ÝZODER’DEN HAKKARÝ ÇUKURCA ÜZÜMLÜ KÖYÜ’NE ANLAMLI DESTEK

ÝZODER’DEN HAKKARÝ ÇUKURCA ÜZÜMLÜ KÖYÜ’NE ANLAMLI DESTEK

World Human Relief (WHR) Dünya Ýnsani Dayanýþma Derneði’nin Hakkâri Valiliði ve Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü’nün desteði ile Türkiye - Irak sýnýrýndaki Üzümlü köyünde yapýmýna baþladýðý 12+1 derslikli okulun, ýsý ve ses yalýtýmýný ÝZODER üyesi firmalar üstlendi. Minik öðrenciler yeni okullarýnda yalýtýmýn saðladýðý sýcak ve konforlu ortamda eðitimlerini sürdürecek

Dünya Ýnsani Dayanýþma Derneði (WHR), Hakkâri Valiliði ve Ýl Milli Eðitim Müdürlüðü’nün olur ve desteði ile geçtiðimiz nisan ayýnda, sýnýr köyü Üzümlü'de yýllar içinde yýpranan, yetersiz kalan ilköðretim okulunun yerine 12+1 derslikli yeni bir okulun yapýmýna baþladý. Ýki kat olarak planlanan Üzümlü köyü okulunun ýsý ve ses yalýtýmýný ÝZODER (Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði) üyesi Baumit, Betek Boya, DKM Ýnþaat, Ýzocam, Mapei Yapý, Mega Yalýtým ve ODE Yalýtým, yalýtým malzemesi saðlayarak üstlendi. 2022-2023 eðitim yýlýnda öðrencilerini aðýrlamaya hazýrlanan yeni okulda, ÝZODER'in yönlendirmeleriyle Hakkari'nin çetin mevsim koþullarýna uygun daha kalýn yalýtým malzemeleri kullanýldý.

Sosyal sorumluluk projeleriyle yalýtýmýn faydalarýný kamuoyu nezdinde görünür ve anlaþýlýr kýlmayý amaçladýklarýný vurgulayan ÝZODER Yönetim Kurulu Baþkaný Emrullah Eruslu, "Hakkari ilimizin Çukurca ilçesine baðlý sýnýr köyümüzdeki bu okulumuzun yenilenmesine destek vererek ülkemizin en sert iklim koþullarýna sahip illerimizden birinde, öðrencilerimizi daha konforlu ve sýcak bir okula kavuþturmaktan mutluluk duyuyoruz. Projeye baþlarken malzemelerle ilgili teknik detaylarý, yalýtým hesaplarýnýn yaný sýra yerel imalat olanaklarýný da göz önünde bulundurarak oluþturduk. Hakkari'nin soðuðunda sýcacýk ve konforlu bir okul olsun istedik. Yýllýk ýsýtma enerjisi ihtiyacý hesaplamalarýyla birlikte özgül ýsý kaybý çizelgesi ve yoðuþma hesaplarý yapýldý. TS 825 Binalarda Isý Yalýtýmý Kurallarý standardýna göre yapýlan hesaplamalar; cephe ve döþemede en az 8 cm, çatýda ise en az 16 cm yalýtým yapýlmasý gerektiðini ortaya koyarken, hep vurguladýðýmýz gibi yönetmeliklerde belirlenen deðerin üzerine çýkýlmasý, daha kalýn yalýtým yapýlmasý yönündeki görüþümüzü belirttik. Cephede ýsý yalýtým kaplamasý için 8 cm yerine 10 cm taþ yünü kullanýldý. Yalýtýmýn daha kalýn uygulanmasý ile okulumuz hem daha enerji verimli hem de çevreye duyarlý, ýsýsýný uzun süre koruyan konforlu bir yapýya dönüþtü. Yapýnýn iki katlý olmasý nedeniyle, dersliklerde 1. kat döþemesinde oluþabilecek darbe sesinin kesmek için þap altýnda ses bariyeri uygulandý. Yaklaþýk 400 çocuðumuz, bu kýþ sýcacýk okullarýnda eðitimlerini sürdürecek. Bu manevi deðeri yüksek projeyi gerçekleþtirmemize verdikleri destekten ötürü üyelerimiz Baumit, Betek Boya, DKM Ýnþaat, Ýzocam, Mapei Yapý, Mega Yalýtým ve ODE Yalýtým'a teþekkür ederiz.”

Emrullah Eruslu, yalýtýmýn saðladýðý faydalarý da þöyle vurguladý: “Yalýtým sayesinde ýsý kaybýný minimuma indirerek yazýn serin, kýþýn sýcak bir ortam saðlanmýþ oluyor. Yalýtýmýn bir baþka faydasý da hem estetik görünüm kazandýrmasý hem de cepheyi dýþ etkenlerden (küf, mantar, betondaki demirlerin paslanmasý vb.) koruyarak okulumuzun onarým masraflarýný düþürecek, daha uzun ömürlü olmasýný saðlayacak olmasý. Ayrýca, yalýtýmla beraber daha az yakýt kullanýlacaðýndan ülke ekonomimize, hava kirliliðine ve küresel ýsýnmaya karþý katký da saðlanmýþ olacak.”

 “Köylerdeki koþullarýn iyileþtirilmesi için çalýþmalarýmýz sürecek”

Dünya Ýnsani Dayanýþma Derneði Baþkaný ve Kurucusu Doç. Dr. Ayten Zara ise proje ile ilgili þunlarý söyledi: "Güvenlik ve terör nedeniyle 1993 yýlýnda boþaltýlan Üzümlü Köyü, 2002 yýlý itibariyle tekrar yerleþime açýlan bir köyümüz. Türkiye - Irak sýnýr kapýsýna 1 km uzaklýktaki köyün yetersiz ve yýllar içinde yýpranan 5 derslikli okulunu yeniden inþa etmek için giriþimlerimizi gerçekleþtirdik. ÝZODER Yönetim Kurulu Üyesi Onduline Genel Müdürü Sn Fulya Koçak’ýn tavsiyesi ile ÝZODER'den bölge þartlarý açýsýndan büyük ihtiyaç olan yalýtým konusunda önemli bir destek aldýk. Uluslararasý karayolu inþaatýnýn tamamlanmasýyla buradaki nüfusun daha da artmasý bekleniyor. Dolayýsýyla bölgenin önemli bir ihtiyacýný el birliði ile gidermiþ oluyoruz. Dernek olarak yürüttüðümüz Köy Okulu Ýnþaatlarý ve Psikososyal Çalýþma Projelerimize devam ediyoruz. Bu kapsamda, köylerdeki eðitim ve yaþam koþullarýnýn iyileþtirilmesi, merkezi köylerde okullar yapýlarak çocuklarýn eðitime ulaþýmlarýnýn saðlanmasý, böylece okula gönderilmeme riskinin bertaraf edilmesi, ekonomik desteðe ihtiyacý olan ailelere kaynak yaratýlmasý ve çocuklara burs saðlanmasý gibi konularda çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Projemize katký saðlayan ÝZODER’e teþekkür ederiz."

Yorumlar

Top