KONUTTA ARZ AÇIÐININ ÇÖZÜMÜ 'DEVLET VE MÜTEAHHÝT' ÝÞBÝRLÝÐÝ

KONUTTA ARZ AÇIÐININ ÇÖZÜMÜ 'DEVLET VE MÜTEAHHÝT' ÝÞBÝRLÝÐÝ

Sektör verilerine göre Türkiye’de her yýl ortalama 800 bin adet yeni konuta ihtiyaç duyulurken, üretilen konut sayýsý ortalama 550 bin adet olarak gerçekleþiyor. Özellikle son dönemde ciddi oranda artan inþaat maliyetleri, konut arzý açýðýný daha arttýrmýþ durumda. Özellikle nüfusun yoðun olduðu büyükþehirlerde inþaat yapacak arsa bulmanýn neredeyse imkansýz olduðunu belirten Avrasya Uluslararasý Ýnþaat Yönetim Kurulu Baþkaný Ali Sesli, devletin bu noktada inþaat þirketleriyle iþbirliðine giderek konut açýðýný kapatacak adýmlar atabileceðini söyledi. Sesli, “Zaten yüksek olan inþaat yapý maliyetlerine bir de yüksek arsa fiyatlarý eklenince, eriþilebilir konut üretmek ne yazýk ki hayal oluyor. Devletin elveriþli kamu arazilerini inþaat firmalarýna uygun koþullarda tahsis etmesi, devlet & özel sektör iþbirliðiyle toplu konut hamlesine önemli bir ivme kazandýracaktýr” dedi.

Sesli; “Eriþilebilir konut üretimi için çözüm odaklý hareket etmek gerekiyor”

 

Konut üretiminde aþýrý kazançlar saðlanan dönemlerin geride kaldýðýný ifade eden Sesli, “Þu anda inþaat firmalarýnýn önünde iki seçenek var; Birincisi yeni projeye baþlamayýp, beklemek. Ýkincisi ise elini taþýn altýna koyup, konutta arz açýðýný kapatmaya destek olacak eriþilebilir projeler yapmak. Biz Avrasya Uluslararasý Ýnþaat olarak ikinci yolu seçtik. Þu anda teknik hazýrlýklarýný tamamlamak üzere olduðumuz 1.200 konutluk yeni bir projenin temelini 2023 ilkbaharýnda atýyor olacaðýz” dedi. Mevcut koþullarda yeni konut üretiminin ancak güçlü bir sermaye birikimiyle mümkün olabileceðini vurgulayan Sesli, konut ihtiyacý ile üretilen konut miktarý arasýnda her yýl neredeyse yarý yarýya fark oluþtuðunu, bu durumun da hem yeni hem de ikinci el konutlarýn fiyatlarýný sürekli yukarý çektiðini söyledi.

 

Sesli açýklamasýnda; “Yüksek maliyetler, yüksek konut fiyatlarýný beraberinde getiriyor. Bu döngüyü kýrmak için devletimiz, inþaat sektörüne destek olmalý. KDV ve konut kredi faizlerindeki indirim hamleleri ne yazýk ki tek baþýna yeterli olmuyor. Bu talep yoðunluðunda ve enflasyonist ortamda arz artmadan fiyatlarýn düþmesini beklemek hayal olur. Devlet, elveriþli kamu arazilerini inþaat firmalarýna konut üretimi için uygun maliyetlerle tahsis edebilirse, yeni projeler peþ peþe gelir” dedi.

 



Yorumlar

Top