SYSTEMAIR AR-GE EKÝBÝ YDD YETKÝNLÝÐÝ KAZANDI

SYSTEMAIR AR-GE EKÝBÝ YDD YETKÝNLÝÐÝ KAZANDI

Ýklimlendirme sektörünün inovatif öncüsü Systemair, Yaþam Döngüsü Deðerlendirme metodu ile Türkiye’de kendi sektöründe ürünlerinin yaþam döngüsü boyunca yarattýðý etkileri belirleyen ilk firma oldu

Avrupa Yeþil Mutabakatýnýn gündemde olmasý ve Türkiye tarafýndan Yeþil Mutabakat Eylem Planý'nýn hazýrlanmasýnýn ardýndan üretim, tüketim ve geri dönüþüm süreçleri yeniden tasarlanýyor. Yeþil dönüþümü iyi analiz etmek ve bu deðiþime ayak uydurmak, üretim yapan firmalar için büyük avantaj saðlýyor. Dünyadaki sera gazý emisyonlarýnýn yaklaþýk yüzde 35’ine neden olan iklimlendirme endüstrisinde faaliyet gösteren þirketlerin doðaya karþý sorumluluk üstlenmesi de her geçen gün daha önemli hale geliyor. Üretim süreçlerinde karbon ayak izini minimize etmeyi hedefleyen Systemair Türkiye, bu konuda önemli bir ilke imza atarak Yaþam Döngüsü Deðerlendirmesi (YDD) çalýþmasýný kendi sektöründe uygulamaya baþlayan ilk firma oldu. Bu çalýþma sayesinde ürünlerinin yaþam döngüsü boyunca çevresel etkilerini hesaplayarak temiz üretim gerçekleþtirme konusunda hedefler belirleyen Systemair, sürdürülebilirlik yönetimi konusunda baþarýsýný artýrarak pazarda rekabet üstünlüðü kazanmayý planlýyor. Systemair, bu metodolojisi konusunda yetkinlik kazanan Ar-Ge ekibinin yaný sýra bu çalýþmanýn sonuçlarý sayesinde hangi teknoloji veya prosesin en düþük çevresel etkiye neden olacaðýný da hesaplayabilecek. Þirket, böylece Ar-Ge ihracatýnda sektörde adýndan söz ettirecek. 

Üretim ve tüketimin artmasý, sanayi sektörünün hýzla geliþmesi, kentleþme ve farklý parametreler, dünyadaki karbon emisyonunu hayati bir konu haline getiriyor. Ýklimlendirme sektöründeki ürünlerin çevresel etkilerinin deðerlendirilmesinin çok kritik olduðunu ifade eden Systemair Türkiye Genel Müdür Yardýmcýsý Ayþegül Eroðlu, üretimde karbon ayak izini minimize etmek için yaþam döngüsü boyunca oluþan çevresel etkilerinin hesaplanabilmesinin bir gereklilik olduðunu vurguladý. Þirketin Türkiye Ar-Ge merkezinde uygulamaya aldýðý Yaþam Döngüsü Deðerlendirmesi (YDD) uygulamasý sayesinde veri merkezi soðutma cihazý olan Geniox Tera baþta olmak üzere Systemair Grup genelindeki tüm ürünlerin üretim, lojistik ve operasyon süreçlerindeki çevresel etkilerinin hesaplanabileceðini söyleyen Eroðlu, þirketlerin bu sayede Avrupa Yeþil Mutabakatý ve Yeþil Mutabakat Eylem Planý 2021’e uygun iyileþtirmeler yapabileceðinin altýný çizdi.

 

