KIÞ AYLARINDA ELEKTRÝKTEN TASARRUF ETMENÝN TÜYOLARI

KIÞ AYLARINDA ELEKTRÝKTEN TASARRUF ETMENÝN TÜYOLARI

Elektriðe ve doðal gaza gelen zamlar, kýþ aylarý için þimdiden tedirginlik yarattý. Havanýn giderek soðumasýyla ýsýnma ihtiyacý artacak ve havanýn erken kararmasý aydýnlatmanýn da daha fazla kullanýmýna neden olacak. Karþýlaþtýrma sitesi encazip.com’a göre yaptýðýnýz hatalý kullanýmlarý düzelterek de faturaya tasarruf anlamýnda katký saðlayabilirsiniz. Örneðin, kanepenizi ve sandalyelerinizi radyatörü kapatmayacak þekilde ve aralýk býrakarak konumlandýrabilir bu sayede sýcak havanýn kesilmesini önleyebilirsiniz. Ýþte encazip’ten tasarruf tüyolarý!

Elektriðe ve doðal gaza gelen zamlar vatandaþlarý tasarruf önlemleri almaya itiyor. Kýþ aylarýnýn gelmesiyle hem havanýn erken kararmasýndan dolayý hem de havalarýn soðumasýyla birlikte ýsýnma ihtiyacýnýn artmasý daha fazla elektrik tüketimine neden olacak. Peki, faturayý daha düþük tutacak önlemler neler? Karþýlaþtýrma sitesi encazip.com, alýþkanlýklarýnýzý deðiþtirerek ve elektronik aletleri daha dikkatli kullanarak yapýlabilecek tasarruf tüyolarýný açýkladý. Ýþte o öneriler:

 

Floresan veya LED ampul tercih edin

Kýþ aylarýnda havanýn erken kararmasý aydýnlatma maaliyetlerinin de artmasýna neden oluyor. Aydýnlatmadan tasarruf için akkor ampullere göre daha uzun ömürlü olduðundan floresan veya LED ampul kullanmakta fayda var. Ortalama bir hane, ampullerini LED'le deðiþtirirse ayda yaklaþýk 100 TL’ye kadar tasarruf saðlayabilir. Bir diðer öneri, kullanmadýðýnýz odalarýn ýþýklarýný her zaman kapalý tutmak. Özellikle koridor gibi evin kýsa süreliðine kullanýlan mekanlarýnda ýþýklar açýk unutulabiliyor, buna da dikkat etmekte fayda var. 

 

Isýnma için güneþ ýþýðýndan yararlanýn

Kýþ aylarý gelince faturalara en çok yansýyan maaliyetlerden biri de ýsýnma. Kýþ aylarýnda perdelerinizi açarak güneþin doðuþundan batýþýna kadar yaydýðý ýsýdan faydalanabilirsiniz. Doðal gaz, elektrikli ýsýtýcýlar, sýcaklýk ayarlý klimalar kýþ aylarýnda uzun süreler kullanýlýyor. Bunlarýn faturaya daha az yansýmasý için kullaným sürelerine dikkat etmek gerekiyor. Kanepenizi ve sandalyelerinizi radyatörü kapatmayacak þekilde ve aralýk býrakarak konumlandýrabilir bu sayede sýcak havanýn kesilmesini önleyebilirsiniz. Akþamlarý yataðý ýsýtmak için elektrikli battaniye kullanmak, kombiyi birkaç derece kýsmaya imkân tanýyabilir bu da doðal gazdan tasarruf yapmanýza olanak saðlayabilir. Ayrýca kombinizin bakýmýný yýlda bir kez, özellikle kýþ aylarýna girmeden önce yaptýrýn. Bir baþka dikkat etmeniz gereken nokta ise sýcak havayý, odaya geri yansýtarak enerji tasarrufuna yardýmcý olmak için radyatörünüzün arkasýna metalize radyatör reflektörü (radyatör arkalýðý) koyabilirsiniz. Evi havalandýrýrken pencereleri minimum süre açýk tutarak doðal gaz sarfiyatýný önleyebilirsiniz.

 

Yalýtým tasarruf için önemli

Enerji tasarrufunda en önemli destekçilerden biri de yalýtým. Yalýtýmý kötü çatý ve duvarlar, önemli bir enerji israfýna nedeni olabilir. Isýnmanýn en etkili yollarýndan biri kapý ve pencere aralýklarýna yalýtým bandý çekmek. Pencerelerin etrafýna kolayca yapýþtýrýlan hava geçirmez þeritler, önemli ölçüde tasarruf etmenizi saðlayabilir. Pencerelerin çift cam olmasý da uzun vadede tasarrufa katký sunar. 

 

Beyaz eþyalarda enerji sýnýfý yüksek cihazlar kullanýn

Buzdolabý, fýrýn, televizyon, çamaþýr ve bulaþýk makinesi sürekli kullanýlan beyaz eþyalardan. Enerji sýnýfý yüksek cihazlar kullanmak tasarruf etmenin en etkili yollarýndan biri. Bu cihazlarý kullanýrken dikkat edeceðiniz bazý hususlar da tasarruf etmenize katký saðlayabilir. Örneðin, çamaþýr ve bulaþýk makinesi gerektiði kadar doldurulmadan çalýþtýrmayýn. Yarýsý dolu makineyi, tam performansla çalýþtýrmak enerji israfýný artýrýr. Çamaþýrlarý kýsa programda yýkamak ise tasarrufa katký saðlar. Kýþ aylarýnda ýsýtmalý havalandýrýcý kullanarak kurutma makinesini daha az çalýþtýrabilirsiniz. Bulaþýk makinesinin kapaðýný açýk býrakarak bulaþýklarýn kurumasýný saðlayabilirsiniz.

 

Küçük ev aletlerini dikkatli kullanýn

Faturaya önemli yansýmasý bulunan küçük ev aletlerinin kullanýmýna dikkat etmek de tasarruf için önemli. Alýþkanlýklarýnýzý deðiþtirerek tasarrufa katký saðlayabilirsiniz. Örneðin, kullanýlmayan elektrikli aletleri prizden çýkarýn. Elektrikli aletler, kapalý olsalar bile prize takýlýyken elektrik tüketmeye devam ederler. Su ýsýtýcýnýzda ihtiyacýnýz kadar su kaynatarak fazla elektrik tüketiminin önüne geçebilirsiniz. Beklemede kalan çay makineleri, tost makineleri, su ýsýtýcýlarý gibi aletleri kapatmakta yarar var. Elektrikli su ýsýtýcýsýnda biriken kireç, suyun geç ýsýnmasýna neden olduðundan cihaz, daha fazla elektrik harcar. Bu nedenle oluþan kireç ve tortularý sýk sýk temizleyin. Fýrýnda, ön ýsýtma yapýlmasý gereken bir yemek piþecekse zaman ayarý yapýlmalý. Gereksiz sürelerde ön ýsýtma, elektrik israfýna neden olur.

Yorumlar

Top