'MÝMARIN YOLCULUÐU' SERÝSÝ, HAMULU KARDEÞLERLE DEVAM EDÝYOR

'MÝMARIN YOLCULUÐU' SERÝSÝ, HAMULU KARDEÞLERLE DEVAM EDÝYOR

Yurtbay Seramik’in mimarlýk sektörünün önemli isimlerini Türkiye ile buluþturma misyonu ile yola çýktýðý “Mimarýn Yolculuðu” programýnýn yeni bölümü yayýnlandý. Pelin Olgun moderatörlüðünde gerçekleþen programýn yeni konuklarý, Ömer – Erdem Hamulu kardeþler oldu. Aile ile çalýþmanýn zorluklarý ve avantajlarýndan firmanýn mimari odaðýna, gençlere tavsiyelerden Zeki Yurtbay Tasarým Yarýþmasý’na kadar pek çok konunun konuþulduðu söyleþi, Yurtbay Seramik YouTube kanalýndan izlenebiliyor.

 Yurtbay Seramik tarafýndan mimarlýk sektörü profesyonellerinin aðýrlandýðý “Mimarýn Yolculuðu” serisinin ikinci bölümünün konuklarý,  1982 yýlýnda Y. Mimar Hasan Basri Hamulu tarafýndan kurulan Pimodek firmasýnýn ikinci kuþak temsilcileri ve yürütücüleri Mimar Ömer Hamulu ve Mimar Erdem Hamulu oldu. Kendi tasarladýklarý Vural Evi’nde moderatör Pelin Olgun ile keyifli bir sohbet gerçekleþtiren Hamulu kardeþler, vizyonlarýný ve çalýþmalarýný paylaþtýlar.

 Ailece mimar olmanýn zorluklarý ve avantajlarý konuþuldu

Anne ve babalarýnýn mimarlýk fakültesinde tanýþýp evlendikten sonra kurduðu Pimodek firmasýnýn ikinci kuþak temsilcileri olan Ömer ve Erdem Hamulu kardeþler, aile ile çalýþmanýn avantajlarýna ve zorluklarýna deðindi.  2004 yýlýnda mimarlýk fakültesine baþladýðýný söyleyen Ömer Hamulu, evde de okul hayatýna paralel bir eðitim sürecinin olduðunu belirtti:  “Ýlk yýllarda standart bir öðrenci olarak okuldan bir tasarým eðitimi, bir mimarlýk altyapýsý almaya çalýþmakla bunu zaten çok uzun zaman önce almýþ bir anne-babanýn olduðu ortamda bir acemi olmak arasýnda bazen bocaladým. Jenerasyon çatýþmalarý yaþayabiliyorsunuz. Ben bir süre sonra bunun aslýnda yönetilebilir bir þey olduðunu, hangi alana kimi karýþtýrýp hangisini kendi kendime baþarmak için çabalamam gerektiðini keþfettim.” 

 Erdem Hamulu ise ayný süreci “Her zaman farklý fikirlerimiz ve çatýþmalarýmýz oluyor. Ýþ bölümü yapmaya çalýþtýk. Sonra baktýk ki olmuyor, müþterileri paylaþmak, bir projeyi birinin yönetmesi gibi yöntemler denedik. Bunlar da çok verimli olmadý. En sonunda dedik ki ‘Her þeyi beraber yapalým.’” þeklinde ifade etti.

 En deðerli ve en zor proje: Divriði Cumhuriyet Meydaný

Pelin Olgun’un “Pimodek olarak hangi deðerli projelerde yer aldýnýz?” sorusuna 1980’lerden bu yana, Türkiye’nin ekonomisi doðrultusunda banka binalarýndan tekstil maðazalarýna, tatil köylerinden konut ve ofislerin renovasyonuna kadar pek çok projede yer aldýklarýný, bunlarýn en önemlilerinden birinin Gürcistan Savunma Bakanlýðý binasý olduðunu belirten Hamulu kardeþler, en deðerli çalýþmalarýnýn ise memleketleri Sivas Divriði’de gerçekleþtirdikleri kentsel projeler olduðu konusunda hemfikir oldular.  

 Sosyal sorumluluk projesi olan Divriði Cumhuriyet Meydaný’nýn ayný zamanda mimarlýk hayatlarýnýn en zor projesi olduðunu belirten Ömer ve Erdem Hamulu, projenin zorluðunun ileride Anadolu’da yapýlabilecek projelere örnek olma misyonundan kaynaklandýðýný ifade ettiler. “Babamýzýn yaptýðý projelerin bir tanesi uygulanacak ve düzgün olsun istedik. Anadolu’da bir kasabada kaliteli bir inþaat yapmak çok zor. O yüzden bütün süreçleri baþtan sonra kadar takip etmek gerekti.” ifadelerini kullanan Erdem Hamulu’yu destekleyen Ömer Hamulu, “Yaptýðýmýz þey, tarihi bir altyapýsý olan bir kentte, eskiden de meydan olan ancak sonrasýnda önemini kaybetmiþ, otopark olmuþ bir alanýn tekrar meydan olmasý ve bir yandan da oraya gelen kiþilerin kentin tarihi altyapýsýný da görebileceði bir açýkhava müzesi olarak düzenlenmesiydi. Bu projeyi bürokratik olarak anlatmak, projenin finansmanýný saðlayacak kiþilere ulaþabilmek ve bu projenin daha sonra Anadolu’da yapýlabilecek projelere örnek olacak kalitede uygulanmasýný saðlamak oldukça zordu.” dedi.