Karbon sýfýr olma yolunda hýzla ilerliyor

Kýsaca YDD olarak adlandýrýlan Yaþam Döngüsü Deðerlendirmesi ile elde edilen sonuçlarý analiz ederek yeþil dönüþüme uyumlu iyileþtirmelerde bulunacaklarýný belirten Ayþegül Eroðlu; “YDD; ürünlerin iklim deðiþikliðine, su, hava ve kara ekosistemine olan etkilerinin hesaplandýðý bilimsel ve akademik bir yöntemdir. YDD, ürünlerimizin karbon ayak izi hesaplamasýný yapmanýn ötesinde tüm yaþam döngüsü boyunca çevreye olan etkisini ölçümleyip raporlamamýza ve gerekli iyileþtirmeler yapmamýza aracý oluyor. Üretim ve kullaným aþamalarýnda yüksek enerji ve ham madde gereksinimi olan süreçleri belirlemeye ve etkilerini hesaplamaya yardýmcý olan bu hesaplama metodu, ürettiðimiz ürünlerin çevresel etki seviyesini ortaya koyuyor. Böylece operasyon, lojistik, ham madde tedariki gibi aþamalarýn hangisinin daha çok çevresel etkiye sebep olduðu kolayca tespit edilebiliyor. Bu hesaplama, üretim süreçlerinin iyileþtirilmesi konusunda da ekolojik tasarýma destek olacak verileri saðlayarak dönüþüm süreçlerinde daha yeþil çözümler sunulmasýna olanak saðlýyor” dedi.

 

Systemair Ar-Ge ekibi YDD yetkinliði kazandý

Systemair Türkiye olarak bu deðerlendirmeyi Systemair Grup içinde kendi bünyesinde gerçekleþtirebilen tek firma olduklarýnýn altýný çizen Ayþegül Eroðlu, bu çözümün Ar-Ge ihracatýndaki rolünü þu sözlerle anlattý: “Ar-Ge ekibimiz, ÝTÜ ile yürüttüðü bu proje için özverili bir çalýþma sergiledi ve YDD alanýnda edindikleri yetkinliði kullanarak yaþam döngüsü deðerlendirme çýktýlarýný firmamýzýn kullandýðý seçim programýna entegre etti. Bu proje sonucunda, veri merkezleri için ürettiðimiz Geniox Tera serisindeki ürünlerin kapasite, aksesuar ve eklentileri ile üretim sürecinde yaratýlan çevresel etkileri otomatik olarak diðer kapasite ve tüketim bilgileri ile birlikte hesaplýyor ve tüm bu verileri ürün teknik seçim çýktýlarýnda raporluyoruz. Projenin ikinci fazýnda ise Systemair Grup bünyesinde kullanýlan ve müþterimize açýk olan ürün seçim programý Airware PRO’da seçilen tüm ürünlerin çevresel etkilerini SimaPro 9.1 yazýlýmý aracýlýðýyla EcoInvent veri tabanýyla iliþkili þekilde raporlamayý hedefliyoruz. Kazanýlan YDD hesaplama yetkinliði sayesinde 40’tan fazla ham madde ve komponente dair emisyon deðerlerini veri tabanýna ekledik. Üstelik Systemair’ýn faaliyet gösterdiði 52 ülkeye bu mühendisliði Türkiye olarak ihraç ediyoruz. Ýklimlendirme sektöründe YDD çalýþmasýný Ar-Ge ihracatý baþarýsýna da dönüþtürmenin mutluluðunu yaþýyoruz. Bu çalýþmanýn hem sektörümüze farklý bir perspektif kazandýracaðýna hem de Türkiye’nin ihracattaki stratejik rolünü güçlendireceðine inanýyoruz.”

 

Systemair ve ÝTÜ iþ birliði

ÝTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi iþ birliði ve ÝTÜ Öðretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoðlu yöneticiliðinde tamamlanan “Ýklim Dostu Ýklimlendirme Cihazlarý Üretimi” projesinin detaylarýyla ilgili açýklama yapan Ayþegül Eroðlu; “ÝTÜ ile birlikte önemli bir üniversite-sanayi ortak çalýþmasýna imza atarak YDD çalýþmamýzý gerçekleþtirdik. Bu çalýþmamýz ile Karbon Ayak Ýzi ve Su Ayak Ýzi hesaplamalarýný yaptýk. YDD çalýþmamýz sonucunda elde edilen çýktýlar üzerinden Geniox Tera ünitesinin etkilerinin iyileþtirilmesine yönelik sürdürülebilir ve yeþil çözümleri saptadýk. Ýklimlendirme sektöründe bu hesaplamalar, Türkiye’de ilk kez yapýlýyor. Üstelik dünyada sayýlý endüstriyel çalýþmalardan biri konumunda. Bu baþarýnýn arkasýnda Systemair’ýn teknik gücü, ÝTÜ'nün köklü bilgi birikimi ve deneyimi yer alýyor” diyerek sözlerini tamamladý.

Yorumlar

Top