ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATI YIL SONU ÝÇÝN REKOR SÝNYALÝ VERDÝ

ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATI YIL SONU ÝÇÝN REKOR SÝNYALÝ VERDÝ

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) her ay hazýrladýðý Dýþ Ticaret Endeksi’nin haziran ayý sonuçlarýný açýkladý. Son güncel verilerin yer aldýðý rapora göre mayýs ayýnda resmi tatiller nedeniyle azalan çalýþma günü sayýsýnýn etkisiyle düþüþ kaydeden inþaat malzemeleri sanayi ihracatý, haziran ayýnda hem aylýk hem de yýllýk olarak rekor kýrdý. Deðer olarak endeksin ölçülmeye baþladýðý 2013 Aðustos ayýndan bu yana en yüksek ihracat gerçekleþirken, ortalama birim fiyatlar yüzde 28,5 arttý.

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Dýþ Ticaret Endeksi haziran ayý sonuçlarýna göre; inþaat malzemeleri sanayisi ihracatta iki yeni rekora imza attý. Haziran sonu itibariyle aylýk ihracat 3,36 milyar dolar ile tarihi zirvesine ulaþýrken, yýllýk ihracat büyüklüðünde 34,52 milyar dolarla rekor kýrýldý. Bu dönemde deðer olarak en yüksek ihracat gerçekleþirken, ortalama birim fiyat yüzde 28,5 arttý. 

Dýþ ticarette haziran ayýnda yüksek bir performans gösteren inþaat malzemeleri sanayisi, miktar olarak daha sýnýrlý artýþla 5,31 milyon tonluk ihracat gerçekleþtirdi. 

Yýllýk (son 12 aylýk) ihracat ise miktar olarak 63,56 milyon tona gerilerken, yýllýk ortalama ihracat birim fiyatý 0,54 dolar/kg oldu.

Haziran ayýnda ihracat birim fiyat endeksi 108,98 puanla 2015 Ocak ayýndan bu yana en yüksek seviyesine çýktý. 2021 yýlý haziran ayýnda 0,49 dolar/kg olan ortalama ihracat birim fiyatý, yüzde 28,5’lik artýþla 2022 yýlý haziran ayýnda 0,63 dolar/kg seviyesine yükseldi.

Bu dönemde ithalattaki artýþ da devam etti. 2022 yýlý haziran ayýnda inþaat malzemeleri ithalatý geçen yýla göre yüzde 27’lik artýþla 957 milyon dolara yükseldi. Deðer ve miktar olarak da yýlýn en yüksek rakamlarýna ulaþýldý. Haziran ayýnda inþaat malzemeleri ithalatý 336 bin 613 ton, ithalat birim fiyatý ise 2,84 dolar/kg oldu.

Yýlýn ilk yarýsýný tarihin en yüksek sonucuyla kapatan inþaat malzemeleri sanayi ihracatýnýn önümüzdeki altý ayda, savaþýn etkileri, yüksek küresel enflasyon ve resesyon endiþelerinin etkisi altýnda kalmasý bekleniyor. Ýhracat birim fiyatlarýnýn da düþeceði tahminlerine raðmen yýl sonunda yýllýk ihracat büyüklüðünün geçen senenin üzerinde gerçekleþeceði öngörülüyor.

Bazý alt sektörlerde ihracat miktar olarak azalmaya baþladý 

Ýnþaat malzemeleri haziran ayý ihracat performansý alt sektörler itibarýyla geçen yýl ile karþýlaþtýrýldýðýnda daha çok birim fiyat artýþlarýndan kaynaklanan deðer artýþlarý izlendi. Miktar olarak ise düþüþler baþladý.

2022 yýlý haziran ayýnda küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarýndaki yüksek seyrin etkisiyle sekiz alt ürün grubunun tamamýnda ihracat birim fiyatlarý 2021 yýlý haziran ayýna göre yükseldi.

Bu dönemde demir çelik ürünlerin ortalama yýllýk ihracat birim fiyatlarý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 34,5, mineral, taþ ve toprak ürünlerin yüzde 26, prefabrik ürünlerin yüzde 30,1, aðaç ve ahþap ürünlerin yüzde 21,6 ve metal bazlý ürünlerin yüzde 32,4 oranýnda arttý.

Sekiz alt ürün grubunun beþinde ihracat 2022 yýlý haziran ayýnda miktar olarak geçen yýlýn haziran ayýnýn altýnda gerçekleþti. Miktar olarak düþüþlerde geçen yýlýn yüksek artýþlarýnýn baz etkileri görülmeye baþlandý ve sadece üç alt üründe miktar olarak artýþ yaþandý.    

Haziran ayýnda miktar olarak ihracat artýþlarý kimyasal bazlý ürünlerde yüzde 15,4, yalýtým malzemelerinde ise yüzde 29,5 oldu. Mineral, taþ ve toprak ürünlerin ihracatý miktar olarak yüzde 8,7, demir çelik ürünlerin yüzde 14,3 azaldý.              

Sekiz alt ürün grubunun tamamýnda ihracat deðer olarak önemli artýþlar kaydetti. Yalýtým malzemelerinde yüzde 31, metal bazlý ürünlerde yüzde 30,6, prefabrik yapýlarda yüzde 25,3, kimyasal bazlý ürünlerde yüzde 21,2, aðaç ve ahþap ürünlerinde ise yüzde 20,2 oranýnda arttý.

Türk sanayi mallarýna ilave talep savaþýn etkilerine raðmen sürüyor   

Geride býraktýðýmýz mayýs ayýnda çalýþma gün sayýsýnýn azalmasý nedeniyle Türkiye sanayi ihracatýnda yaþanan düþüþ sonrasý haziran ayýnda, yýlýn en yüksek ikinci aylýk ihracatýna ulaþýldý. Bu dönemde sanayi ürünleri ihracatý deðer olarak 17,34 milyar dolara yükseldi.

Rusya-Ukrayna savaþýnýn etkileriyle birlikte Türkiye’ye yönelik ilave talep artarak devam ediyor. Yüksek ihracat birim fiyatlarýnýn ihracata katkýsý da sürüyor. Haziran ayýnda Türkiye’nin toplam sanayi ürünleri ihracatý miktar olarak 11,19 milyon ton olarak gerçekleþti. Ortalama yýllýk ihracat birim fiyatlarý ise sýnýrlý ölçüdeki düþüþe raðmen yüksek kalmaya devam etti. Sanayi malý ihracatýnda ortalama birim fiyatlar 2021 yýlý haziran ayýnda 1,44 dolar/kg iken, 2022 yýlý haziran ayýnda 1,55 dolar/kg’a çýktý. 

Küresel ölçekte emtia ve nihai ürün fiyatlarýndaki artýþ birim fiyatlar üzerinde belirleyici oluyor. Devam eden savaþ fiyatlarý yukarý iterken resesyon endiþeleri düþüþ baskýsý oluþturuyor. Yýlbaþýndan bu yana Türkiye’nin sanayi mallarýna yönelik ilave talep ise artýþ kaydediyor. Hem Rusya-Ukrayna savaþýnýn pazarlarda artan etkilerinin hem de resesyon endiþelerinin önümüzdeki aylarda sanayi ihracatýný sýnýrlamasý bekleniyor.

Yorumlar

Top