'TASARRUF FÝNANSMAN SEKTÖRÜNÜN FÝNANS PASTASINDAKÝ PAYINI ARTIRMAYI HEDEFLÝYORUZ'

'TASARRUF FÝNANSMAN SEKTÖRÜNÜN FÝNANS PASTASINDAKÝ PAYINI ARTIRMAYI HEDEFLÝYORUZ'

Fuzul Tasarruf Finansman AÞ Yönetim Kurulu Baþkaný Eyüp Akbal, tasarruf finansman sektörü çekiliþli sistem sözleþmelerindeki 1 milyon TL üst limitin, günümüz konut fiyatlarý göz önüne alýnarak revize edilmesi gerektiði açýklamasýnda bulundu.

 

30 yýlý aþkýn süredir, özellikle dar gelirli kiþilerin tasarrufa dayalý ev, otomobil ve ticari iþ yeri edinimine finans saðlayan tasarruf finansman sektörü, 31 Ekim tarihinde gerçekleþtirilen 2. Finansýn Geleceði Zirvesi’nde masaya yatýrýldý. T.C. Hazine ve Maliye Bakaný Nureddin Nebati, BDDK Baþkaný Mehmet Ali Akben, SPK Baþkaný Ýbrahim Ömer Gönül, SEDDK Baþkaný Mehmet Akif Eroðlu, FKB Baþkaný Ali Emre Ballý ve Fuzul Tasarruf Finansman AÞ Yönetim Kurulu Baþkaný ve FKB Tasarruf Finansman Sektör Kurulu Baþkaný Eyüp Akbal’ýn yaný sýra bankacýlýk ve finans sektörünün önemli temsilcilerinin katýldýðý zirvede, finansýn dünü, bugünü ve geleceði alanýnda uzman isimlerce ele alýndý. Zirvede sektörün beklenti ve taleplerini, sözleþme limitlerinden, kamu desteklerine kadar birçok konuyu dile getiren Eyüp Akbal, tasarruf finansman sektörünün finans pastasýndaki payýný artýrmayý hedeflediklerini kaydetti. 

 

Arsa, mal ve hizmetler sisteme eklenmeli 

Tasarruf finansman þirketlerinin sektör temsil kurulu toplantýsýnda gündeme gelen yönetmelik ve kanunu geliþtirmeye yönelik tavsiye kararýndan zirvede bahseden Akbal; “Çekiliþli sistem sözleþmelerindeki 1 milyon TL üst sýnýr, günümüzdeki konut fiyatlarý göz önünde bulundurularak 10 milyon TL olarak revize edilmesini bekliyoruz. Yönetmelikle sýnýrlandýrýlan 1 milyon TL ve üzeri sözleþme tutarý genel sözleþme tutarlarýnýn yüzde 15’ini geçemez maddesi, 10 milyon TL olarak deðiþtirilmesi tüm taraflar için faydalý olacak. Sonraki yýllarda ise bu limitler geçmiþ yýlýn enflasyon rakamlarýyla otomatik olarak güncellenebilir. Bireysel sözleþmelerde teslimat için tasarruf tutarýnýn yüzde 40’a ve toplam vadenin 5’te 2 oranýna ulaþmasý gerekiyor. Bireysel sözleþmelerde sisteme peþinatlý giren müþterilerimizin tahsisat zamaný geldiðinde verdiði peþinat oranýnda teslim tarihinin geri çekilmesi, çekiliþli sistemlere de eklenebilmelidir. Altýn, enflasyon veya konut endeksli kampanya modellerinin de önü açýlabilir, ayrýca tasarruf fon havuzunun altýn veya kur korumalý hesaplarda tutulmasý alternatifleri de saðlanabilmelidir. Yönetmelikte bulunan konut ve çatýlý iþ yeri finansman dönemi 120 aydan 180 aya, araç finansmaný ise 60 aydan 100 aya çýkarýlmasý tasarruf tabanýný artýracaktýr. Tasarruf finansman firmalarýnýn finansman saðladýðý konut, araç, çatýlý iþ yeri ile sýnýrlý olan ürünlere; arsa ve BDDK’nýn uygun göreceði mal veya hizmetlerin ediniminin de eklemesi ile ilgili kanun deðiþikliðine ihtiyaç duyuluyor” þeklinde konuþtu.

