ÝZODER’DEN “DÜNYA DOÐA KORUMA GÜNÜ” AÇIKLAMASI

ÝZODER’DEN “DÜNYA DOÐA KORUMA GÜNÜ” AÇIKLAMASI

ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu: “Serinlerken dünyamýza verdiðimiz zararý yalýtýmla azaltmak mümkün”

‘28 Temmuz Dünya Doða Koruma Günü’ dolayýsýyla bir açýklama yapan ÝZODER Yönetim Kurulu Baþkaný Emrullah Eruslu, “Mevsim normallerinin üzerine çýkan hatta Avrupa’da ölümlere neden olan yüksek sýcaklýklar, ülkemizde de soðutma amaçlý enerji tüketiminde önemli artýþlara dolayýsýyla yüksek enerji faturalarýna neden oluyor. Yüksek enerji ihtiyacý, dünyaya daha çok zarar anlamýna geliyor. “Ýklim deðiþikliði – artan enerji kullanýmý – çevreye daha çok zarar” döngüsünü kýrmanýn en kolay ve hýzlý yolu, yalýtým uygulamalarýný yaygýnlaþtýrmaktýr. Yalýtým kredi desteði; bugünün konforu, dünyamýzýn geleceði için adým atma fýrsatý olarak önümüzde duruyor. Isýnýrken ve serinlerken dünyamýza verdiðimiz zararý binalarýmýza yalýtým yaptýrarak azaltmak mümkün” dedi.

 

Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði (ÝZODER) Yönetim Kurulu Baþkaný Emrullah Eruslu,


iklim deðiþikliðinin kalýcý etkilerini yaþadýðýmýz, hava sýcaklýklarýnýn mevsim normallerinin üzerine çýktýðý bugünlerde evlerimizde soðutmaya yönelik enerji kullanýmýnýn üst seviyelere yükseldiðine dikkat çekerek, “Yalýtým ile soðutma için harcadýðýmýz enerji miktarýný düþürebilir, oda sýcaklýðýný daha uzun süreli koruyabiliriz. Yalýtým kredisi desteði ile evlerimizde ýsýtma ve soðutma için kullandýðýmýz enerji miktarýný düþürerek hem aile bütçemiz hem de ülkemiz için verimliliðe imza atabilir, yalýtýmýn oluþturacaðý konfordan yararlanabiliriz. 28 Temmuz Dünya Doða Koruma Günü’nde dünyamýzýn kaynaklarýný korumaya olan farkýndalýðý artýrmak için hemen her fýrsatta dile getirdiðimiz yalýtýmýn faydalarýný bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Evlerimizi kýþýn ýsýtýrken olduðu gibi yazýn da soðuturken dünya kaynaklarýný harcýyoruz. Yalýtým sayesinde bu kaynaklarýn tüketilmesi ve doðaya verdiði zararlarý asgari düzeye indirebiliriz. Binalarda enerji verimliliði, baþta küresel ýsýnma olmak üzere çevresel sorunlar ile mücadelede en etkin uygulamadýr.” dedi. 

 

Türkiye olarak kullandýðýmýz enerjinin kabaca yüzde 70’ini ithal ettiðimizi hatýrlatan Emrullah Eruslu, “Enerji dengelerinin geldiði nokta ve küresel ýsýnma nedeniyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sýcaklýklarý Fransa, Almanya, Ýtalya gibi Avrupa ülkelerini enerji verimliliðini saðlamaya yönelik ciddi adýmlar atmaya yöneltti. Enerjisinin büyük bölümünde dýþa baðýmlý olan bir ülke olarak toplam enerjimizin yüzde 32,7’lik payýný binalarda kullanýyor, bunun da yüzde 80’ini ýsýtma ve soðutma amaçlý tüketiyoruz. Enerji faturamýz her geçen gün kabarýyor. 2022 yýlý için sadece ocak – mart döneminde enerji ithalatýmýz 25 milyar dolarý buldu. AB ülkelerinin bugün aldýðý önlemleri, biz de bir an önce hayata geçirmeliyiz. Yalýtým kredisi desteði bu anlamda çok önemli bir fýrsat. Bu kredi ile halkýmýz yüzde 0,99 faiz oranýyla 50 bin TL'ye kadar 60 ay vadeli olarak kredi kullanabilecek ve evlerini daha düþük faturalarla kýþýn ýsýtabilecek, yazýn klimayla serinletebilecek. Isý yalýtýmý uygulamalarý hem ilk yatýrým hem iþletme maliyetlerini düþürerek kendini kýsa sürede geri öder, bina ömrü boyunca tasarruf saðlamaya devam eder. Doðru yalýtým uygulamalarýyla hem fosil yakýt tüketimini azaltarak dünyayý daha az kirletmek, küresel etkileri azaltmak hem de yüzde 50’ye varan oranda tasarruf elde etmek mümkün. Kredi süresi olan 60 ayýn sonunda sera gazý azaltýmý 13,5 milyon ton CO2 mertebelerinde hesaplanýyor. Bu tasarruf; 124.000 adet aðaçtan oluþan 50.000 dönüm orman alanýnýn 5 yýl boyunca yuttuðu CO2 miktarýna eþ deðer. Öte yandan sadece binalarýn enerji verimli hale getirilmesiyle (en az C sýnýfý binalar) her yýl 9-10 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var.” þeklinde konuþtu.

