SÖÐÜTLÜÇEÞME VÝYADÜK VE ÇEVRE DÜZENLEME ÝÞÝ HAKKINDA DUYURU

SÖÐÜTLÜÇEÞME VÝYADÜK VE ÇEVRE DÜZENLEME ÝÞÝ HAKKINDA DUYURU

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarý (TCDD) tarafýndan Fýratcan Ýnþaat Ticaret ve Turizm A.Þ. çatýsý altýnda hayata geçirilen “Söðütlüçeþme Viyadük Ýnþaatý ve Çevre Düzenleme Ýþi” hakkýnda deðerli kamuoyunu aydýnlatma ihtiyacý ortaya çýkmýþtýr.

1.Söðütlüçeþme’ye bir alýþveriþ merkezi (AVM) yapýlacaðý konusundaki ýsrarlý iddialar kesinlikle gerçeði yansýtmamaktadýr. Viyadüklerin altlarý yeme-içme ve kültür-sanat alanlarýndan oluþacaktýr.

 

“Söðütlüçeþme Viyadük Ýnþaatý ve Çevre Düzenleme Ýþi” projesinin ilk etabý, ilave bir viyadük yapýlmasý iþidir. Ayný zamanda mevcut viyadüklerin iyileþtirilmesi, deprem güvenliði açýsýndan güçlendirilmesi ve zeminde temellerinin saðlamlaþtýrýlmasý çalýþmalarý yapýlacaktýr. Mevcut viyadükler Yüksek Hýzlý Tren ve Marmaray sefer sayýlarýnýn artýrýlmasýna yetmediði gibi yolcu güvenliði açýsýndan da zaman zaman olumsuzluklara neden olmaktadýr. Yüksek Hýzlý tren sefer sayýlarýnýn ve Marmaray seferlerinin daha sýk ve güvenli yapýlabilmesi için inþa edilecek olan yeni viyadük projesi ve mevcut viyadüklerin güçlendirilmesi iþi yaklaþýk olarak 1 yýl içinde tamamlanmak üzere planlanmýþtýr.  Söðütlüçeþme Ýstasyonu viyadükleri, Haydarpaþa Garýnýn kullanýmý halinde de gerekli olan bir ihtiyaçtýr. 

 

Projenin ikinci etabýnda ise, yýllardýr yaya giriþinin bulunmadýðý, izbe, atýl, denetim dýþýnda kalan bir alan olarak güvenlik riski oluþturan viyadüklerin alt bölümlerinde giriþ-çýkýþýn serbestçe yapýlabildiði, tek katlý yiyecek-içecek ve Avrupa’daki benzer kentlerde bulunan sosyal ve kültür alanlarý kadar kaliteli bir mekân kazandýrýlacaktýr. 

 

Tüm alanlarýna sýnýrsýzca ulaþýlabilecek Söðütlüçeþme Tren Ýstasyonu projesi, Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi’nin Kadýköy, Ataþehir ve Ümraniye’yi de içine alan 650 bin metrekare büyüklüðündeki Yaþam Vadisi projesinin de içinde yer alacaktýr.

 

2.Söðütlüçeþme projesi kapsamýnda 250 aðacýn kesildiði iddiasý doðru deðildir. Çalýþmalarda Türkiye’de ilk sayýlabilecek bir uygulama ile aðaçlar proje alaný içerisinde taþýnmaktadýr.

 

“Söðütlüçeþme Viyadük Ýnþaatý ve Çevre Düzenleme Ýþi” projesi kapsamýnda inþaat alaný içerisinde yer alan yeþil örtü ve aðaçlar konusunda Çevre Etki Deðerleme (ÇED) Baþvurusu döneminde 18 Þubat 2022 tarihinde görevli Orman Mühendisleri tarafýndan “Aðaç Rölöve Planý / Teknik Raporu” hazýrlanmýþtýr.

 

Rapora göre çalýþmalarýn yapýlacaðý alanda 415 aðaç bulunmaktadýr. Bu aðaçlarýn bazýlarý kurumuþ, saðlýksýz, istilacý ve taþýnmasý mümkün olmayan türler olarak deðerlendirilmiþtir. Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’ndan alanda “Aday Anýt Aðaç” veya “Anýt Aðaç” niteliklerine sahip aðaç bulunmadýðý görüþü de alýnmýþtýr.

 

Aðaçlarýn büyük bir bölümünün yerinde korunacaðý çalýþmalar kapsamýnda, tüm ilgili makamlardan gerekli izinler alýnarak, Türkiye’de ilk sayýlabilecek bir uygulama ile yeni yapýlacak viyadük ayaklarýna denk gelen yaklaþýk 100 aðaç modern taþýma koþullarýyla, özenli bir þekilde proje alaný içerisinde belirlenen kýsýmlara taþýnmýþtýr. Taþýnan bu aðaçlarýn, görevli peyzaj mimarlarý gözetiminde bakýmlarý günlük olarak yapýlmaktadýr.

 

Gelecek günlerde de saðlýklý aðaçlarýn bir taraftan taþýnmasýna ayný þekilde devam edilirken, projenin bitirilme aþamasýnda Ýstanbul’un kent ve bölge dokusuna uygun olarak her biri en az 3-4 metre boyunda Akçaaðaç, Diþbudak, Sakýz, Erguvan, Akasya, Fýstýkçamý, Sedir, Servi türlerinden en az 350 aðaç daha dikilecektir. 

 

3.Projenin ruhsatýnýn ve gerekli izinlerinin bulunmadýðý söylemleri tamamen gerçek dýþýdýr. 10 Þubat 2022 tarihinde Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’ndan projenin ruhsatlarý alýnmýþtýr.

 

Söðütlüçeþme’de planlanan proje kapsamýnda, ÇED Yönetmeliði’ne uygun, proje detaylarýný, arazi yapýsýný, ulaþým faktörlerini, bölge florasýný detaylý çalýþma ve raporlarla analiz eden ve çözüm önerileri getiren bir proje tanýtým dosyasý Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’na sunulmuþtur. Ayný zamanda bu dosya Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’nýn elektronik ortamda paylaþýmý ile tüm kamuoyunun eriþimine açýktýr. Söz konusu dosya Bakanlýk tarafýndan incelenerek, 06.07.2022 tarihinde 71280893 220-02 E-20221490 sayýlý ‘ÇED Gerekli Deðildir’ kararý alýnmýþtýr.

 

Yine planlanan proje arazisi için yapýlan imar planý düzenlemelerinin Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’nca onaylanmasýný takip eden süreçte, mimari projeler oluþturularak Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’ndan 10.02.2021 tarihinde 2021/43, 2021/44, 2021/45, 2021/46, 2021/47, 2021/48, 2021/49 numaralý yapý ruhsatlarý alýnmýþtýr.

 

Saygýlarýmýzla,

Fýratcan Ýnþaat Ticaret ve Turizm A.Þ.

Yorumlar

Top