CUSHMAN & WAKEFIELD 'TÜRKÝYE GAYRÝMENKUL PAZAR ANALÝZLERÝ 2022 3. ÇEYREK' RAPORUNU YAYIMLADI

CUSHMAN & WAKEFIELD 'TÜRKÝYE GAYRÝMENKUL PAZAR ANALÝZLERÝ 2022 3. ÇEYREK' RAPORUNU YAYIMLADI

Ticari gayrimenkul danýþmanlýk pazarýnýn küresel lideri Cushman & Wakefield’ýn ofis, perakende, sanayi ve lojistik sektörlerine yönelik hazýrladýðý ‘Türkiye Gayrimenkul Pazar Analizleri 2022 3. Çeyrek’ raporu yayýmlandý.

Rusya’nýn Ukrayna’yý iþgalinin ve pandemi sonrasý dönemin etkileri dünya ekonomisi üzerinde baský oluþturmaya devam ederken, kýrýlan tedarik zincirleri ve düþen üretim hacminin yaný sýra Rusya’dan Avrupa’ya gaz akýþýnýn kesilmesiyle enerji maliyetlerinin artmasý tüm dünyada enflasyon ve durgunluk endiþesini arttýrmýþtýr.

Türk markalarý rotayý yurtdýþýna çevirdi

2022 yýlýnýn üçüncü çeyreðinde, arzýn kýsýtlý olmasýna karþýn perakende pazarýndaki talep artýþý dikkat çekerken, hem ABD$ hem ₺ bazýnda perakende kiralarýnda artýþ yaþanmaktadýr.

2022 yýlýnýn üçüncü çeyreðinde yatýrýmcýlarýn boþ maðaza bulmakta zorlanmalarýna raðmen büyüme stratejilerini devam ettirdikleri gözlemlenmiþtir. Ayrýca, Türkiye pazarýna sýðamayan birçok Türk markasýnýn yurt dýþýnda büyüme stratejilerini hýzlandýrmalarý dikkat çekmektedir.

Yýlýn ilk yarýsýnda sektörde yaþanan iyileþme ve ivmelenme neticesinde alýþveriþ merkezleri doluluk oranlarýnda ciddi artýþ gözlemlenmesine raðmen, ciro artýþlarýna paralel olarak girdi maliyetlerinin de artmasý sektördeki bu iyileþmeyi yavaþlatmaktadýr.

Geleneksel perakende markalarý e-ticaret ve dijital ortamlarda kendilerini gösterirken; dijitalde doðup, büyüyen markalarýn ise inovatif tasarýmlarla fiziki mekanlarda yerlerini almaya baþladýðý görülmektedir. Pandemi sonrasýnda deðiþen dünya ile birlikte þekillenen perakende sektöründeki çift yönlü bu dönüþümün devam etmesi beklenmektedir.

Lojistik kira artýþlarý sürekliliðini korurken, talep artýyor

Depo alaný kiralama faaliyetleri üçüncü çeyrekte yaklaþýk 100.700 m² olarak gerçekleþmiþtir. Mevcutta nitelikli depo arzý kýsýtlý olup, kullanýcýlar tarafýndan büyük kapalý alana sahip depolara olan talep fazladýr. 2021 yýlýndan itibaren yükseliþte olan birincil kiralar, bu çeyrekte de geçen çeyreðe oranla %20.4 artarak 3 kez üst üste artýþ yakalamýþtýr. Bu baðlamda arz sýkýntýsý ve giderek artan talep karþýsýnda kýsa-orta vadede birincil kiralarýn artýþýný devam ettireceði öngörülmektedir.

Rusya–Ukrayna savaþýnýn baþlamasýnýn ardýndan bu bölgede yer alan birçok üretici Türkiye’yi merceðine almýþtýr. Özellikle bu þirketlerin ihracat hacimleri fazla olduðundan serbest bölgelerde yer alan lojistik ve sanayi alanlarýna talepleri diðer bölgelere oranla daha fazladýr. Kara lojistiði için konum itibariyle Avrupa’ya eriþim avantajý olan bölgelerdeki sanayi ve lojistik alanlarýna olan talepte hareketlilik kazanmýþtýr ve orta vadede bu hareketliliðin artmasý beklenmektedir.

Lojistik maliyetlerinin artmasý ile çözüm arayýþý içerisinde olan uluslararasý yatýrýmcýlarýnýn Türkiye yatýrýmlarý devam ederken, otomotiv þirketlerinden sonra yalýtým ve kaðýt-çimento alanlarýnda da faaliyet gösteren ulusal þirketler yatýrýmlarýný büyüterek Anadolu’nun çeþitli illerinde üretim yapmaya hazýrlanmaktadýr.

Boþluk oraný 2015 seviyelerine geriledi, kiralar arttý

2022 yýlýnýn üçüncü çeyreðinde Ýstanbul ofis pazarýnda genel arz 6,46 milyon m² olarak ayný seviyede kalýrken, yýlýn ilk üç çeyreðinde toplam kiralama iþlemi 350.582 m²’ye ulaþarak bir önceki yýlýn ayný dönemine göre 2 katý oranýnda artýþ göstermiþtir. Kiralama iþlemlerinin %95 oranýnda büyük çoðunluðunu yeni kiralama anlaþmalarý oluþtururken, ofis kiralarý aylýk metrekare baþýna ₺495 ile en yüksek Ýstanbul Levent’te gerçekleþti.

Pandemi sonrasý artan nitelikli A sýnýfý ofis talebiyle birlikte merkezi iþ alaný (MÝA) bölgesinde boþluk oranlarýnda önemli ölçüde düþüþ kaydedilmiþtir. Özellikle Levent bölgesinde, tek mülkiyetli yapýya sahip binalarda boþluk oraný geçen yýl 20 ’lerde seyrederken, bu çeyrekte %13.4 ’e kadar gerilemiþtir. Diðer taraftan fonksiyon deðiþikliðine giden binalar piyasadaki arz sýkýntýsýný derinleþtirirken, boþluk oranlarýndaki düþüþ ve arz kýsýtlýlýðý neticesinde ABD bazýnda birincil kiralarda geçen yýla kýyasla %8 ’lik bir artýþ kaydedilmiþtir.

Ýnþaat maliyetlerinin yükselmesiyle þirketlerin ilk yatýrým maliyetleri artmýþ; hazýr ve 2.el dekorasyonlu ofislere olan talep artmýþtýr. Pandemi döneminde de raðbet gören hazýr ofislerin stoklarýnýn azaldýðý ve bu durumun kiralar üzerinde yukarý yönlü bir baský yarattýðý görülmektedir.

Yorumlar

Top