 

Tüm vatandaþlarýmýzý daha kalýn yalýtým yapmaya davet ediyoruz

 

Ülkemizde tavsiye edilen U deðerlerinin (ýsýl geçirgenlik deðeri) iyileþtirilmesini önemli gördüklerini aktaran Emrullah Eruslu, ÝZODER’in “Tek Yol U Dönüþü” kampanyasýný bu amaçla hayata geçirdiklerini aktardý. “Tek Yol U Dönüþü” diyerek Türkiye’deki binalarýn daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapýya kavuþmasý için çatý, duvar ve döþemelerdeki yalýtým kalýnlýklarýnýn artýrýlarak, kaplamalý yalýtým camý üniteleri kullanýlarak U deðerlerinin iyileþtirilmesine dikkat çektiklerini belirtti. Emrullah Eruslu, açýklamalarýna þöyle devam etti:

Yaþadýðýmýz bölgenin iklim koþullarýna uygun kalýnlýkta ýsý yalýtýmý yaptýrarak, A ve B sýnýfý binalarý hedeflemeliyiz. Antalya ve Ýzmir gibi sýcak iklim bölgelerinde 6-8cm, Ýstanbul gibi ýlýman iklime sahip bölgelerde 9-10cm, Ankara gibi soðuk olan yerlerde 10-12cm ve Erzurum gibi çok soðuk olan yerlerde 14-15cm kalýnlýklarda yalýtým yapmamýz gerekiyor. Böylece konutlarýmýzýn enerji verimliliðini yükseltirken, yatýrým anlamýnda da kredibilitesini ve enerji sýnýfýný da artýrmýþ oluruz. Mevzuatlarýmýzýn bu bakýmdan yenilenmesine ihtiyaç var. Öte yandan BDDK’nýn konut kredilerinde binalarýn enerji sýnýfýný önceleyen kararý, konutta yapýlabilecek en doðru yatýrýmýn yalýtým olduðunu iþaret ediyor. Yalýtýmlý konut demek yazýn ve kýþýn daha az enerji tüketen, bina iç ýsýsýný koruyan, konforlu, nitelikli, çevreye duyarlý konut demek. Enerji ithalatýna ayrýlan onca kaynaða raðmen TÜÝK tarafýndan 06 Mayýs 2022 tarihinde yayýmlanan “Gelir ve Yaþam Koþullarý Araþtýrmasý”na göre, konutlarda yalýtýmsýzlýk dolayý ýsýnamama en çok karþýlaþýlan konut ve çevre problemi olarak öne çýkýyor. Rapor, kurumsal olmayan nüfusun yüzde 34,3'ü konutunda yalýtýmsýzlýk veya eksik yalýtýmdan dolayý ýsýnamama sorunu, yüzde 33,9'u sýzdýran çatý, nemli duvarlar, çürümüþ pencere çerçeveleri vb. problemler ile karþý karþýya kalýndýðýný ortaya koymaktadýr. ÝZODER olarak binalarda enerji verimliliðini artýracak, daha az enerji tüketerek ýsýtma-soðutma konforu saðlayacak uygulamalarý geliþtirme ve dünyamýzýn geleceði için farkýndalýk oluþturma çabalarýmýza devam edeceðiz."



Yorumlar

Top