DIÞ CEPHE YANGINI ÝLE ÝLGÝLÝ ÝZODER’DEN AÇIKLAMA

DIÞ CEPHE YANGINI ÝLE ÝLGÝLÝ ÝZODER’DEN AÇIKLAMA

ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu: “Estetik kaygýlar ile dýþ cephelerde yapýlan uygulamalarda yangýn güvenliði göz ardý edilmemeli”

Yalýtým konusunda kamuoyu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen ÝZODER, 15 Ekim Cumartesi günü Ýstanbul Fikirtepe’de 24 katlý bir rezidansta meydana gelen yangýn ile ilgili bir açýklama yaptý. ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu, “Binalarýn dýþ cephelerinde yangýnýn hýzla yayýlmasýnýn nedeninin, havalandýrýlan cephe detayýnda yönetmeliklere aykýrý bir þekilde yanýcý dýþ cephe kaplamalarý kullanýlmasýdýr” dedi.

Son yýllarda rezidans, hastane ve otel gibi binalarýn dýþ cephelerinde yaþanan, son olarak Fikirtepe’de bir rezidansta meydana gelen dýþ cephe yangýnýnýn ardýndan, ÝZODER (Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði) tarafýndan bir açýklama yapýldý. ÝZODER Yönetim Kurulu Baþkaný Emrullah Eruslu, “Son yýllarda ticari yapýlar ve prestijli binalarda, estetik görünüme sahip dýþ cephe kaplamalarýnýn, dýþ duvar ile arasýnda havalandýrma boþluðu kalacak þekilde cepheye yerleþtirildiði detaylar tercih ediliyor. Yangýn güvenliði açýsýndan bakacak olursak, bu havalandýrma boþluðunun, yangýnlarda baca etkisi yaparak alevlerin cephede hýzlýca yayýlmasýna neden oluyor. Dolayýsýyla bu detaylarda kullanýlacak olan dýþ cephe kaplamasý ve diðer tüm bileþenlerin seçiminde ürünlerin yangýn durumundaki performans ve davranýþlarýnýn dikkate alýnmasý gerekiyor” diye konuþtu.

Havalandýrýlan cephe detaylarýnda yanýcý ürünler kullanýlmamalý

Son yýllarda kamuoyunda ses getiren tüm dýþ cephe yangýnlarýnýn, giydirme cepheli prestij yapýlarýnda olduðuna dikkati çeken Emrullah Eruslu, þöyle konuþtu: “Binalarýn Yangýndan Korunmasý Hakkýndaki Yönetmelik 2015 yýlýnda dýþ cephelerde meydana gelen yangýnlardaki tecrübeler dikkate elýnarak revize edildi. Yapýlan deðiþikilik ile havalandýrmalý cephe detaylarýnda hiçbir malzemenin yanmamasý gerektiðini ifade ediyor. Son dönemde çýkan cephe yangýnlarýna bakýldýðýnda bilgi eksikliði ve ekonomik gerekçeler ile yanýcý dýþ cephe kaplamalarýnýn tercih edildiðini görüyoruz. Estetik kaygýlar ile birlikte deðerlendirilmesi gereken yangýn güvenliði önlemlerinin aksatýldýðý giydirme cephe uygulamalarýnda kötü sonuçlar ile karþýlaþmamak adýna doðru detay ve malzeme seçimi üzerindeki denetimler artýrýlmalý.”

Yangýnýn binanýn içerisindeki yaþam alanlarýna yayýlmadan cephede sýnýrlý bir alanda kalmasý ve herhangi bir can kaybýnýn yaþanmamasý ile teselli olunabileceðini belirten ÝZODER Yönetim Kurulu Baþkaný Emrullah Eruslu, Yangýndan Korunma Haftasý’ndan sadece 2 hafta sonra gerçekleþen bu yangýnýn ardýndan binalarda alýnmasý gereken yangýn güvenliði tedbirlerinin tekrar gündeme getirmesini umduðunu ifade etti. Eruslu “ Binalarda alýnacak en önemli tedbirlerden birisi de Yangýn Yalýtýmýdýr. Yangýnlarda açýða çýkan ýsý ve dumanýn binadaki yayýlýmýnýn sýnýrlandýrýlmasýný ve binanýn en hýzlý ve güvenli þekilde terk edilmesini yangýn yalýtýmý uygulamalarý saðlýyor. Dolayýsýyla yangýn yalýtýmýný, tüm bina tasarým ve uygulamalarýnýn vazgeçilmez bir bileþeni olarak görmeliyiz.” dedi.

Yaþadýðýmýz yapýlarda yangýn ihtimali düþük deðil

Ülkemizde her yýl çok sayýda yangýn vakasý meydana geliyor. Bu durum can kayýplarý ve yaralanmalarýn yaný sýra maddi kayýplara da neden oluyor. Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi Ýtfaiye Daire Baþkanlýðý’nca yayýmlanan son 10 yýllýk veriler deðerlendirildiðinde sadece Ýstanbul’da her yýl ortalama 5 bin 345 bina yangýnýn meydana geldiði görülüyor. Yanýcý olan eþyalarýmýzýn ve oksijenin hayatýn vazgeçilmez birer parçasý olduðu ve yanýcý maddeleri tutuþturabilecek teknolojik cihazlarýn çevremizi sardýðý da göz önüne alýndýðýnda bu istatistikler, aslýnda yaþadýðýmýz mekanlarda yangýn çýkma ihtimalinin sanýldýðý gibi düþük olmadýðýný gösteriyor.

Yangýn yalýtýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý, yangýnlarda açýða çýkan ýsý ve dumanýn yayýlýmýný sýnýrlandýrarak can ve mal kayýplarýný önemli ölçüde azaltacaktýr. Yangýnýn zararlý etkilerinin sýnýrlandýrýlmasý ve güvenli kaçýþ bölgelerinin oluþturulmasý amacý ile oluþturulan bölümlerin duvar, tavan ve döþemelerine, duvar veya döþemelerde tesisat geçiþlerinin olduðu bölgelere, havalandýrma sistemlerine ve yapýsal olarak tüm gerekli noktalara yangýn yalýtýmý yapýlmalýdýr.

Yangýn yalýtýmýyla yapý elemanlarýnda belirli süreler yangýna dayanýklý olmasý, bu sürelerde yangýnýn ve zararlý etkilerinin bir baþka mekana yayýlmasý engellenir. Böylelikle Yangýn yalýtýmý ile bina içerisindeki kiþilerin yangýn mahallinin emniyetli bir þekilde tahliye edilmesine, can ve mal kayýplarýnýn en aza indirilmesine olanak saðlanýr. Yangýn güvenli yapý tasarýmýnda; yapýsal olarak alýnmasý gereken yangýn yalýtým önlemleri ile yangýn söndürme, algýlama, uyarý gibi yangýn anýnda devreye giren aktif önlemler birlikte düþünülmeli ve uygulanmalýdýr.

Yorumlar

Top