KREDÝLERDEKÝ DURMA VE SATIN ALMA GÜCÜ KONUT SATIÞLARINI ETKÝLÝYOR

KREDÝLERDEKÝ DURMA VE SATIN ALMA GÜCÜ KONUT SATIÞLARINI ETKÝLÝYOR

Türkiye Ýstatistik Kurumu’nun (TÜÝK) açýkladýðý veriye göre, 2022’nin aðustos ayýnda bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 12,7 azalýþla 123 bin 491 konut satýþý gerçekleþti. Konut satýþlarý Ocak-Aðustos döneminde bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 17,7 artýþla 943 bin 791 olarak gerçekleþti. Bayram tatili nedeniyle temmuz ayýna göre bir yükseliþ olsa da geçen senenin aðustos ayýna göre yüzde 12,7'lik bir düþüþ var. Biz bunu üretim tarafýndan da teyit ediyoruz. Kredilerdeki durma ve satýn alma gücü esas nedenler olarak duruyor.

Kredili satýþlarda düþüþ sürüyor

Konut kredisiyle yapýlan satýþlardaki düþük seviye aðustos ayýnda da devam etti. Geçen ay, Türkiye genelinde ipotekli konut satýþlarý bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 19 azalarak 22 bin 168 oldu. Kredili konut satýþlarý temmuz ayýnda yüzde 6,8 düþüþle toplam satýþ içinde yüzde 20,4 paya sahip olmuþtu. 

Ýpotekli satýþlarýn toplam içerisindeki payý yüzde 18 oldu. Bu son dönemin en düþük rakamý, konut kredisi kýtlýðýný teyit ediyor. Konut kredilerinin toplam krediler içindeki payý 2010 yýlýnda yüzde 11 iken, 2018 yýlýnda yüzde 9’lara düþtü ve son 4 yýlda da hýzla düþerek konut kredi payý yüzde 5’e geriledi. Bu tablo üretimi de etkiliyor. BDDK’nýn konut kredisi kýsýtlama önlemlerinin kredili konut satýþlarýný gerileteceði yönündeki öngörümüzün aðustosta gerçekleþtiðini görüyoruz. Özellikle Ýstanbul’da olduðunu tahmin ettiðimiz bu düþüþün önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyoruz. Zira mevcut düzenlemeyle Ýstanbul’da krediyle konut almanýn oldukça zorlaþtýðýný her fýrsatta dile getiriyoruz.

Satýþlarýn yavaþlamasý üretimi yavaþlatýyor

Yabancýya satýþlarda konut edinerek vatandaþlýk edinim sýnýrýnýn artýrýlmasýnýn ardýndan azalma görünüyor. Konut tarafýnda varlýk edinme eðilimi nedeniyle talep yönlü olarak hep olumlu görüþler bildirmiþtik. Ancak, fiyatlarýn geldiði seviye itibariyle satýn alma gücünün artýk zorlanmaya baþladýðýný görüyoruz. Bu da satýþlarý yavaþlatýyor, satýþlarýn yavaþlamasý ise üretimi yavaþlatýyor. Ancak, yeni arzýn sýnýrlý kalacak olmasý nedeniyle de fiyatlar üzerindeki yukarý yönlü baskýnýn devam edeceðini düþünüyoruz.  



Yorumlar

Top