milyon metre kare olarak gerçekleþti. Otel, ofis, ticaret binalarý (AVM vb) ile sanayi-depo binalarýnýn tamamýnda alýnan yapý ruhsatlarý önemli ölçüde arttý.

Yapý malzemeleri sanayi
Yapý malzemeleri sektörü inþaat sektöründe yurtiçi ve yurtdýþýnda, özellikle komþu ülkelerde yaþanan geliþmelerden etkileniyor. Yapý malzemeleri iç pazarý 2014 yýlý ilk yarýsýnda geçen yýlýn ayný dönemine göre nominal olarak yüzde 13.7 geniþleyerek 54.9 milyar TL'ye ulaþtý. Yüzde 10'a yakýn enflasyon ile hesaplandýðýnda reel olarak yüzde 3,5 büyüdü. Yapý malzemeleri sanayi üretimi yýlýn ilk yarýsýnda yüzde 5,2 büyüdü.

Yapý malzemeleri sektörü içinde 2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda üretimi en çok zayýflayan alt sektörler; soðutma ve havalandýrma donanýmlarý, profil demirler, mermerler, metal inþaat malzemeleri, inþaat demirleri, seramik sýhhi ürünler ile hazýr beton sektörleri oldu. Sanayi üretimi en çok geliþme gösteren alt sektörler ise; metalden kapý ve pencere, duvar kaðýdý, parke-yer döþemeleri, kayalar, elektrikli aydýnlatma ekipmanlarý ile kireç ve alçý sektörleri oldu. Yapý malzemeleri ihracatý yýlýn ilk yarýsýnda yüzde 3,0 artarak 12.74 milyar dolar oldu.

Mevcut küresel koþullar içinde yeni pazarlar edinmek giderek zorlaþýrken, yapý malzemeleri sektöründe Türkiye'nin pazarlarýný Avrupa Birliði ülkeleri ABD, Rusya, Orta Asya ülkeleri, Ortadoðu ve Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri ile Balkan ülkeleri oluþturmaya devam ediyor. Türkiye'nin yapý malzemesi ihraç ettiði ilk 20 ülke deðiþmedi. Mevcut pazarlarýmýz içinde Almanya, Ýngiltere, ABD, Romanya, Mýsýr, Ýran, BAE ve Ýsrail pazarlarýnda toparlanan ve hýzlý ihracat artýþlarý olduðu görülüyor. Buna karþýn Rusya, Irak, S. Arabistan, Cezayir ve Libya pazarlarýnda önemli gerilemeler yaþanýyor.

Yapý malzemeleri ithalatý ise yýlýn ilk yarýsýnda geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 11.5 gerileyerek 5.44 milyar dolara düþtü. Ýnþaat sektöründeki yavaþlama ve döviz kurlarýndaki artýþ ithalatta gerilemeye yol açtý. Ýthalatýn yurtiçi malzeme tedariki ile ikame edildiði görülüyor.

2014 ve 2015 yýlý büyüme beklentileri
2014 yýlýnýn tamamýnda inþaat sektörünün yüzde 3,5-4,0, yapý malzemeleri sanayi üretiminin yüzde 5,0, yapý malzemeleri iç pazarýnýn yüzde 10-12 arasýnda büyümesi öngörülüyor. 2015 yýlý Türkiye ekonomisi, inþaat sektörü ve inþaat malzemeleri sanayi açýsýndan ýlýmlý büyümelerin olacaðý bir yýl olacaktýr. Seçim yýlý olmasý ile kamu altyapý yatýrýmlarýnýn hýzlanabileceði bir yýl olacaktýr. 2015 yýlýnda mevcut siyasi ve dýþ politik riskler çerçevesinde ekonomide yüzde 4,0, inþaat sektöründe yüzde 4,0-5,0 arasý ve inþaat malzemeleri iç pazarýnda da yüzde 10-12 arasý bir büyüme bekleniyor.

Yorumlar

Top