 “Seramik, kurtarýcý malzeme oluyor.”

Mimarlýkta odak noktalarýnýn, dönüþüm ve renovasyon olduðunu belirten Ömer Hamulu, þirket olarak uzmanlýklarýnýn mevcut yapýlarýn renove edilmesi ve günümüz mimarisine dönüþtürülmesi olduðunu belirtti. “Bu tür dönüþümleri yaparken yapýyý yeniden planlýyormuþuz gibi bir odak belirlemeye çalýþýyoruz. Hangi duvarý ne kaplayacaðýmýzla deðil, mekana neler kazandýrabileceðimize, yapýldýðý yýla deðil de bugünkü kullanýma nasýl uygun bir hale getirebileceðimize özen gösteriyoruz. Malzeme sürekliliði, algý sürekliliði, kot birliði gibi þeyleri kurgulamaya çalýþýyoruz.” ifadelerini kullanan Hamulu, bu konularýn bir mimarý, mimar olmayan kiþilerden ayýran asýl özellikler olduðunun altýný çizdi.

 Malzeme konusuna dikkat çeken Erdem Hamulu ise, genelde taþ ve ahþap gibi doðal malzemeleri kullandýklarýný belirterek seramiðin de tasarýmlarýnda sýkça yer aldýðýný söyledi. “Özellikle son yýllarda geniþ ebatlý, çok güzel tasarýmlý, desenli, ince derze döþenebilen seramikleri sýklýkla tercih ediyoruz. Onlar kurtarýcý oluyor. Gerçekten çok güzel tasarýmlar var. Seramiði çokça kullanýyoruz.” þeklinde konuþan Erdem Hamulu, örnek olarak tasarladýklarý ve söyleþinin gerçekleþtiði Vural evini gösterdi.

 Gençlere tavsiye: Yol haritasý çýkarýn

Pelin Olgun’un sorusu üzerine genç mimarlar için baþarý önerilerini ileten Hamulu kardeþlerden Erdem Hamulu, “Okumak, özellikle mimarlýk tarihi okumak çok önemli. Okurken insan fark etmiyor ama ileride mutlaka bir iþe yarýyor. Evet, þu anda her þey bilgisayarla yapýlmaya baþlandý ama elle yapýlacak bazý iþleri bilgisayarla yapmaktan sakýnmak insaný dinginleþtiriyor ve konsantre olmanýzý saðlýyor,” ifadelerini kullandý.

 Ömer Hamulu ise, “Bizlerin ve daha genç arkadaþlarýn yapmasý gereken þey, bizden daha baþarýlý olmuþ kiþilerin geliþim süreçlerini takip edip bir yol haritasý çýkarmak. Çünkü mimar, karakter olarak geliþirken projeleri de geliþen ve geç yaþta olgunlaþan bir meslek erbabýdýr.” derken bir güzergâh belirlemenin gençlere verilebilecek en kýymetli tavsiye olduðunun altýný çizdi.

 “Yurtbay Seramik’in gençlere yönelik bir yarýþma düzenliyor olmasý bile baþlangýç açýsýndan çok önemli.”

Bu sene 10.su düzenlenecek olan Zeki Yurtbay Tasarým Yarýþmasý ise sohbetin önemli bir noktasý oldu. Bir öðrencinin mümkün olduðunca fazla yarýþmaya katýlmasýnýn önemine vurgu yapan Hamulu kardeþler, yarýþmalarýn pek çok mimarýn ayný anda fikir üretmesi, doðru yapýlarýn yapýlmasýnýn saðlanmasý ve mimarlarýn kendilerini geliþtirme sürecine katkýda bulunmasý adýna çok önemli olduðunu söylediler.

 “Mimarýn Yolculuðu” programýnýn ikinci bölümü, Türkiye’deki yarýþmalarýn azlýðýna dikkat çeken Ömer Hamulu’nun Yurtbay Seramik’e, gençleri ve mimariyi desteklediði için teþekkür etmesi ile sona erdi: “Yurtbay Seramik’in gençlere yönelik bir yarýþma düzenliyor olmasý bile baþlangýç açýsýndan çok önemli bir þey. 10.sunun düzenlenmesi ise bunun devamlýðýnýn saðlanmýþ olduðunu gösteriyor. Yurtbay Seramik, bir seramik üretim firmasý olarak ülkede köklü ve yer edinmiþ bir firma olmakla beraber böyle bir programa ev sahipliði yapýyor olmasý ve bahsettiðiniz yarýþma gibi organizasyonlarý düzenliyor olmasý da mesleki kültüre ne kadar deðer verdiklerini gösteriyor. Teþekkür ediyoruz.”

 

 
 

Video Link: https://www.youtube.com/watch?v=PuyQAUEhNTM

Yorumlar

Top