TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

Türkiye ÝMSAD’ýn her ay düzenli olarak açýkladýðý Aylýk Sektör Raporu’nun haziran ayý sonuçlarýna göre; nisan ayýnda inþaat malzemesi sanayi üretiminde büyüme hýz keserek yüzde 2,8 artýþ kaydetti. Dünya genelinde artan resesyon endiþelerinin etkisiyle Avrupa inþaat sektöründe yaþanan daralmanýn, Türk inþaat malzemesi sanayisinin önümüzdeki aylardaki performansýný etkilemesi bekleniyor.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD), yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen aylýk sektör raporunun haziran ayý sonuçlarýný açýkladý. Raporda þu deðerlendirmeler yer aldý: 

“Ýnþaat malzemeleri sanayi üretimi nisan ayýnda yavaþ da olsa büyümeye devam ederek geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 2,8 artýþ gösterdi. Böylece yýlýn ilk dört aylýk döneminde üretim artýþý geçen yýlýn ilk dört ayýna göre yüzde 4,2 oldu. Ýnþaat malzemelerine yönelik iç talep zayýflarken dýþ talepteki büyüme devam etti.

Ýnþaat malzemeleri sanayi üretimi 2022 yýlý ocak ayýnda enerji kesintileri nedeniyle önemli ölçüde yavaþlayarak yüzde 0,1, þubat ayýnda yüzde 8,3, mart ayýnda ise yüzde 4,8 artýþ kaydetmiþti. 

Alt sektörlerde farklý üretim performanslarý görüldü 

Yeni yýlda alt sektörlerde ise üretimde farklý performanslar izlendi. Bazý alt sektörlerde üretim artýþlarý olurken bazý gruplarda ise gerileme yaþandý. Yýlýn ilk dört ayýnda 13 alt sektörde üretim geçen yýlýn ayný dönemine göre artarken, alt sektörde üretim geriledi. Bu dört aylýk dönemde en yüksek üretim artýþý yüzde 31 ile seramik kaplama malzemelerinde, yüzde 22,6 ile birleþtirilmiþ parke ve yer döþemelerinde, yüzde 22,3 ile seramik saðlýk gereçlerinde gerçekleþti. Demir çelik çubuk ve profil üretimi yüzde 16,6, plastik inþaat malzemeleri üretimi ise yüzde 20,1 yükseldi. Buna karþýn tuðla ve kiremit üretiminde yüzde 18,6, demir çelik radyatör üretiminde yüzde 11,6 ve yalýtýmlý kablo üretiminde ise yüzde 5,8 gerileme oldu.    

Avrupa’da inþaat pazarýnda küçülme yaþanýyor

Dünya genelinde tüm pazarlara ihracat yapan Türkiye inþaat malzemeleri sanayisinin en önemli pazarýný Avrupa ve Euro bölgesi oluþturuyor. Küresel ekonomide ve Avrupa’da genel bir resesyon endiþesinin giderek yükselmesinin, inþaat faaliyetlerini de olumsuz etkilemesi bekleniyor. Dolayýsýyla Türkiye’nin inþaat malzemeleri ihracatýnda yýlýn ikinci yarýsýndaki performansýný da pazarlarýndaki inþaat faaliyetlerinin seyri ve inþaat malzemelerine yönelik talep belirleyecek.      

20 ay sonra mayýs ayýnda ilk kez küçülmeye iþaret eden Euro bölgesi inþaat faaliyetleri endeksi, haziran ayýnda 47 puana inerek küçülmenin hýzlandýðýný gösterdi. Sektördeki küçülmenin ana nedenlerini yüksek maliyet, fiyat baskýlarý, beklentilerdeki bozulma ve talepteki küçülme oluþturdu. Böylece arz ve tedarik sýkýntýlarý ile yüksek maliyetlerin sýnýrladýðý inþaat sektörü resesyon endiþelerinin yarattýðý talep daralmasý ile küçülmeye baþladý.

Euro bölgesinde alt sektörler itibarýyla konut inþaat faaliyetlerinde daha yüksek bir küçülme gözlendi. Faiz oranlarýndaki artýþlarla birlikte yavaþlayan konut talebine baðlý olarak konut inþaat faaliyetleri de küçülme eðilimine girdi. Ticari binalarýn faaliyetleri ise duraðanlaþtý. Alt yapý ve mühendislik faaliyetlerindeki büyüme ise sürüyor.

Euro bölgesi genelinde inþaat sektöründe alýnan yeni iþ sipariþlerinde de önemli bir daralma yaþandý. Buna baðlý olarak yýlýn ikinci yarýsýnda Euro bölgesinde inþaat sektöründe genel bir küçülme yaþanmasý bekleniyor.   

Almanya’da inþaat faaliyetleri küçüldü 

Euro bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya, inþaat sektöründe de lokomotif konumunda bulunuyor. Almanya’daki inþaat faaliyetleri çok daha erken, yýlýn ikinci çeyreðinde küçülmeye baþlamýþtý. Haziran ayýnda küçülme sürdü ancak hýzý yavaþladý. Almanya’da tüm alt sektörlerde inþaat faaliyetleri küçülürken konut inþaatlarýndaki daralma daha sýnýrlý kaldý. Konut finansman faiz oranlarýndaki artýþ, konut talebinde henüz hissedilir bir etki yaratmadý.

Yorumlar

Top