ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILMADAN SOSYAL KONUT PROJELERÝ TAMAMLANAMAZ

ÖZEL SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILMADAN SOSYAL KONUT PROJELERÝ TAMAMLANAMAZ

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn açýkladýðý Cumhuriyet tarihinin en kapsamlý sosyal konut projesi müteahhitlerin yakýn takibinde. Ancak sektör temsilcileri; projelerin tamamlanarak hedefine ulaþmasý için özel sektörün desteklenmesi ve þartlarýn iyileþtirilmesi gerekliliðini savundu.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlý sosyal konut projesi kapsamýnda ülke çapýnda 5 yýl içerisinde 500 bin konut, 250 bin konut amaçlý arsa ve 50 bin iþyeri yapýlacak.

362 milyar liralýk yatýrýmla 2028 yýlý sonuna kadar tamamlanmasý hedeflenen proje kapsamýnda sosyal konut projelerine 5 milyonu aþkýn baþvuru gerçekleþince Cumhurbaþkaný Erdoðan, konut yapýlacak arsa sayýsýný bir milyona çýkarma talimatý verdi. Dar gelirli vatandaþlarýn konuta ulaþýmýný artýracak projelerin tamamlanabilmesi için ise özel sektör, destek bekliyor. Sektör temsilcileri, kamunun þartlarýna eriþebilmek için gerekli adýmlarýn atýlmasýný istiyor.  

Türkiye genelinde gerçekleþtirdiði konut projeleri ile fark yaratan MTC Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Togay Cömert, sosyal konut projelerinin hayata geçebilmesi için özel sektörün önünün açýlmasý gerektiðini savundu. Kamunun özel sektörle rekabet etmesinin sosyal konut projelerini sekteye uðrattýðýný dile getiren Cömert, “Özel sektör olmadan konut açýðý kapatýlamaz. Bu rekabet, özel sektörün yatýrýmlarýný daraltmasýna neden oluyor. Bu nedenle özel sektörün de önünü açacak adýmlar atýlmalý. Arsa deðerlerinin yükselmesi engellenerek arsaya eriþim kolaylaþtýrýlmalý. Maliyetler de düþürülmeli. Sosyal konut projeleri için özel þartlar ve fiyat artýþlarýnýn dizginlenmesi gerekiyor ki, daha fazla müteahhit konut ihalelerine girebilsin. Gerekli düzenlemeler yapýlýrsa özel sektörün de daha fazla hareketlenmesi saðlanabilir ve projelerde olasý sorunlar ortadan kalkar” dedi.

 

Ortak akýl oluþmasý þart

 

Sosyal konut projelerinin belirsizliklerinden ötürü özel sektörün endiþe ile baktýðýný vurgulayan Togay Cömert; bütçe, maliyet, süre, ödeme planlarý vb. netlik kazanmadýkça ve özel sektörün önünü açan iyileþtirilmeler yapýlmadýkça projelerin tamamlanmasýnda sýkýntýlar yaþanacaðýný dile getirdi. Þayet sosyal konut projeleri için özel düzenlemeler yapýlýrsa inþaat sektöründe beklenen hareketlilik yaþanacaðýný dile getiren Cömert, þöyle konuþtu:

“Kamu ile özel sektör rekabet içerisinde deðil, iþbölümü içerisinde çalýþmalý. Son dönemdeki maliyetlerle sosyal konut projelerinin hayata geçmesi mümkün deðil. Ýnþaat sektörünün üretime geçebilmesi için özel sektör ve kamunun ortak akýlla yürüyebilmesi þart. Yatay mimari gereksiniminden teþviklere, imar planlamalarýndan maliyetlere kadar pek çok konuda mutabýk olunmalý ki, sosyal konut projeleri amacýna ulaþabilsin.”  

Yorumlar

Top