KONUT KÝRALARI SON BÝR YILDA ORTALAMA YÜZDE 100'ÜN ÜZERÝNDE ARTIÞ GÖSTERDÝ

KONUT KÝRALARI SON BÝR YILDA ORTALAMA YÜZDE 100'ÜN ÜZERÝNDE ARTIÞ GÖSTERDÝ

Türkiye genelinde konut kiralarý son bir yýlda ortalama yüzde 100’ün üzerinde artýþ gösterdi. Özellikle Ýstanbul konut sektöründe bu yükseliþ çok ciddi þekilde hissedildi. EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý’ya göre, Beylikdüzü, Avcýlar, Esenyurt, Baþakþehir, Küçükçekmece, Baðcýlar, Silivri, Pendik, Ümraniye, Kartal ve Tuzla’da kiralar daha da artacak.

Ýstanbul’un sosyo-ekonomik açýdan bakýldýðýnda, orta gelirli nüfusun yoðun yaþadýðý bir þehir olduðunun altýný çizen EVA Gayrimenkul Deðerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazýcý, “Özellikle orta ve orta-düþük gelirli nüfusun kiralýk konut arayýþýnda, iþine yakýn ev tercih etmeleri özellikle son dönemlerdeki kira deðerlerindeki artýþlar nedeniyle neredeyse imkansýz hale geldi.  Arz – talep dengesi noktasýnda, arzýn kýt olduðu þehir merkezinden daha uzak ilçelerde bir nebze daha uygun kira deðerli gayrimenkulleri bulmak mümkün. Bu nedenle þehir merkezinden daha uzak ilçelere talebin artacaðýný ve buna baðlý olarak bu ilçelerdeki kiralarda yükseliþ olacaðýný öngörüyoruz. Özellikle Avrupa Yakasý’nda Beylikdüzü, Avcýlar, Esenyurt, Baþakþehir, Küçükçekmece, Baðcýlar, Silivri ile Anadolu Yakasý’nda, Pendik, Ümraniye, Kartal ve Tuzla’da gibi ilçeler, kira artýþlarýnýn olabileceði ilçelerin baþýnda geliyor.” dedi.

Konut arzý talebi karþýlayacak seviyeye gelmeli

Ýstanbul piyasasý için gelecek öngörülerini de paylaþan Yazýcý, Konut piyasasýnda kira deðerini belirleyen en önemli unsurlarýn baþýnda söz konusu gayrimenkulün bulunduðu ilçenin lokasyonu, nüfusu, gelir düzeyi, sunduðu sosyal imkanlarý, ulaþým olanaklarý ve merkezi konumu geliyor. Önümüzdeki süreçte de bu kriterler paralelinde kira deðerlerinin oluþmasý çok önemli. Ancak bu kriterlerin normal piyasa koþullarýnda deðer ile etkileþim halinde olabilmesi için konut arzýnýn talebi karþýlayacak seviyeye gelmesi çok önemli. 

Acilen yeni imar alanlarýnýn açýlmasý gerekli

Önümüzdeki süreçte konut arz-talep dengesinin kurulmasý için çalýþmalarýn yürütülmeye baþlandýðýný görüyoruz. Ofislerin konuta dönüþtürülmesi kýsa vadede güzel bir çözüm olacak. Ancak sorunun daha büyümemesi ve barýnma sorununa dönüþmemesi için orta ve uzun vadeli çözümlerin bugünden devreye alýnmasý gerekli. Bunlar için acilen yeni imar alanlarýnýn açýlmasý, mahkemelerde bekleyen gayrimenkul ve mülkiyet dosyalarýnýn acilen sonuçlandýrýlmasý, gayrimenkule davalarý için ihtisas mahkemelerinin kurulmasý ve davalarýn son derece hýzlý sonuçlandýrýlmasý gerekli. Ayrýca þehir içinde boþ duran arsalara inþaa yapýlmasý için maliklere süre verilmesi, evlerin kiralanmadan boþ tutulmasýna izin verilmemesi gerekir. Ayrýca,  Ýstanbul’da bina çatý aralarýnýn sisteme kazandýrýlmasý ile kiralýk ev ihtiyacýnýn bir kýsmý yeni bina inþaa etmeden karþýlanabilir.” þeklinde konuþtu.

Yorumlar

Top