ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATI 34,78 MÝLYAR DOLARLA YENÝ ZÝRVESÝNE ULAÞTI

ÝNÞAAT MALZEMELERÝ ÝHRACATI 34,78 MÝLYAR DOLARLA YENÝ ZÝRVESÝNE ULAÞTI

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði’nin (Türkiye ÝMSAD) hazýrladýðý Dýþ Ticaret Endeksi’nin aðustos ayý sonuçlarýný açýkladý. Pazarlardaki yavaþlamaya raðmen inþaat malzemeleri ihracat performansý aðustos ayýnda yeniden hýz kazanýrken buna baðlý olarak yýllýk (son 12 aylýk) ihracat 34,78 milyar dolarla yeni zirvesine ulaþtý. Ýhracat geçen yýlýn aðustos ayýna göre deðer olarak yüzde 5,5 artýþla 2,99 milyar dolar oldu.

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Dýþ Ticaret Endeksi’ne göre aðustos ayýnda, pazarlardaki yavaþlamaya raðmen inþaat malzemeleri ihracat performansý yeniden hýz kazandý. Ýhracat geçen yýlýn aðustos ayýna göre deðer olarak yüzde 5,5 artýþla 2,99 milyar dolar oldu. Böylece deðer olarak yýlýn en yüksek dördüncü aylýk ihracatý gerçekleþti. Deðer olarak artýþ kaydeden ihracat, miktar olarak geçen yýlýn aðustos ayýna göre yüzde 11,4 azalarak 5,18 milyon ton olarak gerçekleþti.

Ýnþaat malzemeleri sanayi ortalama yýllýk ihracat birim fiyatý geçen yýlýn aðustos ayýna göre yüzde 20,8 artýþla 0,48 dolar/kg’dan 0,58 dolar/kg seviyesine çýktý. 

Ýhracatta deðer olarak yüksek performans yakalanýrken ithalatta da artýþ yaþandý. 2022 yýlý aðustos ayýnda inþaat malzemeleri ithalatý geçen yýla göre yüzde 24,5 artýþla 920 milyon dolara ulaþtý. Miktar olarak aðustos ayýnda inþaat malzemeleri ithalatý 315 bin 466 ton oldu. Deðer ve miktar olarak aðustos ayýnda yýlýn en yüksek üçüncü aylýk ithalatý yapýldý. Ýnþaat malzemeleri sanayi ortalama ithalat birim fiyatý aðustos ayýnda 2,92 dolar/kg olarak gerçekleþti.

Yýllýk ihracat tarihin en yüksek seviyesine ulaþtý 

Aðustos ayý ihracat performansýna baðlý olarak inþaat malzemeleri yýllýk (son 12 aylýk) ihracatý 34,78 milyar dolarla yeni tarihi zirvesine ulaþtý. Yýllýk ihracat miktar olarak 62,3 milyon tona inerken, ihracat birim fiyatý yýllýk ortalama 0,56 dolar/kg oldu.

Ýhracatta yüksek performansla yeni rekor kýrýlýrken, pazarlardaki yavaþlamanýn etkisi miktarlardaki düþüþlerle kendini gösterdi. Deðer tarafýndaki artýþý, geçen seneye göre halen daha yüksek olan ihracat birim fiyatlarý saðladý. Fiyatlarda baþlayan düþüþlerin etkisinin yýlýn son aylarýnda yansýmasý bekleniyor.

Alt sektörlerde fiyat düþüþleri ihracat performansýný farklýlaþtýrmaya baþladý  

Aðustos ayýnda inþaat malzemeleri ihracat performansý alt sektörler itibarýyla geçen yýlýn ayný ayý ile karþýlaþtýrýldýðýnda farklýlýklar gösterdi. Yedi alt sektörde gerçekleþen deðer artýþlarý daha çok birim fiyat artýþlarýndan kaynaklandý. Miktar olarak ise düþüþler görüldü.

Aðustos ayýnda sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat birim fiyatlarý geçen yýla göre yükseldi. Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarý düþüþ eðilimine girmekle birlikte halen geçen yýlýn yaz dönemi fiyatlarýnýn üzerinde bulunuyor.

2022 yýlý aðustos ayýnda demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatý geçen yýlýn aðustos ayýna göre yüzde 6,4, mineral, taþ ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatý yüzde 25,6, metal bazlý ürünlerin ise yüzde 18,2 yükseldi. Bu dönemde yalýtým malzemelerinde ortalama ihracat birim fiyatý yüzde 16,1, aðaç ve ahþap ürünlerin yüzde 24,7 arttý.     

2022 yýlý aðustos ayýnda sekiz alt ürün grubunun dördünde ihracat miktar olarak 2021 yýlý aðustos ayýnýn üzerinde gerçekleþirken dört alt sektörde düþüþ yaþandý. Miktar olarak düþüþlerde geçen yýl gerçekleþen yüksek artýþlarýnýn baz etkileri görüldü.      

Ýhracat miktar olarak 2022 yýlý aðustos ayýnda bir önceki yýlýn aðustos ayýna göre kimyasal ürünlerde yüzde 20,9, prefabrik yapýlarda ise yüzde 44 arttý. Demir çelik ürünleri ihracatý miktar olarak yüzde 6,9, mineral, taþ ve toprak ürünlerin ihracatý yüzde 14,5 ve metal bazlý ürünlerin ihracatý yüzde 4,4 azaldý.              

Sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat 2022 yýlý aðustos ayýnda 2021 yýlý aðustos ayýna göre deðer olarak yükseldi. Ýhracat deðer olarak kimyasal bazlý ürünlerde yüzde 19,9, prefabrik yapýlarda yüzde 55,2, metal bazlý ürünlerde yüzde 13 artarken demir çelik ürünlerinde yüzde 1,5 azaldý.             

Türkiye sanayi ihracat performansý aðustos ayýnda toparlandý   

Temmuz ayýnda çalýþma gün sayýsýnýn azalmasý ile düþen Türkiye’nin sanayi ihracatý, aðustos ayýndaki normalleþme ile yeniden arttý. Sanayi ürünleri ihracatý deðer olarak 15,32 milyar dolara yükselmesine raðmen temmuz ayý öncesine göre düþük kaldý. Miktar olarak da benzer bir hareketle ihracat aðustosta bir önceki aya göre arttý ancak temmuz ayý öncesinin altýnda gerçekleþti.

2022 yýlý aðustos ayýnda Türkiye toplam sanayi ürünleri ihracatý miktar olarak pazarlardaki yavaþlamalarýn etkisi altýnda 9,26 milyon ton olarak gerçekleþti.

Sanayi malý ihracatýnda ortalama birim fiyatlarý geçen yýl aðustos ayýnda 1,47 dolar/kg iken, bu yýl aðustos ayýnda 1,65 dolar/kg’a çýktý. Geçen yýla göre yüksek olan ihracat birim fiyatlarýnýn ihracata katkýsý sürerken önümüzdeki aylarda bu etkinin azalmasý bekleniyor. Savaþla birlikte yükselen fiyatlar, resesyon endiþeleri ile temmuz ayýndan itibaren gerileme eðilimini sürdürüyor.

Türkiye’nin sanayi mallarýna yönelik ilave talep yeni yýlýn ilk yarýsýnda yüksek gerçekleþti. Ancak yýlýn son aylarýnda hem Rusya-Ukrayna savaþýnýn pazarlarda artan etkileri hem de resesyon endiþeleri ile sanayi ihracatýndaki artýþýn yavaþlamasý, paritelerin de olumsuz etkileri bekleniyor.

Yorumlar

Top