TÜRKÝYE MÜTEAHHÝTLER BÝRLÝÐÝ BAÞKANI M. ERDAL EREN’ÝN   TORBA YASA DEÐERLENDÝRMESÝ:

TÜRKÝYE MÜTEAHHÝTLER BÝRLÝÐÝ BAÞKANI M. ERDAL EREN’ÝN TORBA YASA DEÐERLENDÝRMESÝ:

Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) Baþkaný M. Erdal Eren, Türk müteahhitlerin yurt dýþýnda 100 bin Türk iþçi istihdam etme hedefine odaklandýklarýný belirterek, “Torba Yasa kapsamýnda kabul edilen yurt dýþýnda çalýþan Türk iþçilerin gelir vergisinden muaf olmalarý ile ilgili kanun bu hedefimize katký saðlayacak. Baþta Sayýn Cumhurbaþkanýmýz olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanýmýz ile Bakan Yardýmcýmýz ve Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýmýza þükranlarýmýzý sunuyoruz” dedi.

Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) Baþkaný M. Erdal Eren, TBMM’de kabul edilen ekonomiye iliþkin kanun teklifi kapsamýnda “yurt dýþýnda yapýlan inþaat, onarým, montaj iþleri ile teknik hizmetlerde çalýþan hizmet erbabýna, fiilen yurt dýþýndaki çalýþmalarý karþýlýðý iþverenin yurt dýþý kazançlarýndan karþýlanarak yapýlan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna olmasý” konusundaki düzenleme ile ilgili açýklamalarda bulundu.

 

Son yýllarda yurt dýþý müteahhitlik projeleri artmaya devam ederken bu projeler için Türkiye'den götürülen iþçi sayýsýnýn ise hýzla düþtüðünü belirten TMB Baþkaný Eren, 20 binlerin altýna gerileyen Türk iþgücü sayýsýnýn gerekli düzenlemelerle 100 bine çýkarýlmasý hedefi doðrultusunda son dönemde ilgili makamlarla bugüne dek yoðun çalýþmalar gerçekleþtirdiklerini kaydetti. Müteahhitlerin artan maliyetler ve yaþanan hukuki sorunlar nedeniyle aðýrlýklý olarak çalýþýlan ülkeden veya Uzak-Doðu, Afrika ülkelerinden iþgücü istihdam etme mecburiyetinde kaldýðýna iþaret eden Eren, bu konudaki iki önemli engelden birinin çýkarýlan Torba Yasa ile aþýldýðýný kaydetti. Eren, þöyle devam etti:

 

“Yurt dýþýnda daha fazla sayýda Türk iþçisiyle çalýþmak adýna ilgili bakanlýklarýmýz ve kurumlarýmýzla yürüttüðümüz çalýþmalar neticesinde bu yýlýn Aðustos ayýnda Yurt Dýþý Baþarý Ödülleri Törenimizde Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’dan yurt dýþýnda Türk iþgücü istihdamýnýn önündeki engellerin aþýlmasý için adým atýlacaðý müjdesini aldýk. Bu konuda iki önemli sorun mevcut. Ýlki; iþçilerimizin ücretlerinin bir kýsmýnýn veya tamamýnýn Türkiye’deki ailelerine ödenmesi durumunda, maalesef o kiþiler ülkemizde çalýþýyormuþ gibi algýlanarak, gelir vergisi tahakkuk ettirilmesidir. Bu sorunun aþýlmasý için gelir vergisi muafiyeti talebimizin karþýlýk bulmasýndan büyük mutluluk duyuyoruz. Çýkarýlan Torba Yasa ile hedefimize artýk daha yakýnýz. Yasa kapsamýnda kabul edilen yurt dýþýnda çalýþan Türk iþçilerin gelir vergisinden muaf olmalarý ile ilgili kanun bu hedefimize katký saðlayacak. Sayýn Cumhurbaþkanýmýz baþta olmak üzere Hazine ve Maliye Bakanýmýz ile Bakan Yardýmcýmýz ve Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýmýza þükranlarýmýzý sunuyoruz.”


 

Sýrada hukuki uyuþmazlýklarýn giderilmesi konusu var

TMB Baþkaný Eren, yurt dýþýnda Türk iþgücü istihdamýnýn önündeki bir diðer önemli engelin ise iþçi-iþveren uyuþmazlýklarýnýn bazý avukatlýk bürolarý tarafýndan istismar edilmesi olduðunu belirterek, “Son dönemde Yargýtay, açýlan haksýz davalarda emsal kararlara imza atmýþtýr. Bunun içtihat haline getirilmesine ihtiyaç duyulmaktadýr. Ayrýca Adalet Bakanlýðýmýz da baþka ülkelerdeki iþler ile ilgili bu tip davalar için Ankara ve Ýstanbul’da bazý mahkemeleri ihtisas mahkemesi olarak belirler ve diðer mahkemelerde açýlacak bu tür davalarýn bu mahkemelere aktarýlmasýný saðlarsa, konunun kesin bir çözüme kavuþmasý, ilgili ülkelerin mevzuatýna hâkim bu mahkemelerin verecekleri kararlarýn adil olmasý saðlanacaktýr” dedi.

Yorumlar

Top