GAYRÝMENKUL AÝDATLARINA YÜZDE 25-80 ZAM GELDÝ

GAYRÝMENKUL AÝDATLARINA YÜZDE 25-80 ZAM GELDÝ

Asgari ücrete yapýlan ara zammýn hemen ardýndan gayrimenkul aidatlarýnda da yüzde 25-80 arasý zamlar meydana geldi. EVA Gayrimenkul Deðerleme’ye göre, Ýstanbul’da 100 metrekarelik daire baþýna ödenen ortalama aylýk aidat tutarýnda en yüksek rakam 1.800 TL, Ankara’da 650 TL, Ýzmir’de ise 700 TL.

EVA Gayrimenkul Deðerleme Yöneticisi Serkan Bal, Ocak ayýnda Ýstanbul genelinde aidat artýþlarýnýn ortalamasý yaklaþýk %40 olduðunu belirterek, “Temmuz ayýnda asgari ücreteuygulanan zam ile birlikte aidatlar markalý konut projelerinde %65-%80, geniþ peyzaj alaný, havuz alanlarý, açýk kapalý otoparký bulunan sitelerde %50, az konutlu yapýlarda ve tekil binalarda açýk/kapalý otoparký ve peyzaj alaný bulunan binalarýn aidatlarýndaki artýþlarýnda yaklaþýk %40 seviyelerinde arttý. Yalnýzca tekil binalarda apartman görevlisi bulunan, güvenlik vb. çalýþan personeli bulunmayan yapýlarda ise artýþ oraný ortalama %25-%30 aralýðýnda“ dedi.


Rakamlarýn Ocak ayýný kapsadýðý ve Mart, Nisan aylarýnda gerçekleþtirilen ara zamlarýn dahil olmadýðýnýn altýný çizen Bal, “Ocak ayýnda uygulanan artýþlar daha çok asgari ücret zammýna ve enflasyon oranýna odaklý gerçekleþmiþti. Ortak alan vb. giderlerdeki maliyetlerin Mart aylarýnda daha da fazla artýþ göstermesi site ve apartman yönetimlerini zor durumda býraktý. Buna istinaden harcama kalemlerini maliklere sunarak ara zam uygulayan apartman ve site yönetimlerinin sayýsý oldukça fazla. Ekonominin tam olarak düzeldiðinde artýþ oranlarý daha makul seviyelerde
olabilecektir. Özellikle 2021 Kasým-Aralýk aylarýndaki maliyetler ile 2022 Mart-Nisan ayýndaki maliyetler arasýndaki farklar apartman ve site yönetimlerine maddi açýdan zor zamanlar yaþattý.

Aidatlar Temmuz ayýnda ortalama % 30-80 oranýnda arttý

Ýstanbul, Ankara, Ýzmir illeri olarak aidatlarý deðerlendirdiðimizde 2022 Ocak ayý içerisinde uygulanan zamlara ilave olarak Temmuz ayýnda ortalama %30-%37 oranlarý aralýðýnda artýþlar gerçekleþti. Bazý markalý projeler ve ilçeler özelinde artýþ oranlarýnýn %65-%80 rakamlarýna çýktýðý görülmektedir.

Ýstanbul’da en yüksek rakam 1.800 TL ile Beþiktaþ’ta

Ýstanbul’da 100 metrekarelik daire baþýna ödenen ortalama aylýk aidat tutarýnda en yüksek rakam 1.800 TL ile Beþiktaþ’ta görülürken, onu 1.450 TL ile Þiþli, 1.440 TL ile Sarýyer, 1.250 TL ile Ataþehir ve 1.200 TL ile Kadýköy takip ediyor. Söz konusu rakamýn en düþük olduðu ilçeler ise sýrasýyla 350 TL ile Çatalca, 425 TL ile Arnavutköy, 450 TL ile Sultanbeyli, 500 TL ile Silivri ve Sultangazi takip ediyor. En yüksek artýþ oraný Beykoz, Üsküdar ve Sarýyer ilçeleri olurken, bunun nedeni ise Üsküdar, Beykoz, Sarýyer ilçelerinde müstakil villa kullanýmýna uygun çok sayýda site bulunmasý ve bu sitelerdeki ortak alan maliyetlerinin hýzlý artýþ göstermesinden kaynaklanmaktadýr.

Ankara’da ödenen ortalama aylýk aidat tutarý 650 TL

Ankara’da Çankaya ilçesinde 100 metrekarelik daire baþýna ödenen ortalama aylýk aidat tutarý 650 TL, Gölbaþý’n da 500 TL, Yenimahalle 360 TL, Etimesgut 320 TL olarak devam ediyor. Tekil konut binasý olup apartman görevlisi bulunmayan, ortak alan giderleri az olan eski apartman binalarýnda ise Ankara genelinde aidat ortalamasý 100 TL bandýnda. Markalý konut projelerinde aidatlar 1.500 - 3.500 TL arasýnda deðiþiyor. Lüks site olup konut sayýsý az ise daire baþýna ödenen ait tutarlarý/maliyetleri daha da artmaktadýr.

Ýzmir’de aylýk aidat tutarý 700 TL

Ýzmir’de Karþýyaka ilçesinde ise 100 metrekarelik daire baþýna ödenen ortalama aylýk aidat tutarý 700 TL, Bayraklý ve Bornova’da 675 TL. Tekil konut binasý olup apartman görevlisi bulunmayan, ortak alan giderleri az olan eski apartman binalarýnda ise Ýzmir genelinde aidat ortalamasýnýn 150 TL bandýnda olduðunu görüyoruz. Çeþme ilçesinde yazlýk lüks site özelliðindeki projelerdeki aidatlarý ise 1.750 -3.000 TL aralýðýnda deðiþiklik gösteriyor.” þeklinde konuþtu.

​Yönetimlere ve kat maliklerine tasarruf yollarý hakkýnda da bilgiler veren Bal, þöyle devam etti:

“Yönetimlerin alabildiði en verimli önlemlerden biri ortak alan giderlerini minimuma düþürmeye çalýþmasý. Yüksek enerji tüketen aydýnlatmalar, dýþarýdan alýnan ortak alan hizmetlerinin sayýlarýnýn azaltýlmasý, peyzaj giderlerinin düþürülmesi gibi önlemler öncelikli olarak ortaya çýkýyor.

Site ve apartman sakinleri ise yönetim toplantýlarýna, genel kurullara kesinlikle katýlým saðlanmalý. Özellikle toplantýlarýn ilkinde yeterli çoðunluðun saðlanamamasý nedeni ile ertelendiðini ve ikinci toplantýlara da katýlým yüzdelerinin çok düþük olduðunu görüyoruz. Bu toplantýlara katýlým saðlanarak gider kalemlerinin detaylý bir þekilde incelemeleri ve sorgulamalarý doðrultusunda da yapýlan artýþlarýn makul seviyelerde olup olmadýðýný anlayabileceklerdir.”

Yorumlar

Top