ÝLBER ORTAYLI: 'ADANA SADECE KEBAP DEÐÝL AYNI ZAMANDA SEBZE CENNETÝDÝR'

ÝLBER ORTAYLI: 'ADANA SADECE KEBAP DEÐÝL AYNI ZAMANDA SEBZE CENNETÝDÝR'

6. Uluslararasý Adana Lezzet Festivali, lezzet tutkunlarýný Türk tarihçi, akademisyen ve yazar Ýlber Ortaylý ile bir araya getirdi. Ünlü tarihçi, saðlýklý yaþam için doðal yaðlar, çeþit çeþit otlar ve sebzelerle yapýlan yemekleri önerdi.

Adana Valiliði’nin öncülüðünde Adana Büyükþehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluþlarýnýn iþ birliði ve sinerjisi ile bu sene 6. kez gerçekleþtirilen Adana Lezzet Festivali, ziyaretçi akýnýna uðradý. Dopdolu bir programla ziyaretçilerinin karþýsýna çýkan lezzet festivalinde yemek stantlarý olduðu kadar organize edilen panel ve konferanslar da yoðun ilgi gördü.


ORTAYLI’YA BÜYÜK ÝLGÝ


Festival, önemli isimleri misafirleri ile buluþtururken bu isimlerden biri de ünlü tarihçi Ýlber Ortaylý oldu. Merkez Park’taki amfi tiyatroda sevenleri ile buluþan Ortaylý, Türk mutfaðý ve yemekler üzerine dikkat çeken açýklamalarda bulundu. Türkiye ve Adana’nýn çok bereketli topraklara sahip olduðunu belirten Ortaylý, Adana mutfaðýnýn sadece kebaptan ibaret olmadýðýný belirterek “Hâlbuki Adana bir sebze cennetidir” dedi.

“ADANA SEBZE CENNETÝ”


“Türk mutfaðýnýn, saray mutfaðýndan geldiðini söylemek doðru deðildir. Türkiye’de her vilayetin kendisine özel zengin mutfaðý vardýr” diyen Ýlber Ortaylý, “Türk mutfaðýnda doðal gýda ve doðal yaðla kendi otuyla yapýlan yemeklerin ayrý bir tadý vardýr. Prensibiniz ülkemizin daðýnda bayýrýnda olan ot ve hayvanlarýn kullanýldýðý yemekleri yemek olmalý. Daha saðlýklýdýr. Ýnsanoðlu et yiyen bir mahluktur ama et bir mutfaðý tek baþýna kurtaramaz. Adana mutfaðý denince akla ilk olarak kebap geliyor. Halbuki burasý bir sebze cennetidir.” dedi.


“ÜRETÝM ALANLARI DARALIYOR”


Gýda israfýna ve üretim alanlarýnýn daralmasýna da dikkat çeken ünlü tarihçi: “Dünya bir gýda buhranýna doðru ilerliyor. Üretim alanlarý daralýyor. Bundan sonraki toplantýlarda artýk karnýmýzý nasýl doyuracaðýz, çocuklarýn vitamin ihtiyacýný nasýl karþýlayacaðýz gibi konularý konuþacaðýz. Hoca ‘sen neyden bahsediyorsun’ demeyin 40 sene sonra göreceksiniz. Tarih hýzlandý artýk. 1-2 asýrda gerçekleþen þeyler artýk 40 senede gerçekleþiyor. Dünya nüfusu artýyor. Dünya nüfusu 200 milyondu. Birinci Dünya Savaþý sýralarýnda ise 1 milyar. Þimdi ise 8 milyar nüfusa sahibiz. Denge maalesef bozuldu” diye konuþtu.

Yorumlar

Top