 

Sektör BES’e saðlanan destek ve teþvikin bir benzerinin uygulanmasýný istiyor   

Sektörün, birikim sahiplerine yalnýzca ev, taþýt ve çatýlý iþ yeri için finansman saðladýðýný, hizmet verilen alanýn dar olduðunu söyleyen Akbal, “Sektör temsilcileri olarak yeni ürün ve paketleri de sistemin içine dâhil etmek istiyoruz. Küçük çaplý birikimlerin ekonomiye kazandýrýlmasýna yönelik çeyiz, eðitim, tatil ve hac-umre paketleri hazýrlanabilir. Bireysel Emeklilik Sistemi, diðer yatýrým araçlarýndan farklý olarak devlet katkýsýyla da destekleniyor. BES’e dâhil olan tasarruf sahiplerine, yatýrdýklarý 100 TL’ye devlet tarafýndan yüzde 30 katký sunuluyor. BES’te yürütülen destek ve teþvikin bir benzerinin konut ediniminde sektörümüze uygulanmasýný temenni ediyoruz” açýklamalarýnda bulundu.

 

Sektör, gelir daðýlýmý piramidinin tabanýndaki yüzde 80’ini hedefliyor

Temmuz 2022 itibarýyla sektörde 6 þirketin 416 þube, 4 bin 700’ü aþkýn çalýþan ile hizmet verdiðini kaydeden Akbal, “Sektörümüz bugün itibarýyla 13 milyar TL aktif büyüklüðe sahip. Tasarruf döneminde 230 binden fazla müþterinin 53 milyar TL tutarýnda sözleþmesi bulunuyor. Söz konusu dönemde 131 bin müþteriye 19 milyar TL finansman saðlandý. Sektör her yýl üstüne katarak, yeni müþteriler edinerek aktif büyüklüðünü geliþtirerek yoluna devam ediyor. Sektörümüz 30 yýllýk geçmiþinde ekonomik manada birçok olumsuzluklarla karþýlaþtý. Birçok enflasyonist durumla mücadele etti ve bugünlere gelene kadar bu yöndeki kaslarýný geliþtirdi. Dolayýsýyla sektör, önümüzdeki süreçte daha da büyüyecektir. Sektör, gelir daðýlýmý piramidinin tabanýndaki yüzde 80’ini hedefliyor” dedi.

 

Sosyal konut hamlelerinde sektör temsilcileriyle adýmlar atýlabilir 

Türkiye’de yýllýk ortalama konut ihtiyacýnýn 1 milyon olduðunu sözlerine ekleyen Akbal sözlerine þöyle devam etti: “2021 Aralýk ayý itibarýyla ülkemizde baþlayan ekonomik dalgalanmalarla konut üretim maliyetleri arttý. Dolayýsýyla konut üretiminde daralma meydana geldi. Hükûmetimizin Sosyal Konut Hamlesi ise bu olumsuz döneme merhem oldu. Eylül ayýnda baþlatýlan Sosyal Konut Hamlesi’ne yapýlan baþvurularýn 8 milyonu aþtýðý konuþuluyor. Konut baþvurularý bu denli ciddi bir sayýya ulaþmýþken sektörümüzün önemi bir kez daha gün yüzüne çýktý. Bu baðlamda da sektörün büyümesi adýna devletimizin sosyal konut projelerine aðýrlýk vermesi çok önemli. Bu ve buna benzer projelerde tasarruf finansman sektörünün temsilcileriyle birlikte adýmlar atýlabilir” diye konuþtu. 

 

“Tasarruf Finans Akademisi kurulmasý adýna çalýþmalarýmýza baþladýk”

“Sektörün akademik alanda güçlendirilmesi adýna üniversite sektör iþ birliðine önem veriyoruz” diyen Akbal, sözlerini þu þekilde tamamladý: “Tasarruf Finans Akademisi kurulmasý için çalýþmalarýmýza baþladýk. Faizsiz finansman alanýnda çalýþmalar yürüten üniversitelerimiz ile yakýn temas hâlindeyiz. Bu alandaki bilgi birikimimizi ve tecrübelerimizi, akademik bakýþ açýsýyla kamuoyuna duyurmak istiyoruz.”

 

Yorumlar

Top