TÜRKÝYE ÝMSAD ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi, haziran ayýnda faaliyetlerdeki hareketlenme ile desteklenirken, güven ve beklentilerdeki zayýflama ile sýnýrlandý. Mevsimsellik ve faaliyetlerdeki hareketliliðe raðmen yýlýn ikinci yarýsýna yönelik beklentilerde düþüþ kaydedildi. Ýhracat pazarlarýnda uzun süre sonra baþlayan yavaþlama endiþesi, güveni zayýflatan nedenlerden biri olarak öne çýktý.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi haziran ayý sonuçlarý açýklandý. Haziran ayýnda çalýþma gün sayýsýnýn normalleþmesi ile sektörde hareketlenme yaþanýrken, yýlýn geri kalanýna yönelik beklentilerdeki zayýflama dikkat çekti. 

Bileþik Endeks haziran ayýnda sýnýrlý ölçüde geriledi. Faaliyetlerdeki hareketlenme Bileþik Endeks’i desteklerken, güven ve beklentilerdeki zayýflama endekste düþüþe neden oldu. Mayýs ayý sonrasý sýnýrlý ölçüde gerileme kaydeden Bileþik Endeks haziran ayýnda 0,05 puanlýk düþüþle 74,76 puana indi. 

Yüksek sezonun etkileri hissedildi

Ýnþaat malzemeleri sanayisinde yüksek mevsimin olumlu katkýsý ve çalýþma gün sayýsýnýn önceki aya göre artmasý faaliyetlerde önemli artýþlara neden oldu. Bu dönemde iç ve dýþ talepte artýþlar görülürken yüksek enflasyon ve maliyetlerin sýnýrlayýcý etkisi zayýf kaldý.     

Mayýs ayýnda çalýþma günü sayýsýnýn azalmasý ile duraðanlaþan Faaliyet Endeksi haziran ayýnda sýçrama gösterdi. Yüksek sezonun da etkisiyle tüm faaliyet gruplarýnda artýþlar yaþanýrken, iç ve dýþ talepteki hareketlilik endekse büyük katký saðladý. Yurtiçi satýþlarýn yaný sýra ihracat tarafýnda da yükseliþ kaydedildi. Çalýþma gün sayýsýndaki normalleþme ile birlikte artan iç ve dýþ talep, üretimde artýþa yol açtý. Cirolar tarafýnda bir bölümü enflasyon kaynaklý yüksek artýþ görüldü. Olumsuz ekonomik geliþmelere raðmen iç ve dýþ talepteki hareketlilik ise sürüyor.

Güven Endeksi yýlýn ilk yarýsýnda kýrýlgan ve zayýf kalmaya devam etti

Güven Endeksi haziran ayýnda da sýnýrlý düþüþ göstererek bir önceki aya göre 0,63 puan azaldý. Böylece Güven Endeksi yýlýn ilk yarýsý boyunca kýrýlgan ve zayýf kaldý. Faaliyetlerdeki hareketlenmeye raðmen yeni bir ekonomik model denenmesi, Rusya-Ukrayna savaþý ve ekonomik unsurlar nedeniyle güven kaybý sürdü. Ayrýca ihracat pazarlarýnda uzun süre sonra baþlayan yavaþlama endiþesi güveni zayýflatan nedenlerden biri oldu. 

Bu dönemde Türkiye ekonomisine iliþkin güven seviyesinin sýnýrlý ölçüde gerilediði gözlendi. Ýnþaat sektöründe ve inþaat malzemeleri sanayisinde ise güven sýnýrlý düþüþler gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven seviyesi sýnýrlý ölçüde düþüþ kaydetti. Ýhracat pazarlarýna olan güven seviyesi de uzun süre sonra geriledi.                                  

Ýhracat sipariþleri uzun süre sonra ilk kez geriledi

Ekonomiye ait alt göstergeler gerilerken, sektöre iliþkin göstergelerde de düþüþler devam etti. Ýç ve dýþ sipariþlerdeki düþüþler beklentileri zayýflattý. Beklenti Endeksi haziran ayýnda da düþüþünü sürdürerek bir önceki aya göre 1,1 puan geriledi. 

Bu dönemde Türkiye ekonomisine iliþkin beklentilerde sýnýrlý düþüþ oldu. Yüksek maliyetler, yüksek sezona raðmen iç pazar sipariþlerini sýnýrladý. Önümüzdeki üç aya iliþkin alýnan yurtiçi sipariþler sýnýrlý ölçüde azaldý.                                              

Gelecek üç aya iliþkin alýnan ihracat sipariþleri de uzun süre sonra ilk kez geriledi. Ýhracat pazarlarýndaki yavaþlama hissedilmeye baþlandý.

Önümüzdeki üç aya iliþkin üretim beklentisi özellikle iç ve dýþ talepteki düþüþ ile zayýflayarak haziran ayýnda geriledi. Mevsimsellik ve faaliyetlerdeki hareketliliðe raðmen, yüksek enflasyon, maliyet artýþlarý ile iç ve dýþ talepteki yavaþlama, beklentileri zayýflattý. 




Yorumlar

Top