GAYRÝMENKUL SEKTÖRÜNDEKÝ ÞÝRKETLER GELECEÐÝNÝ UYUM PROGRAMLARIYLA ÝLERÝYE TAÞIYABÝLÝR

GAYRÝMENKUL SEKTÖRÜNDEKÝ ÞÝRKETLER GELECEÐÝNÝ UYUM PROGRAMLARIYLA ÝLERÝYE TAÞIYABÝLÝR

Uzaktan çalýþma sisteminin yaygýnlaþtýðý sektörlerden biri de gayrimenkul oldu. Türkiye veya yurtdýþýndaki birçok þantiyede çalýþmalar devam etse de bazý kritik departmanlarýn uzaktan çalýþma modeli karmaþýk sorunlarý da beraberinde getirdi. Çetinkaya Avukatlýk Bürosu Hukuk ve Uyum Profesyoneli Avukat Altuð Özgün, bu endiþelerin giderilmesi için þirket içindeki uyum programýnýn etkili ve sürdürülebilir bir þekilde uygulanýyor olmasýnýn hayati önem taþýdýðýný açýkladý.

Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan ve giderek geliþen gayrimenkul sektöründe uyum süreçleri, butik inþaat þirketlerinden Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatýrým ortaklýklarýna kadar bu sektörde yer alan herkes için büyük önem arz ediyor.

Uyum Programý Rekabetçi Avantaj Oluþturur

Global ekonomide global etik ve uyum düzenlemelerine uygun davranmanýn ve proaktif risk yönetiminin þirketler için rekabetçi avantaj olduðunu vurgulamaktadýr. Uyum Programýnýn sadece kanunlara uymaktan ibaret olmadýðýný ayrýca þirketin kendi kendisini sürekli deðerlendirdiði iþi daha iyi yapma kültürünün kuruma yayýlmasý anlamýna geldiðini ifade eden Çetinkaya Avukatlýk Bürosu Hukuk ve Uyum Profesyoneli Avukat Altuð Özgün, uyum programýnýn avantajlarýný þöyle belirtti:

  • Þirket finansal deðerinin artmasý ve itibarýn bir þirket deðeri olarak deðerlendirilmesi
  • Baþta müþteriler olmak üzere paydaþlarýn güveninin artmasý
  • Birleþme, Devralma, ortak giriþim ve benzer iþbirliklerinin kurulmasý ve devam etmesi için gerekli uluslararasý standartlarý saðlama
  • Deðiþen küresel risklere karþý þirketin baðýþýklýk sistemini güçlendirme
  • Yeni yetenek alýmýnýn kolaylaþtýrýlmasý
  • Þirket içinde çalýþan baðlýlýðýný arttýrmasý

Þirket içi endiþeler uyum programýyla çözülebilir

Gayrimenkul þirketlerinin yaþadýðý zorluklara da deðinen Özgün, “Yükleniciler malzeme ve iþ gücü sýkýntýsý, artan maliyetler ve proje teslim zorluklarýyla karþý karþýya kalýrken; bu zorluklar gayrimenkul þirketlerine proje tesliminde gecikmeler ve/veya müþteri taleplerinde karþýlanmasý güç deðiþimler olarak yansýyor. Sektör dinamikleri dikkate alýndýðýnda, çalýþanlarý iþe almanýn zorluklarý, sözleþme koþullarýnýn deðiþmesi, lojistik ve tedarik zincirindeki aksamalar, tedarik tarafýnda hýzla artan maliyetler, kur riski vb. dahil olmak üzere birçok endiþe hala devam ediyor. Bu endiþelerin giderilmesi için þirket içindeki uyum programýnýn etkili ve sürdürülebilir bir þekilde uygulanýyor olmasý önemli.

Gayrimenkul sektöründeki uyum düzenlemeleri hakkýnda bilgi sahibi olmak þirketi ileri taþýr

Özellikle hem Türkiye hem de farklý coðrafyalarda iþ yapan baþta inþaat þirketleri için, hukuka aykýrý iþlemlerin ve yolsuzluklarýn önüne geçilmesi, çalýþanlara güvenli bir iþ ortamý saðlanmasý, hýzla geliþen ve deðiþen sektör dinamikleri karþýsýnda iþletmenin korunmasý için gayrimenkul sektöründeki uyum düzenlemeleri hakkýnda bilgi sahibi olmak þirketi daha da ileriye taþýyacak önemli adýmlardandýr. Aksi takdirde, uyum sürecinin doðru yönetilememesi veya eksik noktalar içermesi þirketler aleyhine ciddi mali, hukuki ve itibar kaybýna varan sonuçlar doðurabilir.

Uyum Programýna Sahip Olan Þirketler Daha Fazla Yatýrým Alabilir ve Yatýrým Yapacak Finansmana Sahip Olabilir

Þirket içinde bir uyum programý tasarlanýrken gayrimenkul þirketlerinin taraf olduðu önemli sözleþmeler de dikkate alýnarak “Sözleþme Uyum Ýncelemeleri” yapýlmalý ve sektörün deðiþen koþullarýna göre periyodik olarak sektör risk ve analizleri güncellenmelidir. Karþýlaþýlabilecek bu uyum risklerine ve sorunlarýna yönelik politika ve prosedürler oluþturulmalý, bunlarýn þirket içinde doðru bir þekilde uygulanýp uygulanmadýðýnýn takibi yapýlmalýdýr. Oluþturulan uyum programýnýn ardýndan çalýþanlarýn bu konuda bilgilendirilmesi için eðitim verilmesi ise saðlýklý bir uyum sürecinin ayrýlmaz bir bileþenidir.

Gayrimenkul düzenlemeye en çok tabi sektörlerden biridir ve gerekli standartlara uyulmamasý veya standartlarýn karþýlanamamasý durumunda, düzenlemelerin yaný sýra cezalar ve yasal iþlemler de beraberinde gelir. Ödenebilecek yüksek meblaðlý idari para cezalarý, muhtemel müþteri kayýplarý ve yaþanabilecek dava temsil masraflarýnýn þirketlere getireceði mali yüklerin yanýnda þirket itibarýnýn da ciddi oranda zedelenebileceði göz önünde bulundurulmalýdýr.” þeklinde konuþtu.

 


Yorumlar

Top